Kirkkojen homo-ongelmaisuus sopii pääsisäisajan juttuihin

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • jnsto
  • 10

Kärsivät homot on yleisteema, jolla on tilausta mediassa ja etenkin näin viikolla ennen pääsiäistä.

Berliiniläinen Tagespiegel käytti koko sivun roomalaiskatolisten pappisseminaarilaisten tilanteeseen. Jutun suuri kuva oli kyllä sattumanvaraisesti freiburgilaisesta vihkimyksestä eikä suoraan liittynyt homoaiheeseen.

Lehti oli haastattellut Felixinä esiteltävää tulevaa pappia, joka kertoo mm kaksoiselämästään pappisseminaarissa. Felix on salannut yksityiselämänsä seminaari-internaatissa muilta opiskelijoilta, mutta lehti tietää kertoa, että epäilyjä on. Serkku vierailee usein. Iltaisin ja viikonloppuisin Felix lähtee homopiireihin ja on opetellut, miten välttää parkkipaikalle valot sytyttävää liikeilmaisinta. Seminaarissa torjutaan seksihaluja mm hengitysharjoituksin. Läheisyyden tarpeen tyydyttämiseen on tarjolla seremoniallisia halauksia, ja tietenkin ihan miesten kesken.

Tagesspiegel on tunnettu laatulehtenä. Onko jutun sisältöä tarkasti vastaavaa pappisoppilasta haastateltu, vaiko kyseessä fiktiivinen tapaus, ei ole oleellista. Jutun Felix on vielä kaiken kukkuraksi nimittäin onnistunut kiskaisemaan jostain HIV:in ja joutuu mm huolehtimaan lääkepurkkien hävittämisestä niin, etteivät joudu yleisiin roskiin.

Joka tapauksessa Cornelia Kästnerin reportaasissa on paljon taustatietoa. Vuonna 2007 oma-aloitteisesti julkisuuteen homona tullut teologi David Berger toistaa arvion, että homojen määrä katolisten pappien piirissä on suhteettoman suuri, ehkä neljännes kaikista. Berger sanoo myös, että katolinen pappeus kiehtoo nuoria homoja: miesten yhteisö, seremoniallisuus, vaatetus.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tagespiegel kertoo suuressa jutussa myös koko maassa tunnetusta benediktiiniläisluostarista (Münsterschwarzach), jossa on homoille ja tai selibaatin kanssa painiskeleville suojapaikka Recollectio-Haus. Paikan johtaja sanoo, että henkiset paineet homojen suuntaan ovat kasvaneet Benediktus XVI:n aikana. 2005 homot rajattiin ihan virallisesti pappisviran ja -koulutuksen ulkopuolelle. - Homoseksuaalisuus on kirkon mukaan häiriö eikä siis vastaa Jumalan luomisjärjestystä.

Juttu kertoo myös, että esimerkiksi pappisseminaareissa on harkittava tarkoin kenelle uskoutuu. Felixin seminaarissa on opiskelijoille sielunhoitaja. Hänellä on tosin vaitiolovelvollisuus, mutta sama mies tekee suositukset pappisvihkimykseen. Hän voisi tuhota Felixin urahaaveet tai jopa tätä kiristää. David Berger suosittaa varovaisuutta ja Felix tietää tapauksia, joissa tietoa on käytetty iskuna takaisin epätoivoisessa rakkaudessa.


Suomessa oli pitkään puolipakko julkaista pääsiäisenä reportaaseja ortodokseista. Perinteen kai loi kauan sitten Suomen Kuvalehteä avustanut Elina Karjalainen lukuisine juttuineen hauraasta, ja ah niin henkevästä, arkkipiispa Paavalista. Ortodoksien lukuarvo on kuitenkin tullut ryminällä alas monien maallisten ongelmauutisten takia ja ehkä heidän piirissään ei ole oikein näkyviä kestohaastateltavia, paitsi politiikassa tunnettu demariortodoksi.

Homoteemalla voisi ratkaista vielä henkeviä juttuja odottavien sivujen ongelmia. Tosin nykyisillä toimitusaikatauilla tämän pääsiäisen kanssa voi tulla jo liian kiire.


10 kommenttia

Tässäkin harhaanjohtava otsikko! Ei ole kyse "homo-ongelmaisuudesta", vaan ongelmasta nimeltä SYNTI.

Miksi täällä pitää jatkuvasti leimata kristillisiä yhteisöjä harhaanjohtavalla tavalla? Ongelma on tasan siellä oman puseronne sisällä! Jokainen, joka vähänkin tietää, mistä kristillisessä uskossa on kyse, ei käytä sanaa "homo-ongelmaisuus".

Se ongelma on nimittäin voitettu Golgatalla 2000 vuotta sitten, kun Jeesuksen Kristuksen veri sovitti senkin synnin, niin että tänään jokainen homokin voi tehdä parannuksen ja saada syntinsä anteeksi ja iankaikkisen elämän.

Kommenttia muokattu: 03.04.2012 klo 15:56
Ei vaikuta oikein akateemisesti sivistyneen ihmisen järkeilyltä tuo Jochananin vuodatus. Ai niin, hänessähän onkin ne kaksi puolta - bisnes on bisnestä, ja silloin jätetään kristinuskon periaatteet nurkkaan. Mooses taas on moosesta, silloin ei tarvitse ajatella loogisesti vaan uskoa sokeasti siihen, mikä sopii parhaiten omiin ennakkoluuloihin.

Minun logiikkani sanoo, että yksilö (tai hänen taustayhteisönsä), joka miettii jatkuvasti toisten ihmisten homoutta syntinä ja kohkailee siitä pitkin foorumeita, joille hänellä ei kaiken järjen mukaan pitäsi olla mitään asiaa, on nimenomaan homo-ongelmainen. Jos hänen ongelmansa olisi synti, maailmasta löytyy sitä aivan riittävästi kohkattavaksi - sanotaan nyt vaikka joillakin bisnesmiesten ja -naisten foorumeilla.