Hallinto-oikeus Ruotsissa: Sterilisointivaatimus on lainvastainen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Ruotsissa syntyi alkuvuodesta keskustelu sterilisointipakosta sukupuolen korjaamisen yhteydessä. Ruotsin hallitus taipui tammikuun alussa kristillisdemokraattien tahtoon ja halusi säilyttää sterilisointipakon. Jos transihminen haluaa korjauttaa sukupuolensa, hänen on alistuttava sterilisointiin. Vasta sen jälkeen sukupuoli voidaan korjata väestörekisteriin. RFSL:ssä luultiin aluksi, että uutisessa oli väärinkäsitys, mutta ei. Ruotsin Kokoomus, Keskusta ja Kansanpuolue taipuivat hallituskumppani Kristillisdemokraattien tahtoon. Viime syksynä Kokoomus oli jo päättänyt, että sterilisointivaatimuksesta luovuttaisiin. Myös Keskusta oli kertonut, että sterilisointia ei pidä asettaa ehdoksi sukupuolen viralliselle korjaamiselle asiakirjoihin.

Hallituksen päätös aiheutti kansainvälisen huomion. Mm. Transgender Europe -järjestö TGEU esitti vastalauseensa. Sterilisointipakko on vastoin Euroopan yleissopimusta, kuten mm. Euroopan neuvoston ruotsalainen ihmisoikeusvaltuutettu Thomas Hammarberg on sanonut. Siinä rikotaan ihmisoikeuksia.

Jo muutamaa päivää myöhemmin tammikuun puolivälissä järjestettiin Tukholmassa ensimmäinen 400 ihmisen mielenosoitus hallituksen päätöstä vastaan. Mynttorgetilla pidettiin puheita puheita ja transaktivisti Warren riisuutui kaikkien edessä. Hän puhui englanniksi: "This debate is about bodies. Transgender bodies. This body. The state has made our bodies, the most private parts of our bodies, public property". Muutaman päivän päästä oli mielenosoitukset Malmössä, Uppsalassa ja Göteborgissa. Samaan aikaan kerättiin nimiä hallituksen vastaiseen protestiin AllOut.org-sivulla. Nimiä tuli kuukaudessa 77 000.

Samaan aikaan Youtubeen tuli vetoomuksia sterilisointipakkoa vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tilanne muuttui helmikuun 18. päivänä 2012, kun Ruotsin Kristillisdemokraatit muuttivat omaa kantaansa pakkosterilisointiin. He eivät enää vaatineet pakkoleikkauksia. Ruotsin maine HLBT-mallimaana oli jo ehtinyt kärsiä kolauksen.


Tukholman Hallinto-oikeuden tuore päätös

Eilen Ruotsissa Hallinto-oikeus antoi päätöksen tässä asiassa. Sterilisointivaatimus on vastoin Euroopan yleissopimusta eikä sen takia ole pätevä. Förvaltningsrätten i Stockholm teki päätöksen asiassa, jossa hakijalta oli vaadittu steriliteettiä ehtona sukupuolen vahvistamiselle. Päätös ei syntynyt yksimielisesti, ja sen takia Sosiaalihallituksen Rättsliga rådet aikoo valittaa asiasta.

Aikaisemmin hallinto-oikeus on jo kumonnut sellaisen vaatimuksen, että sukupuolen korjaaminen edellyttäisi naimattomuutta. Silloin Sosiaalihallitus ei valittanut päätöksestä.


Suomen tilanne

Suomessa on käynnissä samanlainen keskustelu. Trasek ry.:n mukaan Suomi on allekirjoittanut saman ihmisoikeussopimuksen kuin Ruotsi. Trasekin käsityksen mukaan Suomen translakiin kirjattu lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on lisäksi ristiriidassa perustuslain kanssa. Kun lakia ei ole säädetty perustuslain säätämysjärjestyksessä, ei lisääntymiskyvyttömyysvaatimusta pitäisi tämänkään perusteella soveltaa Suomessa.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonia on kritisoitu siitä, että hän ei ole syventynyt tähän problematiikkaan. Tammikuun lopussa asia nousi lööppeihin, kun Iltalehti uutisoi skandaalinomaisesti: Ministeri halusi muuttaa lakia - Miehille oikeus lapsen synnyttämiseen. Todellisuudessa oli kysymys translain uudistamisesta ja pakkosterilisaation poistamisesta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!