Translain uudistus: SDP:n puoluehallitus vastahakoinen translain uudistamisesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Pohjolan Sanomat kertoi viime perjantaina, että SDP:n puoluehallitus ei luopuisi transihmisten pakkosteriloinneista. Demarien opiskelijajärjestö SONK oli tehnyt toukokuun puoluekokoukselle aloitteen, jonka mukaan SDP olisi mukana uudistamassa ns. translakia eli sukupuolen korjaamista koskevaa lakia. Laissa nykymuodossaan edellytetään transihmisten lisääntymiskyvyttömyyttä ehtona sukupuolen korjaamiselle virallisiin asiakirjoihin. Se tarkoittaa, että uusi sukupuoli voidaan vahvistaa vasta sterilisaation tai kastraation jälkeen. Ihmisoikeusjärjestöt, tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen ja Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Thomas Hammarberg pitävät tällaista käytäntöä ihmisoikeuksien vastaisena. Ruotsissa oli alkuvuodesta riita samasta asiasta. Nyt translaki aiotaan siellä korjata.

Meillä Suomessa SDP:n puoluehallitus ei innostu translain uudistamisesta, vaan tyytyy toistaiseksi seuraamaan asiantuntijoiden näkemyksiä ja kansainvälistä kehitystä. Asia nousi otsikoihin tammikuussa, kun Iltalehti kertoi, että ministeriössä valmistellaan lakia: ”Mieskin saa synnyttää”. Hämmennyksen taustalla oli SDP:n ministeri Maria Guzenina-Richardson ja hänen erityisavustajansa. Erityisavustaja oli hyvin perillä translain muutostarpeista. Ministeri sen sijaan ei tiennyt asiasta yhtään mitään ja näiden kahden välille syntyi luottamuspula.


Tänään keskustelu SDP:n sisällä jatkuu. Demarinuoret ovat julkaisseet tiedotteen, jossa ihmetellään SDP:n puoluehallituksen vastahakoisuutta tilanteen korjaamiseen. Puoluehallitus osoittaa välinpitämättömyyttä sukupuoltaan korjaavien ihmisoikeuksia kohtaan. Lisäksi puolueen johdossa on heikko tietotaso transsukupuolisuudesta.

Demarinuorten mukaan SDP:n puoluehallitus perusteli vastahakoisuuttaan absurdeilla argumenteilla. SDP:n puoluehallituksen mielestä lakimuutos ei edistäisi täysin tasa-arvoa, koska miehestä naiseksi sukupuolensa korjanneella henkilöllä ei olisi mahdollisuutta synnyttää toisin kuin naisella, joka korjaa sukupuolensa mieheksi.

Demarinuorten mukaan translain sisältämät vaatimukset sukupuoltaan korjaavan lisääntymiskyvyttömyydestä eli steriliteettipakosta sekä naimattomuudesta on poistettava. Ne loukkaavat räikeästi yksilön ihmisoikeuksia ja perustuvat pikemminkin ennakkoluuloihin kuin tutkittuun tietoon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*****

Tänään Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Thomas Hammarberg on SDP:n vieraana ulkopoliittisessa seminaarissa. Puhutaankohan siellä myös transihmisten ihmisoikeuksista?

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Chico
  • 8.3.2012, 21.34
Jos transmies haluaa lapsia, ne voi hankkia ennen korjaushoitoja. En itse henkilökohtaisesti ymmärrä, miksi itsensä mieheksi idenfioiva transmies haluaa säilyttää mahdollisuuden tulla raskaaksi hetumuutoksen jälkeen. Transgender on asia erikseen ja he eivät ilmeisesti edes saa hetumuutosta, ellei diagnoosissa lue transsukupuolinen.

Silti jokaisella tulisi kuitenkin saada olla oikeus valita, haluaako luopua lisääntymiskyvystään hetumuutoksen edessä vai ei. Toinen on tuo parisuhdejuttu.