Puolet suomalaisista kannattaa yleistä avioliittolakia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Maaliskuun 1. päivänä 2012 on kymmenen vuotta siitä, kun laki rekisteröidystä parisuhteesta astui voimaan. Aikanaan edistyksellisenä pidetty laki on jo vanhentunut, sillä jo lähes puolet suomalaisista kannattaa avioliittolain ulottamista koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Taloustutkimuksen tuoreessa tutkimuksessa 47 % vastaajista kannatti nykyisen avioliittolain muuttamista niin, että siitä tulee myös samaa sukupuolta olevia pareja koskeva yleinen avioliittolaki. 11 prosentille asialla ei ollut merkitystä. Vain 38 % vastusti muutosta. Erityisen suurta kannatus on naisten, alle 35-vuotiaiden ja korkeasti koulutettujen keskuudessa, mutta myös kaikista alle 50-vuotiaista lähes 60 % kannatti muutosta.

"Tasa-arvon toteuttamisella on kansalaisten laaja tuki. Kymmenen vuotta parisuhteiden rekisteröimistä on ollut riittävä kokeilu sille, että parisuhteet nähdään vihdoin yhtä arvostettuina keskenään. Erilliselle lainsäädännölle ei ole perustetta", Setan puheenjohtaja Outi Hannula kommentoi.

Eduskunta alkaa maaliskuussa käsitellä tasa-arvoisesta avioliittolaista aloitetta, jonka on allekirjoittanut 76 kansanedustajaa. Seta toivoo asian etenevän pikaisesti valiokuntakäsittelyyn ja suuren salin äänestykseen. "Vain tasa-arvoinen avioliittolaki takaa pareille yhtäläiset oikeudet", Hannula toteaa.

Parisuhteiden luokittelu avioliittoihin ja rekisteröityihin parisuhteisiin altistaa Setan mukaan syrjinnälle. Rekisteröidyt parit eivät saa yhdessä adoptoida perheen ulkopuolella syntyneitä lapsia eivätkä voi automaattisesti valita yhteistä sukunimeä. Avioliittolain muutos koskisi vain siviilivihkimistä, eikä se muuttaisi kirkkojen itsemääräämisoikeutta avioliittoon vihkimisessä eikä vaikuttaisi kirkkojen omaan toimintaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Seta ry:n toimeksiannosta. Otos muodostettiin satunnaisotannalla Väestörekisterikeskuksen rekisteristä. Vastaajilta kysyttiin, kannattaako vai vastustaako nykyisen avioliittolain muuttamista niin, että siitä tulee myös samaa sukupuolta olevia pareja koskeva yleinen avioliittolaki. Tutkimuksen kohderyhmä olivat 15-79-vuotiaat suomalaiset Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksessa haastateltiin 1003 henkilöä ajalla 20.2. - 23.2.2012. Tutkimuksen luottamusväli on enimmillään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

www.seta.fi

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • Homopallero
  • 29.2.2012, 11.51
Onkohan liian optimistista olettaa, ettei tasa-arvoisen avioliittolain suosiossa ei ole tapahtunut pientä notkahdusta, vaan kyse on virhemarginaalista? Vuonna 2006 se oli 45%, vuonna 2010 54%, vuonna 2011 49% ja nyt 47%. Yleinen trendi näyttäisi olevan, että puolet suomalaisista kannattaa, kolmannes vastustaa.
  • 2 / 3
  • Seta
  • 29.2.2012, 13.53
Eri kyselyissä kysymys on muotoiltu hieman eri tavoin, mikä saattaa vaikuttaa vastauksiin. Vuonna 2011 tuo 49% tuli Setan tilaamassa kyselyssä, jossa oli täsmälleen sama kysymys kuin nyt uutisoidussa. Silloin otos oli pienempi (n=503, nyt n=1003), joten virhemarginaali oli hiukan isompi. Viimevuotisen kyselyn ja tämän tuoreimman kyselyn osalta muutos mahtuu siis reilusti virhemarginaalin sisään.