Sateenkaariturismin uusi suosikkikohde: Intia

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren
  • 1

Intia on viime vuosina lisännyt suosiotaan homomatkailijoiden kohteena. Suurin syy ilmiölle on se, että vuonna 2009 kumottiin 148 vuoden ikäinen siirtomaa-aikainen laki homosuhteiden rangaistavuudesta. Nimenomaan homomatkailijoita palvelemaan on perustettu viime aikoina myös matkatoimistoja. Asiasta kirjoitti Suomessa Taloussanomat-verkkosivusto, Washington Postia lainaten.

Brittisiirtomaavallan jäänteenä intialainen yhteiskunta on edelleen torjuva homoseksuaalisuutta kohtaan. Homous on tilanteen parantumisesta huolimatta suurelle osalle kansasta yhä täydellinen tabu. Erilaisista homoille suunnatuista tapahtumista suuri osa on yhä enemmän tai vähemmän maan alla tai ainakin ulospäin matalalla profiililla. International Gay & Lesbian Travel Association IGLTA nostaa esiin Mumbain homoelämän. Myös Delhi, Chennai, Orissan ja Kerala mainitaan.

Internet on kuitenkin mahdollistanut jonkinlaisten homoyhteisöjen syntymisen ja maassa on alkanut ilmestyä homoille suunnattuja lehtiä. Myös gay pride -tapahtumia on alettu viime vuosina järjestää iloisissa tunnelmissa useissa kaupungeissa. Ne ovat myös monia matkailijoita kiinnostavia tapahtumia.

Tapahtumien ja festivaalien ohella tuodaan esiin Intian kaikenlainen monimuotoisuus. Intia on maailman toiseksi väkirikkain valtio. Maassa on rikas kulttuuriperinne. Myös ruokakulttuuri on monipuolinen, ei pelkkää currya ja naan-leipää. Luontoa on villistä viidakosta Himalajan vuoristoon ja Goan rantoihin. On loisteliaita temppeleitä, maaseutua ja suurkaupunkeja. Maa on tunnettu myös henkisyydestään.

***

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös Intian pohjoinen naapuri Nepal on haistanut "pinkin rahan". Rahakkaiksi arvellulle glbt-kansalle järjestetään elämyksellisiä matkoja. Nepalissa samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat myötätuulessa, joten valikoimaan tulevat myös hääseremoniat. Nepalissa glbt-ihmisten asiat ovat viime vuosina parantuneet merkittävästi. Vielä joitain vuosia sitten homoja pidätettiin ja vankilatuomiotkin olivat mahdollisia. Vuoden 2007 lopulla maan korkein oikeus totesi, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville on taattava samat oikeudet kuin muillekin, avioliittoa myöten.

Taloussanomat: Intia nousi homomatkailijoiden suosikiksi muutamassa vuodessa
Washington Post: India: From banning homosexuality to gay tourism destination in two years
UGLTA: India

1 kommenttia

Nepalissa ei kylläkään vielä virallisesti hyväksytä samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Asia on vasta mukana maan uuden perustuslain esityksessä, jonka käsittely jatkuu vielä. Se oli tarkoitus hyväksyä vuodenvaihteessa, mutta sen käsittelylle määrättiin jatkoaikaa toukokuulle saakka.

Tilanteista kertoo tarkemmin ILGA

http://ilga.org/ilga/en/countries/NEPAL/Law

http://ilga.org/ilga/en/countries/NEPAL/Articles

http://ilga.org/ilga/en/countries/INDIA/Law

http://ilga.org/ilga/en/countries/INDIA/Articles