Kuopion piispanvaalista kehkeytymässä jännitysnäytelmä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 3

Homovastainen piispaehdokas Miikka Ruokanen on tuoreiden arvioiden mukaan vahvoilla Kuopion uudeksi piispaksi Wille Riekkisen jälkeen.

Ehdolla piispan virkaan on kuusi henkilöä. Näistä kuudesta hiippakuntadekaani Sakari Häkkinen on ollut myötämielisin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioissa. Tasavallan presidentinvaalin kaltainen loppusuoran tasa-asenteisuus ei ole näkyvissä Kuopiossa. Kumpaankin ääripäähän sijoittuu ehdokkaita.

Luterilainen kirkko on teknisesti nykyaikaistanut. Piispojen vaalipaneelia oli mahdollisuus seurata EVL:n verkkosivujen kautta suorana lähetyksenä viime torstaina.

Luterilaisessa kirkossa ollaan valitsemassa Kuopioon uutta piispaa Wille Riekkisen lähtiessä eläkkeelle. Riekkinen on tullut tunnetuksi avoimesta ja suorasta tuestaan sateenkaari-ihmisten asioissa. Ruokanen puolestaan edustaa vanhoillista näkemystä sateenkaari-asioissa, eikä haluaisi edistää kirkon piirissä sateenkaari-ihmisten asioita mitenkään.

Ensimmäinen vaali pidetään 31.1.2012 klo 13:00. Jos kukaan ei saa yli puolta äänistä, toinen vaali pidetään 20.2.2012. Valituksi tullut piispa vihitään virkaansa Kuopion tuomiokirkossa 6.5.2012.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Äänestysoikeus on Kuopion hiippakunnan papeilla, lehtoreilla ja maallikkovalitsijoilla. Äänivaltaisia on yhteensä 666. Heistä 204 on kertonut julkisesti, ketä aikovat äänestää. Heistä Miikka Ruokasta kannattaa 52 ja Sakari Häkkistä 33.

Kuopion piispanvaali EVL:n verkkosivuilla
Piispanvaalin taustojoukoissa pelotellaan myös homoliitoilla

3 kommenttia

Mielenkiintoinen pikkuseikka tiedottamisessa: 666 on raamatullinen Pedon luku. EVL:n sivuilla seikka väistettiin toteamalla äänestäjiä olevan "noin 700". Kotimaa24-lehti antoi äänestäjien tarkan lukeman.
Piispanvaalikampanjaan on tullut mukaan myös presidentinvaalien tilanne (aktiivisten toimittajien kysellessä kantoja ehdokkailta). Yksi piispanvaalin ehdokkaista liputtaa avoimesti Haaviston puolesta. Kuopion piispanvaalissa ehdolla oleva pastori Pauliina Kainulainen aikoo antaa äänensä presidentinvaalissa Pekka Haavistolle. Kainulainen toteaa, ettei Haaviston parisuhdeasetelma ole vaikuttanut hänen äänestyspäätökseensä.

Muut piispaehdokkaat eivät ilmaise kumpaa presidenttiehdokasta he aikovat äänestää. Miikka Ruokanen kertoo parisuhdemallin ja kirkkoon kuulumisen vaikuttavan valintaansa jonkun verran.

http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kotimaa/7294-piispaehdokas-asettui-haaviston-taakse

Kommenttia muokattu: 29.01.2012 klo 08:51