ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Pelotellaanpa homoavioliitolla - Pandoran lipas avautuu

JuhaniV • 26.01.2012 12:00 • 9 kommenttia. NÄKÖKULMAT
Kulttuurilehti Kanava on napattu mukaan pelottelukampanjaan.

Kanava-lehden Katsauksia-osiossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) emeritusprofessori Matti Jantunen väittää kirjoituksessaan samaa sukupuolta olevien avioliittojen avaavan Pandoran lippaan, jonka vaikutukset eivät ole enää päättäjien hallinnassa.

Jantunen kirjoittaa:

- Avioliiton biologinen ja yhteisöllinen normi, miehen ja naisen pysyvä parisuhde, ei voi, eikä ole koskaan voinut toteutua jokaisen yksilön kohdalla. Uusin, yksilöllinen kulttuurikerros onkin liberalisoinut normia kattamaan niin avioliiton, rekisteröidyn parisuhteen kuin avoliitonkin oikeuksia ja velvollisuuksia, niiden solmimisen ja purkamisen muotoja. Lisäksi se katsoo läpi sormien monenlaisia poikkeamia näistäkin yhteiselämän normeista.

- Perinteinen oksa kantaa toki jonkin aikaa, mutta juuri tätä oksaa sukupuolineutraali avioliitto sahaa. Pandoran lippaan voi avata, mutta avaajien vallassa ei ole päättää seurauksista.

Jantunen lähtee perusteluissaan kaukaa, viittaamalla kahteen elokuvan tarinaan, nimittäin Jules ja Jim vuodelta 1962 ja Cabaret 1972. Niissä kumpaisessakin kolmiosuhde päättyy synkästi, ensimmäisessä itsemurhaan ja toisessa traagiseen eroon. Jantunen tuo mukaan myös esimerkkinä mielisairauksia. Ja sitten moniavioisuuden. Hänen esimerkkinsä on dubailainen insinööri, jolla on kaksi vaimoa ja viisi lasta. Jantunen kysyy, että pitäisikö insinöörin Suomeen töihin tulleessaan ottaa ero toisesta vaimostaan.

- Sateenkaaressa on kuitenkin enemmän kuin kaksi väriä. Muut paitsi hetero- ja homoparisuhteet ovat Suomessa edelleen ei-hyväksyttyjä. Periaatteessa ne ovat myös lailla kiellettyjä, mutta käytännössä yhteiskunnallamme ei enää ole keinoja eikä halua estää de facto moniavioisuutta, paitsi jos se yritetään panna täytäntöön de jure.

Tutkimusprofessori Matti Jantunen on toiminut ympäristöterveyden tutkijana Kuopiossa ja on nyt eläkkeellä THL:stä. Kuopiossa on lähestymässä piispanvaali. Sen ensimmäinen kierros on 31.1.2012 klo 13. Ehdokkaana on mm. professori ja teologian tohtori Miikka Ruokanen. Matti Jantunen kuuluu piispanvaalissa Ruokasen tukijoukkoon ja hän on vaalissa äänioikeutettu. Miikka Ruokanenhan tunnetusti vastustaa avioliiton avaamista myös samaa sukupuolta oleville pareille, eikä hyväksy muitakaan muutoksia, kuten sateenkaari-ihmisten nykyistä laajempaa huomioimista kirkon piirissä.

**********

Homoavioliitolla pelottelu Kanava-lehdessä on ajoitettu erinomaisesti Kuopion piispanvaalin ja myös tasavallan presidentin vaalin ajankohtaan.

Tässä Kanava-lehden kirjoituksessa tyylilaji on seuraava: jos nyt sallimme tämän asian (tässä tapauksessa samaa sukupuolta olevien parien avioliitot) seuraa moraaliton kaaos, jossa kaikki on sallittua. Uskovaisten keskuudessa kaikkia uudistuksia vastustetaan perinteisesti tällä argumentilla.

Ihan samalla lailla peloteltiin kun heterojen avioeroista, eronneiden uudelleen avioitumisesta, eronneiden kirkollisesta vihkimisestä jne. keskusteltiin kirkossa n. 60 vuotta sitten. Avioerot olivat kauhistus ja kirkollinen uudelleen avioituminen sallittua vain leskille, ei missään tapauksessa eronneille. Sanotaanhan Raamatussa selvästi että eronneen tai puolisonsa hylkäämän ihmisen naiminen on epäsiveyttä.

Miikka Ruokanen ja hänen taustajoukkonsa ovat mielestäni tyypillisiä tekopyhiä fariseuksia. Eroaminen ja uudelleen avioituminen on suurin piirtein yhtä yleistä uskovaisten keskuudessa kuin muidenkin ihmisten. Miikka Ruokanen itse on kahdesti eronnut ja kolmannessa avioliitossaan. Eikä hän ole leski. Itselleen nämä henkilöt kyllä sallivat mitä vain poikkeamia kristikunnan pitkistä perinteistä, mutta muiden ihmisten, ja etenkin vähemmistöjen pitäisi noudattaa Raamatun käskyjä kirjaimellisesti.

Mielenkiintoinen sivuseikka Matti Jantusen Kanava-lehteen lähettämässä kömpelössä kirjoituksessa on se, että teksti poikkeaa mielestäni melkoisesti tyyliltään hänen ammatissaan tuottamistaan teksteistä. Aivan kuin kirjoittaja olisikin ollut aivan joku toinen.

de facto - tosiasiassa
de jure - lain mukaan

Pandoran lipas - Pandoran lippaaksi verrataan asioita, joita ei kannattaisi kokeilla, koska siitä seuraa ikävyyksiä. (Wikipedia)


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Asiantuntijat ovat näemmä avanneet sanaisen arkkunsa.
Pari päivää sitten päätoimittaja A-P Pietilä tiesi kertoa lukuisissa lehdissä, että Haavisto vaarantaa Suomen tulevaisuuden. Nyt siis emeritusprofessori Jantunen on mennyt vielä pitemmälle. Hänen mielestään Haaviston valinta presidentiksi olisi lopullinen isku koko ihmiskunnalle. Siinä rytäkässä menisi sitten kaikki.
---
(Ääri)kristilliset lehdet ovat iloinneet Niinistön suosiosta. Haavistohan pelottaa niitä, jotka pitävät vanhoja kirjoituksia ihan tosina. Parin viikon aikana mm. Seurakuntalainen, Elämään ja Sanansaattaja-lehdet ovat halunneet Niinistön vieraakseen samoin kuin tosiuskovaisten radiokanava.
---
Tositosiuskovaisten julkaisuissa harmaapartaiset teologit ja muut kirjanoppineet käsittelevät nyt innokkaasti ja sangen huolestuneina maailman tärkeimpiä ongelmia. Ei kylläkään liikakansoitusta, sotia, nälänhätää, asunnottomuutta, työttömyyttä jne. vaan sitä kaikista tärkeintä eli homoutta, ja nyt sitten sitä, voiko homon valita ihan presidentiksi:
”Meidän on nyt uskallettava (väärinkäsitystenkin uhalla) kysyä: Haluammeko maamme presidentiksi avoimesti homoseksuaaliseksi tunnustautuvan miehen? Miehen, jolla on puolisona toinen mies? Millainen signaali se olisi herkässä kehitysvaiheessa olevalle, omaa sukupuoli-identiteettiään vielä hakevalle nuorelle? Ja mitä seurauksia tällaisella valinnalla olisi esim. maamme ulkomaisiin suhteisiin?”
”Emme voi sulkea silmiämme siltä tosiasialta, että monissa maissa (erityisesti muslimialueilla) asenne homoseksuaalisuuteen on hyvin kielteinen. Aika iso kynnys valtiovierailulle... Tulisiko kutsua edes USA:han…” JA NIIN EDELLEEN (sori, että huusin).
”Miksi nostaa tämä homokysymys niin keskeiseksi tulevaa valintaa ajatellen? Lyömäaseeksiko Pekka Haavistoa vastaan? - Ei todellakaan siksi. Vaan yksinkertaisesti sen tosiasian tähden, että jo aikojen alussa ihminen on luotu mieheksi ja naiseksi. Ja avioliitto on kautta aikojen…” JA NIIN EDELLEEN (pahoittelen jälleen).
---
Vuosien ja vuosikymmenien aikana homoja vastaan kerääntynyt paine halutaan nyt purkaa kaatamalla täyslaidallinen. Emeritukset eivät onneksi ymmärrä, että enää ei eletä 30-lukua, ja heidän onneton toimintansa luetaan höppänöiden höpinöiksi.
  hks • 27.01.2012 04:29
Ne argumentit, joita on esitetty homoavioliittojen puolesta, olisi vietävä loogiseen päätökseensä saakka ennen, kuin lakiesitystä voisi kannattaa. Avioliitto olisi avattava muun muassa sisaruspareille – tai olisi esitettävä hyväksyttävä perustelu sellaisten kieltämiselle.
  v ronski (ei rekisteröitynyt) • 29.01.2012 13:41
Sisaruksilla on jo olemassaoleva ja selkeästi määritelty sukulaisuussuhde. Sillä on vaikutuksensa myös esimerkiksi perintöasioihin. Sama koskee vaikkapa vanhempien ja lasten välistä sukulaisuussuhdetta.
  smo • 29.01.2012 14:11
Hyvä smo, onko tuo mielestäsi kelpo argumentti? Onhan serkuillakin selkeästi määritelty sukulaisuussuhde ja tällä vaikutuksensa perintöasioihin. Silti ollaan aviotumisoikeutta ja mm. yhteisadoptio-oikeutta hakemassa serkuspareille vaan ei sisaruspareille. Haluat ehkä korjata argumenttiasi järjellisemmäksi?
  v ronski (ei rekisteröitynyt) • 31.01.2012 22:35
Argumenttini on aivan kelpo, eikä minulla ole mitään tarvetta "korjata" sitä "järjellisemmäksi". Serkkujen kohdalla sukulaisuussuhteella ei ole vaikutusta perintöasioihin.
  smo • 01.02.2012 07:58
Kannattaisi rauhoittua ja lukea Kanavaan kirjoittamani artikkeli kokonaan eikä vain jonkun referaatteja siitä. Jos olisin todella sitä mieltä, että Haaviston valinta presidentiksi olisi lopullinen isku koko ihmiskunnalle, olisin tuskin äänestänyt häntä - kuten tein.
  M Jantunen (ei rekisteröitynyt) • 06.02.2012 21:28
Arvoisa emeritusprofessori Matti Jantunen, olen uutista laatiessani lukenut kirjoituksenne kolmeen kertaan.

Väitteenne äänestyskäyttäytymisestänne presidentinvaalissa ei muuta mitenkään minun kokemustani kirjoituksenne näkökulmasta. Sen lisäksi äänestyssalaisuuden vuoksi emme saa koskaan tietää, ketä oikeasti äänestitte.

Ette edellä olevassa vastauksessanne ottaneet lainkaan kantaa siihen, että olette Kuopion piispanvaalissa äänestysoikeudella ja yhden ehdokkaan, Miikka Ruokasen kannatusryhmässä. Kirjoituksenne julkaisuajankohta hetkeä ennen piispanvaalia Kanava-lehdessä oli ajoitettu mielenkiintoisesti.
  JuhaniV • 08.02.2012 08:31
smo: Etkö tiedä, että aviopuoliso kuuluu eri perintöveroluokkaan kuin sisko tai veli (tai serkku)? Miksi siskosten ei pitäisi saada upgreidausoikeutta, jos kerran serkukset sellaisen saavat? Seuraako tuollainen kanta jostakin liberaalista arvomaailmasta tai tasa-arvoisuuden periaatteesta? On vaikea käsittää, ellet kerro.
  v ronski (ei rekisteröitynyt) • 12.02.2012 19:56
Tottahan minä sen tiedän. Ja tarkistin vielä asian silloin kun varmistin, ettei serkku ole erityisesti kohdeltujen joukossa perintöasiassa.

Sisarussuhdehan on jo itsessään niin merkittävä sidos kahden ihmisen välillä, ettei voi puhua upgreidauksesta, jos vaihtoehdoksi otetaan parisuhde. Toki sisarussuhteenkin pitäisi kuulua 1. perintöveroluokkaan.

Kerropa, v ronski, kuinka kauas sinusta pitää seikkailla sukupuun oksilla, että toista ihmistä ei kuulu laskea erityisellä tavalla sukulaiseksi? Ja miksi mielestäsi niin?

Kommenttia muokattu: 12.02.2012 klo 22:13
  smo • 12.02.2012 21:58
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy