Tv-kohtaaminen: Niinistö on syventynyt rekisteröidyn parisuhteen ongelmiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 22

Presidentinvaalien kakkoskierroksen ensimmäinen tv-kohtaaminen oli eilen illalla. Heti alkuun nostettiin kissa pöydälle ja aloitettiin kanan kyniminen. Puhuttiin "kuumasta" kysymyksestä eli sopivasta presidenttiparista. Haavisto on valmistautunut siihen, että perhesuhteita selvitellään jopa dosenttien voimin, ja hän ottaa sen leppoisasti, agitoitumatta. Tuleva presidentti ei saa hermostua, vaikka häntä tyrkitään tällaisillakin asioilla. Perheasioiden selvittelyyn on totuttava. Presidentinlinnan mahdollinen isäntäpari on nyt suomalaisille uusi asia. Monet ottavat asian asian vastaan rauhallisesti. Ihmiset elävät erilaisissa parisuhteissa. Presidentinvaalissa puoliso tulee kaupanpäälle - kansa ei voi sitä valita. Raamattuakin on eilen heiluteltu Haavistolle Hakaniemessä ja on luettu Korintolaiskirjettä. Senkin Haavisto otti hyvin asiallisesti ja vastasi heiluttajalle, että Jumala on se joka tuomitseee. Eivät ihmiset toisiaan tuomitse.

Niinistölle keskustelu aviopuolisoista on ollut hämmentävää, koska kuusi vuotta sitten hän oli yksin presidenttikisassa. Puolisto eivät olleet millään tavalla esillä vaalitaistelun aikana. Nyt valitaan presidenttiä, mutta näköjään valitaan myös presidentin koiria ja kissojakin. Haastattelija muistutti kuitenkin asiantuntijasta, joka ottaa esiin vanhemman miehen ja nuoremman naisen. Se on helpompi sulattaa kuin vanhempi mies ja nuorempi mies. Käykö niin, että vaimo vetää voiton kotiin presidentinvaaleissa? Niinistö myöntää, että aika paljon on tullut vastaan kirjoittelua ikäerosta. Ihmiset ovat siinäkin asiassa yllättävän herkkiä.


Loanheitto on alkanut rajuna, ja ehdokkaiden parisuhteet ovat nousseet esiin uudella tavalla. Niinistö valitteli, että nyt alkaa ihmisarvo unohtua, ainakin kun lukee erilaisia herjakirjoituksia. Niinistö on blogikirjoituksellaan eilen yrittänyt hillitä omia kannattajajoukkojaan asialliseen suuntaan. Haavisto muistutti, että kun käydään arvokeskustelua, niin ihmisarvoa pitäisi kunnioittaa. Nyt näyttää siltä, että ehdokkaiden puolisoista ja ikäeroista voi sanoa mitä tahansa. Haavistokin on toppuutellut omia kannattajiaan. Jos netissä näkyy rumia ja loukkaavia lausuntoja, niitä ei kannata mennä kommentoimaan.

Netissä käydään kuumana ja kielenkäyttö on rumaa. Esimerkkinä näytettiin A.-P. Piettilän, paikallislehden päätoimittajan lehtikirjoitusta, jonka mukaan Ulkoministeriössä oltaisiin huolissaan Haaviston presidenttiydestä. Ulkoministeri Tuomioja vastasi, että Pietilän kuulemat huolenaiheet taitavat olla itsekeksittyjä. Saksassakin ulkoministeri elää rekisteröidyssä parisuhteessa, eikä siitä ole ollut mitään haittaa hänen työlleen. Mutta kuitenkin loanheitto Haavistoa vastaan alkaa nyt alkanut keskittyä tähän parisuhdeasiaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuuSeuraava kiinnostava kysymys on Niinistön suhtautuminen homoparien tasa-arvoon ja tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Niinistö tarkensi asiaa ja kertoi kannattavasta täyttä tasa-arvoa. Kävi ilmi, että hän on ottanut asioista selvää ja häntä on myös opastettu tässä asiassa. Niinistö toisti, että avioliitto on jätettävä heteropareille, koska ajatus miehestä ja naisesta on syvällä imisten arvomaailmassa eikä sitä voi mennä tasa-arvon nimissä tonkimaan. Lainoppineena hän tietää nyt tarkasti homoparien tasa-arvoon liittyvät ongelmat. Puutteita on kolmessa asiassa. sukunimilaissa, adoptio-oikeudessa ja siinä, että erilaisiin lomakkeisiin ja rekistereihin merkitään: rekisteröity parisuhde. Niinistölle on kerrottu, että nämä rekisterimerkinnät tai "tunnistetiedot" periaatteessa voivat olla kiusallisia homoparille. Kun joutuu rastimaan kohdan "rekisteröity parisuhde", kokee olevansa erilainen kuin se, joka ruksaa kohdan "Avioliitto" Siihen on kehiteltävä jokin ratkaisu. Yksi piispa on käyttänyt sanaa "pariliitto". Juontajat kiirehtivät Niinistöä jo lopettamaan puheen yksityiskohdista, mutta Niinistön mukaan asia on tärkeä ja se on syytä puida nyt loppuun saakka. Hänellä ei kuitenkaan ollut vielä mitään ratkaisua tähän merkintäongelmaan. Avioliiton hän haluaa säilyttää heteropareilla ja samalla hän haluaa kaikille tasa-arvon. Siinä haaste tulevaisuuteen.


Keskustelun kymmennen ensimmäistä minuuttia kului näiden asioiden vatvomiseen. Niinistöä kannattavat HLBTI-ihmiset varmaan kokivat keskustelun helpottavana ja positiivisena. Niinistö ilmeisesti vakavasti yrittää ymmärtää tasa-arvon merkityksen näissä asioissa.

22 kommenttia

Valitettavasti Niinistön pyrkimys selitellä homoparien tasa-arvoon liittyviä ongelmia ei oikein vakuuttanut. Selityksestä miten "avioliitto" on jätettävä heteropareille jäi jälkimakuna hieman "en ole rasisti mutta.."- fiilis. Vaikka Niinistö ajaa vaalipuheessaan samanarvoisuutta homo- ja heteroliitoissa, jättäisi hän keskeisemmän seikan, itse avioliiton määritelmän, pois homoliitoista.
Pyrkimys lainsäädännöllisen tasa-arvoon ei ole ihmisten "arvomaailman tonkimista", vaan muutosta parempaan. Ihmisten oppimis- ja sopeutumiskykyä ei tuisi aliarvioida.