Homofobian vastainen päivä herättää keskustelua

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Tänään 17.5. on vietetty ensimmäistä kertaa kansainvälistä homofobian vastaista päivää useissa maissa. Suomessa päivää ei ole noteerattu virallisella tasolla. Esimerkiksi YleX-radiokanavan lähetyksessä pohdittiin päivällä "miksi Suomi ei vietä homofobian vastaista päivää?".

Setan puheenjohtajan Tiia Aarnipuun mukaan tänä päivänä on hyvä muistuttaa ihmisiä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kohtaamasta väkivallasta ja syrjinnästä, sekä siitä syrjinnän vastaisesta työstä, jota monet tahot tänäänkin tekevät. Työtä tekevät järjestöjen lisäksi lukuisat yksittäiset ihmiset omassa arjessaan, mutta myös valtiot. Seta julkaisi tänään lehdistötiedotteen homofobian vastaisen päivän tiimoilta.

Vihreiden kansanedustaja Rosa Meriläinen ja europarlamentaarikko Satu Hassi esittävät 17. toukokuuta julistamista homofobian vastaiseksi päiväksi meilläkin. Iltalehti kirjoittaa verkkosivuillaan, että Meriläinen on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen valtioneuvostolle. Hassi on lähestynyt saman asian tiimoilta EU:n komissiota. Meriläinen ja Hassi haluavat poistaa vähemmistöihin kohdistuvat ennakkoluulot Suomessa.

Meriläinen myös ehdottaa, että homofobian vastaisesta päivästä tehtäisiin liputuspäivä, kertoo Iltalehden verkkoversio. Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, dosentti Heikki Tala sen sijaan ei ole uuden liputuspäivän kannalla, sillä hänen mukaansa liputuspäiviä on jo muutenkin monia. Hän myös lisää, että jokaisella on oikeus liputtaa niin halutessaan.

Iltalehden verkkopalvelussa uutisaiheeseen liittyy myös keskustelu, jossa vilisee runsaasti kommentteja homouden luonnottomuudesta, ja Ruotsin lipun käytöstä ko. päivänä. Homoseksuaalisuutta verrataan monissa viesteissä myös pedofiliaan. Keskustelua käydään vilkkaasti monilla muillakin keskustelufoorumeilla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Euroedustaja Alexander Stubb oli myös nostanut kansainvälisen homofobian vastaisen päivän esiin kolumnissaan "Seksuaalivähemmistöjen puolustaminen on ihmisoikeustaistelua" Ilta-Sanomissa 11. toukokuuta, ja toteaa loppukaneettina, että "ennakkoluuloja ei voiteta päivässä. Kansainvälinen homofobian vastainen päivä on hyvä hetki katsoa peiliin".

Lähteitä & lisää
- iltasanomat.fi
- aiempi uutinen
- keskustelua nettikeskusteluista
- keskustelua liputuspäivästä
- Setan lehdistötiedote homofobian vastaisen päivän tiimoilta
- Satu Hassin ja Rosa Meriläisen julkilausuma

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!