Venäjän mielenosoitukset

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


Venäläisessä Kostroman kaupungissa pidätettiin tiistaina viisi HLBT-aktivistia paikallisen parlamentin edessä. Alueen kansanedustajat keskustelivat juuri ensimmäisessä käsittelyssä homopropagandalaista, jolla halutaan estää kaikki puhe homoseksuaalisuudesta ja kaikki priden tyyppiset tapahtumat.

Kaikkiaan kymmenen venäläisen LGBT-verkoston aktivistia aloitti aamulla mielenosoituksen.Heillä oli julisteina mm.: ”Stop homofobiselle laille”. Mielenilmaukselle ei ollut haettu lupaa. Mielenosoituksessa oltiin yksityishenkilöinä ja henkilöt olivat kaukana toisistaan, eikä sellaiselle tarvita lupaa. Poliisi tuli kuitenkin nopeasti väliin ja pidätti viisi protestoijaa, mm. järjestön puheenjohtajan Igor Koshtkovin. Ainakin alkuillasta he olivat yhä pidätettyinä.

Homopropagandakielto on jo kahdella venäläisellä alueella: Arkangelissa ja Rjasanissa. Pietarissa lain käsittely on viivästynyt. Siihen vaikutti ilmeisesti kansainvälinen protestiaalto.


Myös Moskovassa sateenkaaren värejä


Moskovassa jouluaattona oli suuret mielenosoitukset ja niihin osallistui myös HLBTI-ihmisiä. Jo pari viikkoa sitten 10. joulukuuta oli mielenosoitus, johon osallistuttiin. Homoihin ja lesboihin ei opposition joukoissa suhtauduttu positiivisesti. Monet solvasivat homoja ja lesboja. Mukana ollut Nikolai Aleksejev ei saanut puhua ja toinen homoaktivisti buuattiin pois. Sen vuoksi Aleksejev oli ilmoittanut, että jäädään pois jouluaaton mielenosoituksesta. Kuitenkin monet homojärjestöt kehottivat jäseniään mukaan. Homo- ja lesboblokki joutui vihamielisyyksien vuoksi vaihtamaan paikkaa ja heille ei annettu puheoikeutta. Siinä syntyi riitaa myös eri ryhmiin kuuluvien homoaktivistien kesken.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homoliikkeen sisäinen hajaannus on selkeä. Transaktivisti Anno Komarov syytti Rainbow Associationin ihmisiä epätoivosta. Edes sateenkaarilippuja ei haluttu kantaa. Yhdellä heistä oli juliste: Emme halua homoparaatia, vaan... Se viittaa siihen, että monet homot pitävät haitallisina ja liian provokatiivisina Moskovan pride-paraateja, joita järjestää GayRussia-yhteenliittymä. Anno Komarov oli mukana GayRussiassa, mutta erosi siitä muutama päivä sitten. Nyt hän kuitenkin vakuutti, että se on ainoa vakavasti otettava homojärjestö, joka ajaa homojen ja lesbojen asiaa.

Muuallakin homot ja lesbot on vaiennettu opposition mielenosoituksissa


Pietarissa homoja ja lesboja oli mukana opposition mielenosoituksissa. Homoaktivisti Igor Koshtkov ei saanut puheoikeutta. Oppositiopuolueen ”Oikeudenmukainen Venäjä” toimihenkilöt eivät halunneet antaa puheoikeutta homoille, vaikka GLBT Network oli mukana valmistelutoimikunnassa. Lipezkin kaupungissa poliisi esti homoilta sateenkaariliput ja julisteet ja esti aktivistien mukanaolon opposition mielnosoituksessa. Novosibirskissa yksi sateenkaarilippua kantava hakattiin. Hakkaajat olivat nationalisteja.

GayRussia-sivulla todetaan mielenosoitusten saldo positiiviseksi. Nyt alkaa näkyä, miten moni-ilmeinen yhteiskunta on. Mutta ongelma on se, että homot ja lesbot saavat olla mukana vain, jos he eivät aja omia asioitaan.
(lähde: queer.de)


Venäjällä toistuvat Tahrir-aukion tapahtumat

Venäjällä on tapahtunut käänne poliittisessa aktiivisuudessa. Opposition mielenosoituksissa uskalletaan näyttää erimielisyys. Yhtenäinen Venäjä menetti paljon kannatustaan äskeisissä vaaleissa, ja epäillään suurimittaista vaalivilppiä.Sosiaalisessa mediassa on nähty paljon videoklippejä, joissa äänestyslipukkeita otetaan povitaskuista. Valtiolla on ollut tiedonjakomonopoli tv:n kautta, mutta sosiaalinen media kertoo ihan muuta totuutta. Edellisellä vaalikaudella Yhtenäisellä Venäjällä, valtapuolueella, oli 2/3–enemmistö, joten he voivat vapaasti muuttaa mm. perustuslakia. Nyt heillä on enää yksinkertainen enemmistö, mutta se riittää tavallisten lakien muuttamiseen,.

Asiantuntijat sanovat, että nyt mielenosoituksissa on ollut ihmisiä enemmän kuin koskaan Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Ihmisiä on aikaisemmin ollut vaikea saada kaduille. Moskovassa yhtään ihmistä ei pidätetty 10. joulukuuta mielenosoituksessa. Poliisitkin olivat hymyileviä, kukitettuja ja tyytyväisiä, että yhtään käsirysyä ei syntynyt. Pietarissa oli ollut pidätyksiä. Jouluaaton mielenosoitukseen osallistui 80 000 –120 000 ihmistä. Poliiseja oli paikalla 40 linja-autollista.

Oppositiojoukko on hyvin hajanainen. On nationalisteja ja liberaaleja, jokta eivät muuten keskustele keskenään. Oppositioryhmiä ei ole rekisteröity puolueiksi. Venäjän vallanpitäjillä on nyt vastassaan sekalainen kansanliike. Samantyyppinen tapahtumaketju oli Kairon Tahrir-aukiolla.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!