Riika kielsi pride-kulkueen

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren

Latvian pääkaupungin Riian viranomaiset ovat kieltäneet ensi lauantaiksi suunnitellun Pride-paraatin turvallisuussyihin vedoten. Priden piti olla Riian ensimmäinen, tosin tapahtumaa yritettiin jo viime vuonna, mutta silloin se peruttiin, kun kaupunki ei kyennyt takaamaan tapahtuman turvallisuutta.

Tämänvuotisen Priden tavoitteena oli lisätä niin tavallisen kansan kuin päättäjienkin tietoisuutta homoseksuaalisuudesta. Tapahtuman ohjelmassa oli tarkoitus olla seminaari, paraati, bileitä ja jumalanpalvelus.

Latvian pääministeri Aigars Kalvitis oli ennen kieltoa sanonut televisiossa, että on mahdotonta hyväksyä seksuaalivähemmistöjen paraatia Riian sydämessä, tuomiokirkon kupeessa. Hänen mukaansa valtion arvot ovat kristillisiä, eikä se voi edistää asioita, joita suuri osa kansasta ei hyväksy.

Riian kaupungin johto on saanut myös ryöpyn protestiviestejä tapahtuman vastustajilta ja eräät ääriryhmät ovat uhanneet paraatiin osallistuvia väkivallalla.

Tämän jälkeen paraati kiellettiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Latvian seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavat järjestöt ovat tyrmistyneet päätöksestä, ja varoittavat, että Latvian kansainvälinen maine voi olla vaarassa. Pride-järjestäjät kertovat, että kulkueen kiellosta huolimatta ainakin muut lauantaille suunnitellut tapahtumat toteutuvat, todennäköisesti myös itse kulkue.

Puolassa Varsovan pormestari kielsi sikäläisen pride-paraatin kesäkuussa. Siitä huolimatta 3000 ihmistä saapui paikalle ja tapahtumalla oli kansainvälinen tuki. Myös Romanian pääkaupungissa Bucarestissa pride-kulkue kiellettiin, mutta sielläkin kansainvälisen painostuksen saattelemana kulkue järjestettiin.

Viron pääkaupungissa Tallinnassa Pride järjestetään suunnitelmien mukaan toista kertaa elokuun 13. päivä. Sikäläinen Kristillinen kansanpuolue vetosi kaupunginhallitukseen, että se kieltäisi paraatin, mutta kaupunginhallitus ilmoitti vapaassa maassa kaiken olevan sallittua, joka ei vahingoita toisia ihmisiä. Viime vuonna Tallinnan poliisi hoiti järjestyksenvalvonnan hyvin.

Lähde ja lisää:
- advocate
- www.pride.lv
- ukgaynews.org.uk
- www.gay.lv
- keskustelua aiheesta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!