Varsovassa lauantaina pride-kulkue

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren

Puolan pääkaupungissa Varsovassa järjestettiin lauantai-iltapäivänä pride-tapahtuma. Ranneliike.net ja lepakkolaakso.net olivat myös paikalla todistamassa tapahtumaa:

Mitä Equality Paradessa tapahtuikaan?

Teksti & kuvat: Ismo Kyllönen

Parin-kolmen tuhannen osanottajan Equality Parade starttasi klo 13 jälkeen Varsovassa parlamenttitalon edestä ja alkoi hitaan mutta riemukkaan matkansa pitkin erästä Varsovan keskustan vilkkaimmista ja tärkeimmistä valtaväylistä, Marszalowska katua, jonka vieressä kohoaa mm. kolossaalinen Kulttuuripalatsi, aina Vanhankaupungin lähettyville. Homokansa pysäytti Varsovan hetkeksi ja keräsi katujen varsille runsaasti kiinnostuneita sivustakatsojia :-)

Pelättyjä yhteenottoja äärioikeistolaisten mielenosoittajien kanssa ei tapahtunutkaan, ilmeisesti he olivat peruneet suunnitellut mielenosoitukset. Sadat mellakkapoliisit turvasivat sateenkaarisen kulkueen taivalta ja vähälukuinen oppositio tyytyi seisoskelemaan ja huutelemaan kadunvarsilla banderolleineen.

Sekä kulkueessa, että katukuvassa näkyi tapahtuman kansainvälinen media-arvo. Etenkin saksalaiset mediat olivat näyttävästi esillä, mm. ARD (das Erste), ZDF, ja monet saksalaiset sanomalehdet olivat kuvausryhmineen paikalla. Ja ilahduttavasti pienet siniristiliputkin liehuivat Ranskan trikolorin, Puolan, Ruotsin ja tietenkin sateenkaarilippujen lomassa.


Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Poliisit


OppositioKulkue oli vilkas ja myös useista muista Euroopan maista oli osanottajia. Ainakin Saksasta ja Suomesta on paikalla poliitikkojakin. Kaikki sujui pääasiassa pelättyä rauhallisemmin, ja turvallisuusviranomaiset olivat näkyvästi paikalla hillitsemässä levottomuuksia. Pride-tapahtuma nostatti viime vuoden tapaan kuohuntaa mm. oikeistopuolueiden nuoriso-organisaatioiden ja kirkon järjestöjen taholta, jotka järjestivät vastamielenosoituksista. He mm. heittelivät kananmunia kulkueväen sekaan.

Tapahtuma on ollut maan valtaapitävien hampaissa, sillä Puolan hallinnossa vaikuttaa erittäin suuri homovihamielisyys. Puolan hallitus muita ongelmia (mm. työttömyys) peitelläkseen ohjaa ihmisten huomion mm. perhe- ja moraalikysymyksiin.

Yhteiskunta on homokysymyksessä vahvasti jakaantunut. Maan hallituksen linja on toisaalta kohdannut myös vahvaa vastustusta.

- Keskustelu: Uutisia Puolasta (mukana myös laaja kuvaus tapahtumasta)
- Tapahtuman viralliset sivut
- BBC: Poles to confront gay prejudice
- Polskie radio: How tolerant is Poland?

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!