Pappien myönteisyys homoliittoja kohtaan kasvussa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Runsas kolmasosa papeista on sitä mieltä, että homo- ja lesboparit voisivat saada rekisteröidylle parisuhteelleen kirkollisen siunauksen. Yli puolet papeista suhtautuu yhä kielteisesti asiaan. Myönteisesti suhtautuvien määrä on kuitenkin yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.

Yli tuhat ihmistä vastasi Akavan kirkollisten ammattiliittojen jäsenkyselyyn. Vastanneista 240 oli kanttoreita, loput pappeja ja muita teologeja. Kyselyn toteuttamisessa oli mukana myös Kirkon tutkimuskeskus. Kyselyn raportti julkaistiin 9. lokakuuta.

Naispuoliset papit suhtautuivat nais- ja miesparien suhteen siunaamiseen miespappeja myönteisemmin. Yli puolet naisisista toivoo siunaamista, kun miehistä sitä toivoo vajaa kolmannes.

Lähes kaikki myönteisellä kannalla olevat vastaajat odottavat kirkolta virallista ja yhteistä kaavaa parisuhteen siunaamiselle. Samaa sukupuolta olevien parien kodin siunaamisen hyväksyy 56 prosenttia kyselyyn vastanneista papeista ja 37 prosenttia kanttoreista.

Suurempi osa papeista kuin kanttoreista hyväksyisi, tehtävästä riippuen, homon kirkon työntekijäksi.

Kirkon tutkimuskeskuksessa työskentelevä dosentti Kati Niemelä arvelee Aamulehdessä (14.10.2006), että pappien asenteiden muuttumiseen on vaikuttanut vuonna 2001 säädetty parisuhdelaki.

Kirkko perusti piispa Mikko Heikan johtaman parisuhdetyöryhmän vuonna 2002, sen jälkeen kun parisuhdelaki astui voimaan.

Kyselyssä tutkittiin myös mielipiteitä hedelmöityshoidoista. Vastanneista lähes puolet sallisivat hoidot vain aviopareille. Viidennes papeista sallisi hoidot myös naispareille ja yksin eläville naisille.

- Keskustelua: Pappien asenne homoihin muuttunut
- Kirkon tiedotuskeskuksen raportti
- Aamulehti: Yhä useampi pappi hyväksyy homosuhteiden siunaamisen

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta