Venäjän tilanne, homouden propagoimisen kieltävät lakihankkeet, päivitetty

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Tarja Koivumäki
  • 4

(Otsikko muutettu Pietarin lakihankkeen käsittelystä laajempaan Venäjän propagandakieltoa ajavien hankkeiden tarkasteluun)

Pietarin lakiasäätävä elin on ottanut tänään 16.11.2011 valmisteluun uuden lain, joka kieltäisi "homoseksuaalisuuden ja pedofilian propagoimisen" alaikäisille.

Rangaistavaksi säädettäviä tekoja ei määritellä tarkasti, mikä on arvostelijoiden mielestä Venäjän lainkäytön perinteet tuntien omiaan lisäämään viranomaisten mielivaltaa. Rangaistukseksi esitetään sakkoa ja rangaistavuus koskisi niin yksityisiä kansalaisia kuin julkisia ja juridisia henkilöitäkin.

Homoliikkeen edustajat kysyvät nyt, miten "propagoimisen kielto" suhtautuu juuri laillisiksi todettuihin Pride-tapahtumiin, sillä viranomaisilla on ollut taipumus ymmärtää ne "homopropagandaksi". Aktivistit pelkäävät, että tasavertaisuuden vaatimus voidaan ohittaa jatkossakin uuden lain turvin. Närkästystä herättää myös pedofilian ja homoseksuaalisuuden rinnastaminen toisiinsa.

Päivitys 23.11.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lakiesityksen jatkokäsittelyä lykättiin tänään 30.11. saakka, koska edustajat eivät päässeet yksimielisyyteen juridisille henkilöille asetettavan sakon määrästä.

Euroopan Unioni ja Euroopan neuvosto sekä monet maat mukaan luettuna Suomi ovat tuominneet lain syrjivänä ja eurooppalaiseen oikeusjärjestelmään sopimattomana.

Pietarissa on ollut homoaktivistien mielenosoituksia lakihanketta vastaan. GayRussia.ru:n aktivisti Nikolai Baevin lakimiehet ovat yrittäneet kiirehtiä kiristyneen tilanteen takia hänlle v. 2009 "homoseksualismin propagoimisesta alaikäiselle" langetetun tuomion valituksen käsittelyä. Baev ja toinen aktivisti tuomittiin, koska he kantoivat julkisella paikalla kylttejä, joissa luki "Homous on normaalia" ja "Olen homo ja ylpeä siitä. Kysykää minulta".

Päivitys 30.11.

Pietarin lakihankkeen eteneminen siirtyy 4.12. käytävien vaalien jälkeiseen aikaan. Nyt on aika vaikuttaa mielipiteisiin. Aktivistit ovat järjestäneet mielenosoituksia, hankkineet ja julkaisseet asiantuntijalausuntoja ja vedonneet YK:n ihmisoikeuskomiteaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ja kansainvälinen yhteisö tuomitsevat laajasti lakihankkeen. YK:n ihmisoikeuskomitea on päättänyt ottaa heinäkuussa 2012 Genevessä käsittelyyn Irina Fedotovan tapauksen Rjazanissa 2009. Fedotova oli toinen aktivisteista, jotka kantoivat homoden normaaliutta julistavia plakaatteja kadulla. Hänet pidätettiin ja tuomittiin sakkoon.

Neva24.Ru teetti kyselyn nykyisillä edustajilla: kaikki yhtä lukuunottamatta olivat lain kannalla. Vaalit ja painostus kuitenkin vaikuttavat.

Helsingin Sanomien uutinen 23.11.
Pink Newsin artikkeli 21.11.
Youtube-klippi sunnuntain mielenosoituksesta Dvortsovaja-aukiolla 20.11.

4 kommenttia

  • 2 / 4
  • uskomattoman hyvää tarvittaisi
  • 20.11.2011, 2.42
Venäjällä mennään toista kertaa samaa "kehityskulkua".
Ensin siellä neuvostovallankumouksen alussa poistettiin homoseksuaalisuuden aiempi rangaistavuus, mutta sitten ortodoksimunkkien kasvattaman Stalinin päästyä valtaan, tulivat homoseksuaalisuuden kieltolait.

Neukkulan kaaduttua saatiin lakeja taas vapautettua, mutta sitten kun ortodoksikirkon ja muiden kristillisten suuntausten lähetystyö on vallannut alaa, ovat uskonnolliset vaikutteet taas ajamassa homojen oikeuksia maan rakoon.

Sylttytehdas tuntuu molemmilla kerroilla olevan sama, valitettavasti.
Ja Pietari on vaarallisen lähellä meitä ja samoja uskonhengenheimolaisia on täällä jo omasta takaakin.