Huffington Post: Kaksikansallinen lesbopari haastaa DOMA:n Yhdysvalloissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Vermillion
  • 3

Yhdysvaltain kansalainen Kelli Ryan ja Iso-Britannialainen Lucy Truman ovat olleet yhdessä vuosikymmenen, ja laillisesti naimisissa Yhdysvalloissa kaksi vuotta. Jos kuitenkin Truman menettää työpaikkansa, heidän edessään on eri este kuin samassa tilanteessa olevalla heteroparilla: heidät saatettaisiin erottaa koska liittovaltion hallitus ei tunnusta heidän avioliittoaan.

”Yksinkertaisesti haluamme, että meitä kohdellaan reilusti ja tasa-arvoisesti,” kertoo yhdysvaltalaissyntyinen Ryan Huffington Postille. “Mielestäni Yhdysvaltain kansalaisena minulle kuuluvat samat oikeudet kuin muillekin kansalaisille, eikä minun mielestäni pitäisi joutua valitsemaan perheeni ja kotimaani välillä.”

Ryan ja Truman ovat jättäneet liittovaltion hallitukselle addressin Senaattori Richard Blumenthalin ja HLBT-maahanmuuttajien asioita käsittelevän Immigration Equality –ryhmän avulla, estääkseen heidän erottamisensa Defense of Marriage Actin (DOMA) johdosta. DOMA estää samansukupuolisten parien – jopa osavaltiotasolla naimisissa olevien – liittovaltion etuuksien saamisen.

Blumenthal lähetti viime torstaina kirjeen Department of Homeland Securitylle (DHS), jossa hän pyysi viraston antavan Yhdysvaltain kansalaisten samansukupuolisten puolisoiden oleskella maassa, sen sijaan että heidät karkotettaisiin maasta. Hän toivoi myös, että Trumanin oleskelulupahakemuksen käsittelyä lykätään kunnes Senaatti tekee lopullisen päätöksen DOMA:n lopettamisesta. 12 senaattoria, mukaanlukien presidentiksi George W. Bushia vastaan pyrkinyt Senaattori John Kerry, pyysivät DHS:a ja Yhdysvaltain oikeusministeriötä lykkäämään avioliittoihin liittyvien oleskelulupien käsittelyä kunnes DOMA:N liittyvät kysymykset on saatu selvitettyä. Molemmat ministeriöt lupasivat, että tapauksien käsittelyssä tullaan käyttämään tahdikkuutta.

”Uskon, että DOMA tullaan toteamaan perustuslainvastaiseksi, ehkä jopa ennen kuin kongressi kaataa lain,” Blumenthal kertoi Huffington Postille torstaina, sen jälkeen kun oli äänestänyt lain kaatamisen puolesta senaatin oikeustoimikunnassa. ”Mutta muutosta odotellessa on olemassa uskomattoman epäreiluja ja syrjiviä käytännön vaikutuksia pareihin, kuten Kelli ja Lucy.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ryan ja Truman ovat ensimmäisten parien joukossa, jotka ovat julkisesti tehneet pyynnön oleskeluluvasta, vaikka DOMAn voimassaollessa pyyntö tullaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä hylkäämään. Toisen julkisuuteen tulleen homoparin, Yhdysvaltalaisen Bradford Wellsin ja Australialaisen John Makkin oleskelulupahakemus hylättiin heinäkuussa. ”Tarkoituksemme on edustaa ihmisiä, jotka ovat jo lähteneet maanpakoon, ja perheitä, jotka on jo rikottu,” kertoi Truman.

Ryan ja Truman selittivät, että Trumanin oleskeluluvan saamisen mahdottomuus alistaa heidät jatkuvan erotetuksi tulemisen pelon alle. Truman oleskelee Yhdysvalloissa Yalen yliopiston kautta saamansa työluvan varjolla. Truman tekee tohtorintutkinnon jälkeistä tutkimusta. Jos Truman menettää työpaikkansa, hänet voitaisiin edellyttää palaamaan Iso-Britanniaan.

On hyvin vaikeaa tehdä suunnitelmia edes lyhyellä tähtäimellä, saati sitten mitään pitkäaikaista,” sanoi Ryan. ”On halvaannuttavaa yrittää tehdä näitä asioita, joita muut pitävät itsestäänselvyyksinä. ... Tieto siitä, että meidät voidaan erottaa tekee päätöksistä vaikeita.”

Huffington Postin artikkeli

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • Poris
  • 14.11.2011, 9.37
Tuo oleskeluluvan sitominen avioliittoon tai mihinkään liittoon on todellinen hirttoköysi, jolla toinen puoliso voi kiristää toista tottelevaisuuteen.
Itse jouduin vasten tahtoani pois Yhdysvalloista kun heteroliitto ajoi karille.
Oleskeluluvan jättäminen myöntämättä pariskunnan toiselta osapuolelta on aivan käsittämätöntä valtion puuttumista ihmisten yksityiselämään.

Toisaalta - Poriksen tapaukseen viitaten - on mielestäni varsin luonnollista, että jos oleskeluluvan peruste on parisuhde, ja tuota suhdetta ei enää ole olemassa, myös oleskeluluvan peruste lakkaa. Muussa tapauksessa syntyisivät varmasti valtaisat pika-avioliittomarkkinat, jossa kertakäyttöliittoja solmittaisiin kohtuullista korvausta vastaan oleskeluluvan anomista varten, ja luvan tipahdettua heti eropaperit vetämään, että uusi liitto saadaan myydyksi uudelle asiakkaalle.

Jos avioliitto ei kestä tarpeeksi kauaa jonkin muun oleskeluperusteen syntymistä varten, ei voi kuin todeta että liitto oli ilmeinen erehdys.