Puolan homoystävällinen protestipuolue menestyi parlamenttivaaleissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Neljä vuotta sitten EU:n tiloissa Brysselissä oli taidenäyttely, jossa kuvattiin EU:n jäsenmaita. Puolan äärikonservatiivit loukkaantuivat, kun Puolaa kuvattiin perunamaana, jossa papit nostavat salkoon sateenkaarilippua. Nyt tilanne on muuttunut.

Puolan vaali-illan yllätys oli Palikot-liike, Palikot on entinen Kansalaisfoorumin kansanedustaja, joka otti etäisyyttä puolueeseensa ja muodosti oman ryhmän. Siitä tuli nyt Puolan kolmanneksi suurin puolue, kannatus n. 10%. Palikot on yrittäjä, joka on tullut multimiljonääriksi mm. viinikaupalla. Palikotin puolueen listoille otettiin ehdokkaita, joilla ei ennen ole ollut mitään mahdollisuutta päästä vaalilistoille. Oli feministejä, homoja ja transihmisiä. Nuoret äänestäjät löysivät Palikotin ehdokkaat, koska Palikot esitti tiukkaa kritiikkiä katolisesta kirkosta ja toi vaalikeskusteluissa esiin hyvin liberaaleja näkemyksiä. Palikotin puolue haluaa parantaa homojen oikeuksia ja laillistaa marihuanan.

Parlamenttiin pääsivät homoaktivisti Robert Biedron ja transaktivisti Ania Grodzka.

Queer.de-sivuston analyysissä kerrotaan, että Palikot on viime vuosina toistuvasti asettunut homojen ja lesbojen tasa-arvon puolelle, ja hän on saanut paljon medianäkyvyyttä. Vuonna 2007 hän ilmaantui silloisen puolueensa Kansalaisfoorumin lehdistökonferenssiin yllään t-paita, jossa luki: "Olen homo". Palikot on naimisssa naisen kanssa. Vuonna 2009 Palikot syytti Jaroslaw Kaczynskiä siitä, että tämä piilottelee homouttaan. Muutkin ovat aikaisemmin huhunneet Kaczynskin homoudesta.

Puolassa oli legendaarinen lehdistökonferenssi, jossa Palikotilla oli mukana dildo ja pistooli. Hän otti kantaa itäisessä Puolassa tapahtuneisiin seksuaalisiin hyökkäyksiin, joissa osallisina oli poliiseja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*****

Pääministeri Tusk jatkaa pääministerinä. Kun hän tuli pääministeriksi vuonna 2007, hän lopetti kerralla homofobiset puheet. Kuitenkaan homo-oikeuksien alueella ei ole paljon tapahtunut. Rekisteröityjä parisuhteita ei ole. Kansalaisfoorumin suunnalta tulee edelleen yksittäisten homofobisten edustajien puheita homoja vastaan. Vuonna 2008 parlamentin varapuhemies vaati homoille lastenkasvatuskieltoa. Varapuhemies oli Kansalaisfoorumin miehiä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!