USA: Ulos kaapista Facebookissa?

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Juhani Viherlahti
  • 7

Amerikassa vietetään tiistaina 11.10. kansallista Coming Out -päivää. Advocate pohtii modernia tapaa leväyttää kaapin ovet levälleen: Facebook.

USA:ssa ihmisiä kannustetaan tulemaan kaapista ulos erityisenä päivänä. Nykytekniikalla kaapin ovet voi siis leväyttää auki helposti laajallekin joukolle ihmisiä, tarvitsematta nähdä saman asian toistamisen vaivaa. Joku ehti jo todeta, ettei sellainen ole hyvän coming out -etiketin mukaista.

Advocaten kirjoitukseen on haastateltu psykologian asiantuntijaa. Hänen mielestään kasvoista kasvoihin tapahtuva kaapista ulostulo kaikkein läheisimpien kesken on tärkeää. Pelkkä Facebook-päivitys: "Olen muuten homppeli", ei ole läheisiä kohtaan oikein. Useimmiten he haluavat ilmaista omia tunteitaan välittömästi. Joskun homohenkilön pitää olla jopa valmis antamaan henkistä tukea tuollaisessa tilanteessa. Esimerkiksi "Isä/äiti, minä olen edelleen sinun sama oma tyttäresi/poikasi/lapsesi. Mikään ei ole muuttunut. Haluan vain sinun tietävä ison ja tärkeän asian minun elämästäni."

Kaapista ulostulijalle jokainen tuollainen keskustelu on myös harjoitusta olla mitä on oikeasti ja pystyä se perustelemaan myös kriittiselle kuulijalle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kun läheiset ovat kuulleet asian naamakkain, sen jälkeen voi pistää omalle Facebook-sivulleen itselleen luonteenomaisen päivityksen.

Lue Advocaten juttu

7 kommenttia

"Pelkkä Facebook-päivitys: "Olen muuten homppeli", ei ole läheisiä kohtaan oikein."

Homouden tunnustaminen on tarpeeksi vaikeaa muutenkin ilman mitään tuollaista ajattelua. Jokainen tulkoot kaapista tai olkoot tulematta miten haluaa ja itse parhaaksi näkee, muille se ei kuulu paskan vertaa.
Olen samaa mieltä. Kaapistatulijan ei voi ajatella olevan velvollinen mihinkään ylimääräiseen. Vuodesta 1988 järjestetyn Coming Out Dayn yhtenä ideana on ollut myös se, että ulostulon on voinut tehdä myös massoille, vaikka sopivalla tekstillä varustetulla T-paidalla.

Kommenttia muokattu: 11.10.2011 klo 09:56