PS-kansanedustaja: Työnantajan tiedettävä homoudesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 3

Perussuomalaisten kansanedustajan Mika Niikon mielestä työnantajan tulisi saada tietää työntekijän seksuaalinen suuntautuminen. Nykyisen lain mukaan työnantaja ei voi kuitenkaan kysyä työnhakijan seksuaalista suuntautumista.

Niikko vastasi Iltalehden kysymyksiin avioliittolakin muutosaloitteesta. Hän sanoi, että työnantajan tulee voida katsoa, että työpaikan arvot tulevat toteutumaan. - Jos tuo omia arvoja työssään esiin tai jos arvot ovat ristiriidassa yhdessä sovittujen pelisääntöjen kanssa, muotoili Niikko ja korosti, että työantajalla on oikeus valita paras mahdollinen henkilö tehtävään.

Helsingin Sanomien haastattelema työoikeuden emeritusprofessori Kari-Pekka Tiitinen totesi, että seksuaalisen suuntautumisen kysyminen on selvästi loukkaava henkilökohtainen kysymys. - Se on henkilöön käyvää tietoa, jonka ei pitäisi millään tavalla vaikuttaa työntekoon, Tiitinen sanoi.

Niikko on HS:n jutun mukaan työskennellyt perustamansa Takaisin elämään -nuorisojärjestön toiminnanjohtajana 2000–2011. - Siellä vaadittiin kristillistä esimerkkiä ja vakaumusta. Kristillisyyteen kuuluu suvaitsevaisuus, mutta ei se tarkoita sitä, että aivan kaikkea suvaittaisiin", Niikko oli Niikko sanonut.

Tiitinen muistuttaa, että seksuaalinen suuntautuminen ei ole arvo tai vakaumus.
- Jos työtehtävä on uskonnollisessa yhteisössä julistuksellinen tai tunnustuksellinen, kuten papin virka, voi työntekijältä edellyttää samaa uskontoa tai maailmankatsomusta. Sukupuolisuuntausta ei voi kysyä", professori sanoo.
- Esimerkiksi uskonnollisen yhteisön vahtimestarilta tai toimistotyöntekijältä samaa uskontoa tai maailmankatsomusta ei voi vaatia, Tiitinen huomauttaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Niikko on eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen. Sivistysvaliokunta käsittelee muun muassa kasvatusta, koulutusta, tiedettä ja nuorisotyötä koskevia asioita.
HS ei ollut tavoittanut Niikkoa esittämään jatkokommentteja,


..

Uutinen Helsingin Sanomien verkkopalvelussa

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • Juha S.
  • 29.9.2011, 22.33
Hei!

En pysty täydellisesti mukaan menemään em. perussuomalaisen henkilön ajattelumaailmaan, mutta luulen, että seksuaalinen suuntautuminen, vaikka edes heteroseksuaalinen, ei ole arvokysymys. Olettaisin, että heteroseksuaaliset ihmiset eivät joudu kovin usein pohtimaan, onko heidän seksuaalinen suuntautumisensa arvokysymys. Muutoin seksuaalisesti suuntautuneita ihmisiä näin ilmeisesti ohjataan tai pakotetaan pohtimaan; mielestäni se ei ole arvokysymys.
Täysin idioottimainen lausunto jälleen kerran.