NFL tiukensi syrjintäsuojaa

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Ossi Halme

Yhdysvaltojen kuninkuuslaji jenkkifutiksen ammattilaisliiga National Football League (NFL) ja NFL:n pelaajayhdistys (NFLPA) ovat tiukentaneet pelaajien syrjintäsuojaa. Tekstiä on muutettu n. viiden vuoden välein.

Uuden yleissopimuksen 49. sopimuskohta kieltää yksiselitteisesti urheilijan asettamisen eriarvoiseen asemaan ”rodun, uskonnon, kansallisuuden, seksuaalisen suuntautumisen sekä NFLPA:n puolesta osoitetun aktiivisuuden tai sen puutteen perusteella” . Mielenkiintoista kyllä, sopimus ei koske seurojen toimihenkilöitä, mutta monet seurat ovat oma-aloitteisesti kehittäneet omat sopimuksensa täydentämään heidän oikeusturvaansa.

Urheilijan oikeusturvan kannalta sopimus on merkittävä, sillä Yhdysvalloissa työntekijän syrjintäsuojaa ei juurikaan ohjata koko liittovaltion vaan osavaltioiden omalla lainsäädännöllä. Osavaltiokohtaiset erot voivat olla suuriakin. Suomessa syrjintäsuoja on kirjattu lakiin, joten se sitoo koko maata.

Symbolinen merkitys on vielä juridistakin suurempi. Yhdysvalloissa moni merkittävä urheilujoukkue niin amerikkalaisen jalkapallon kuin baseballinkin puolella on tehnyt vapaaehtoisesti omia ”kaikki muuttuu paremmaksi”-videoita, joita esitetty sekä kaapeli-tv:ssä että varsinkin urheiluareenoiden mediatauluilta ennen otteluiden alkua.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!