Ammattilaisjalkapalloilija potkisi homofobian pois urheilusta

  • Uutinen
  • Urheilu
  • (päivitetty )
  • Ossi Halme

Hollannin Willem II:sta Australiaan siirtynyt ukrainalaissyntyinen Evgen Levchenko rohkaisee urheilijoita olemaan avoimia. Korkeimmalla sarjatasolla pelaava Levchenko, 33, otti asian puheeksi pian siirtonsa jälkeen Adaleide Now:n haastattelussa. ”Lev” oli homofobian vastaisella asialla jo Hollannissa pelatessaan, jolloin hän mm. esiintyi provokatiivisesti nimetyssä L’Homo –julkaisussa.

”On paljon jalkapalloilijoita, jotka elävät kaapissa, koska pelkäävät. Monet heistä eivät pysty elämään normaalia elämää, mikä on minusta se ongelma” , Levchenko sanoo. Ukrainaa maajoukkuetasollakin edustanut ja parhaimmillaan 1,5 milj. euron arvoiseksi rankattu Levchenko havahtui nykytilanteeseen, kun kollega päätti lopulta uskoutua hänelle ja tulla kaapista. ”Hänelle se oli ollut kuin 25-vuotinen vankilatuomio. Hän joutui aina piilottelemaan” , kertoi Lev ja jatkaa ”hän [asiasta kertonut pelaaja] on nyt paljon onnellisempi. Kenenkään ei ole pakko tulla kaapista, mutta sen täytyy olla mahdollista niille, jotka niin haluavat tehdä” .

Nopeista autoista ja sosiaalisesta mediasta pitävä Levchenko on tuorein lisä kasvavaan menestyneiden ulkomaalaisten heterourheilijoiden joukkoon, joka haluaa siirtää urheilun homofobian historiaa.


Mitähän muutkin ajattelisivat - no hyvää tiestysti

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Aihepiiriin liittyy vahva "mitä muutkin mahtaisivat sanoa?" -asenne. Levchenkon haastattelu on kirvoittanut lähinnä sellaisia kommentteja, joita mm. Sheffieldin yliopiston TopFan-tutkimuksen tuloksien perusteella oli odotettavissa. Suurin osa palautteesta piti Levchenkoa lyhyesti sanottuna "hyvänä jätkänä", huomattavan pieni osa oli sitä mieltä, että koko aiheesta ei pitäisi puhua ollenkaan. Jälkimmäiset kommentit puolestaan herättivät perusteltuja vastalauseita: jos asiasta olisi puhuttu jo ajat sitten, ei tätä keskustelua tarvitsisi käydä tässä ja nyt.

Kuva: Ewoud Broeksma

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!