Berliinissä osavaltiovaalit tänään: kippurainen tilanne

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Kuva: Wittembergplatzin metroasema on lähellä homoelämän keskusta

Tänään valitaan Berliinissä osavaltion parlamentti seuraavalle viisivuotiskaudelle. Johtava puolue nyt ja jatkossa on ilmeisesti sosialidemokraatit SDP. Prosenttiosuus tulee olemaan ennusteiden mukaan 30-32%. Toiselle sijalle päässee kristillisdemokraatit CDU. Puolue saanee 21-22% äänistä. Vielä 2000-luvun alussa CDU oli ehdottomasti suurin puolue, n. 40%. Vuonna 2001 tapahtui romahdus 24%:iin. Siitä äänimäärät ovat hieman laskeneet.

Vihreille luvataan näissä vaaleissa 18-20%. Se on selvästi enemmän kuin edellisissä vaaleissa (2006 13,8%). Mutta viime aikojen tapahtumat ovat suosineet Vihreitä. Ydinjätekuljetus viime vuonna aiheutti laajan kansalaisliikkeen ja sitten tuli Fukushima. Toukokuussa Vihreille luvattiin jopa 31%:n kannatus. Nyt on tultu alas pikavauhtia.

Vasemmistopuolue Linke on saamassa 11-12%.


Ketkä muodostavat hallituksen?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Näillä prosenteilla olisi mahdollista, että Vihreät liittyisivät SPD:n mukana hallitusvastuuseen. Jos Vihreiden alamäki on vielä suurempi, enemmistöä ei synny, ja SPD joutuu harkitsemaan yhteistyötä kristillisdemokraattien kanssa.


Wowereit

Wowereit on todennäköisin pormestari jatkossakin, mutta kristillisdemokraatit voivat aiheuttaa yllätyksiä. Wowereitia on verrattu jo toiseen suureen mieheen, Willy Brandtiin, joka oli Berliinin pormestarina 1960-luvulla. Onko seuraava askel: Wowereit koko liittovaltion parlamenttiin ja ehkä kansleriksi?


Homo-oikeuksien puolesta myötätuulta

Sosialidemokraatit, Vihreät ja Vasemmistopuolue vaativat avioliittolakiin täyttä tasa-arvoa. Vihreät esittelevät nettisivuillaan erikseen HLBTI-ehdokkaansa. Myös kristillisdemokraatit ilmoittautuvat liberaaleiksi, ja haluavat uudistuksia lainsäädäntöön jopa koko valtakunnan tasolla. Vaaliohjelmassa ensi kertaa mainitaan erikseen homot ja lesbot: vaaditaan nollatoleranssia homofobista väkivaltaa vastaan. Tasa-arvo avioliitoissa torjutaan.

Nykyinen puna-punahallitus (SPD-Linke) on ollut viime vuosina aktiivinen homojen tasa-arvoasioissa. Vuonna 2008 Berliini muutti paikallisen lainsäädännön niin, että homoliitoista tuli tasa-arvoisia heteroavioliittoihin verrattuna. Vuonna 2010 käynnistettiin toimenpideohjelma homofobiaa vastaan. Samanlaista ohjelmaa aletaan ensi vuonna noudattaa Kölniä ja Düsseldorfia ympäröivässä osavaltiossa.


Uusi homoystävällinen puolue Piraatit

Tänä iltana jännitetään myös sitä, nouseeko osavaltion parlamenttiin uusi homoystävällinen puoluen Piraatit. Ennusteissa on luvattu 4-9%. Äänikynnys on 5%. Tämä olisi ensimmäinen kerta Saksassa, kun päästään parlamenttitasolle. Ilmeisesti liberaalit FDP (ulkoministeri Westerwellen puolue) jää aivan hännille. Sille on luvattu vain 2%.

Piraatit ajavat informaation vapautta internettiin, ja heissä on jotain samaa kuin Vihreissä 1980-luvulla. Vaaliohjelmassa on asioita, jotka ovat aika yllättäviä ns. ”vanhojen puolueiden” näkökulmasta. He haluavat kaikki avioliittoedut pois. He haluavat oikeasti edistää elämän moninaisuutta. Jokainen yksilö päättäköön itse hänelle parhaan yhteiselämän muodon. Piraatit haluaisivat kannabiksen lailliseksi. Sekin on iso ero vanhoihin puolueisiin.


BIG-puolue homofobinen

Aikaisemmin on jo kerrottu, että uusi BIG-puolue on levittänyt homovastaisia lentolehtisiä. Puolueen taustavoimat ovat turkkilaisia. Kannatus jäänee vähäiseksi.


(Lähteenä mm. queer.de)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!