Uganda: »Kuolema homoille» -lakialoitteen takana presidentin puoliso

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

Wikileaks-dokumenttien perusteella on paljastunut, että Ugandassa jo pitkään ajetun »Kuolema homoille» -lakialoitteen takana ei ensisijaisesti olisikaan sitä julkisuudessa voimakkaasti edistanyt poliitikko, vaan presidentin vaimo.

Presidentin neuvonantaja oli vuotanut Yhdysvaltain lähetystön edustajalle, että presidentti Museveni on "varsin hillitön", kun homoseksuaalisuuteen liittyvät asiat nousevat esille. Maan ensimmäinen nainen, presidentin vaimo Janet Museveni on "erittäin jyrkkä nainen". Hän on todellisuudessa tärkein henkilö lakialoitteen takana.

Lakialoite esiteltiin Ugandan parlamentille vuonna 2009 kansanedustajan yksityisenä aloitteena. Sen mukaan homoseksuaaliset suhteet kriminalisoitaisiin, toistuvat homoseksuaaliset teot johtaisivat kuolemanrangaistukseen. Jos joku tietäisi homoseksuaalin, eikä ilmiantaisi tätä viranomaisille, saisi vakavan rangaistuksen.

Lakialoite torjuttiin tämän vuoden alkupuolella. Valtapuolueen lakimiehet totesivat nykyisten lakien sisältävän jo homoseksuaalisuuden rangaistavuuden.

Kolme amerikkalaista saarnaajaa kävi Ugandassa markkinoimassa homovastaista agendaansa. Pian sen jälkeen lakialoite esitettiin parlamentille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lakialoite on saanut aikaan mittavan kansainvälisen kritiikin ja tuomion.

Amerikkalaisille diplomaateille kerrottiin kuitenkin, että lakialoitetta yritetään vesittää taikka ohjata se sivuraiteelle.

Asiasta uutisoi Ugandassa ilmestyvä Daily Monitor -lehti verkkosivustollaan

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!