HS patistaa kondomikampanjaan

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • jnsto

- Yhden hiv-positiivisen ihmisen vuosittaisen lääkityksen hinnalla voitaisiin jakaa 40 000 ilmaista kondomia.

Tällä laskutoimituksella Helsingin Sanomat perustelee tarvetta tehokkaisiin toimenpiteisiin täällä Suomessa kondomien käytön lisäämiseksi. Lehti viittaa menestykseen, joka saavutettiin antamalla ruiskuhuumeiden käyttäjille mahdollisuus vaihtaa neulat puhtaisiin. Suomessa on onnistuttu pienentämään huumeruiskuista saatujen hiv-tartuntojen määrä muutamaan vuodessa.

Pääkirjoitussivun jälkiartikkelissa "Hiv on Suomessa seksitauti" HS toteaa, että SUomi on maailman parhaiden maiden joukossa, kun onnistumista mitataan uusien hiv-tartuntojen vähäisyydellä. Uusien tartuntojen määrä on pysynyt vuosittain alle 200 todetussa tartunnassa.

HS toteaa, että hiv on yhä useammin seksin välityksellä saary. Riskiryhmiä ovat miesten välistä seksiä harrastavat ja ne suomalaismiehet, jotka jättävät suojautumatta etenkin matkoillaan Kaukoidässä, Venäjällä ja Euroopan suosituissa lomakohteissa. Neljä viidestä uuden tartunnan saaneista on kohdannut taudin seksiteitse.

HS viittaa kuitenkin hyvään onneen. Suomessa todetaan vuosittain arviolta 13 000 uutta klamydiatapausta ja tuhatkunta hepatiitti C:tä. Nämä luvut kertovat riskin suuruudesta. Huonommalla onnella samat ihmiset olisivat voineet saada hivin.

Vaikka tartunta ei Suomessa enää merkitse kuolemantuomiota, lääkitys rajoittaa potilaan arkea hoidon aloittamisesta elämän loppuun saakka. Hoito on myös kallista. Yksi hiv-positiivinen potilas tarvitsee lääkitystä vuodessa 15 000 - 20 000 euron verran. Potilaalle lääkkeet ovat Suomessa maksuttomia.

Ranneliikkeen toimittajan kommentti

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta