AL: Verenluovutuskielto saattaa poistua

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • jnsto
  • 3

Miesten välinen seksi ei tulevaisuudessa välttämättä estä verenluovutusta Euroopassa. Kansainvälinen asiantuntijaryhmä pohtii sääntöjen muuttamista. Aiheesta uutisoi suomeksi ensimmäisenä Aamulehti.

Euroopan neuvoston asettama ryhmä tähtää luovutusrajoitusten selkeyttämiseen. Ryhmä voi Aamulehden mukaan antaa suosituksia jo tämän vuoden loppuun mennessä. Suomen Punaisen Ristin (SPR) Veripalvelun lääkäri Johanna Castrén kuitenkin huomauttaa Aamulehden uutisessa, että kestäisi silti vuosia, ennen kuin miesten välinen seksi voitaisiin poistaa verenluovutusesteistä.

Seksuaalivähemmistöjen piirissä syrjivänä pidetystä luovutuskiellosta on kiistelty pitkään. Kielto pantiin voimaan 80-luvulla, kun ihmisen vastustuskyvyn romauttavan viruksen todettiin levinneen veriteitse.

Miesten välinen seksi on nykyisellään pysyvä este verenluovutukselle lähes kaikissa Euroopan maissa. Myös SPR:n Veripalvelu noudattaa Euroopan yhteisiä käytäntöjä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

3 kommenttia

Tein pari vuotta sitten Veripalvelun menettylystä kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle, joka kuitenkin hylkäsi sen viitaten yksinomaan Veripalvelun kannanottoihin.

Asiassa ei ole mitään yhtenäistä eurooppalaista käytäntöä, monien maiden veripalvelut toivat puhtaasti kaupallisin perustein (luvuttajille maksetaan ja saajat maksavat), toki meidänkin Veripalvelun keskeinen motiivi on turvata kaupallisten verituotteiden onnistunut markkinointi.

Euroopan neuvoston suositus (ainakin pari vuotta sitten) oli mm. vuoden varoaika, jos vaihtaa poikaystävää tai on riskisuhteessa.

Kaikki verierät testataan ja nykyisillä menetelmillä HIV voidaan diaknostisoida noin 99.9999 % varmuudella jo joidenkin viikkojen tartunnan jälkeen. Turvallisuus perustuu myös aina luovuttajien omaan kertomukseen mahdollisista riskeistä: onko ollut yhteydessä afrikkalaisiin, kokeillut maksullista seksiä, tms.

Nykyinen käytäntö on yksinkertaisesti syrjivä eikä perustu riskien analysointiin tai epidemiologiaan. Homomiehistä on helppo tehdä syntipukki. Veripalvelun logiikalla pitäsi esimerkiksi kaikki joskus elämässään Afrikassa käyneet luovutuskieltoon.