AL: Verenluovutuskielto saattaa poistua (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • Krister
  • 21.8.2011 14:26
Tein pari vuotta sitten Veripalvelun menettylystä kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle, joka kuitenkin hylkäsi sen viitaten yksinomaan Veripalvelun kannanottoihin.

Asiassa ei ole mitään yhtenäistä eurooppalaista käytäntöä, monien maiden veripalvelut toivat puhtaasti kaupallisin perustein (luvuttajille maksetaan ja saajat maksavat), toki meidänkin Veripalvelun keskeinen motiivi on turvata kaupallisten verituotteiden onnistunut markkinointi.

Euroopan neuvoston suositus (ainakin pari vuotta sitten) oli mm. vuoden varoaika, jos vaihtaa poikaystävää tai on riskisuhteessa.

Kaikki verierät testataan ja nykyisillä menetelmillä HIV voidaan diaknostisoida noin 99.9999 % varmuudella jo joidenkin viikkojen tartunnan jälkeen. Turvallisuus perustuu myös aina luovuttajien omaan kertomukseen mahdollisista riskeistä: onko ollut yhteydessä afrikkalaisiin, kokeillut maksullista seksiä, tms.

Nykyinen käytäntö on yksinkertaisesti syrjivä eikä perustu riskien analysointiin tai epidemiologiaan. Homomiehistä on helppo tehdä syntipukki. Veripalvelun logiikalla pitäsi esimerkiksi kaikki joskus elämässään Afrikassa käyneet luovutuskieltoon.
  • 3 / 3
  • Ossi Halme
  • 21.8.2011 23:39
Riskiprofilointi onnistuu rehellisesti täytetyllä nykyisellä kysymyslomakkeella ilman tätä kiistanalaista kohtaa. Lokeroinnista ja leimaamisesta ei tässäkään kukaan kostu mitään. Kyse taitaa olla tahtotilasta tai tässä tapauksessa sen puuttumisesta.