YLE Areena Kalle Haatanen: Ääriajattelu nyky-Suomessa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 9

Kalle Haatanen haastattelee kustannustoimittaja Jyri Hännistä, joka valmistelee kirjaa ääriajattelusta Suomessa. Ohjelmassa pohditaan myös sitä, miksi juuri homot ovat muka syypäitä kaikkeen, mutta vastausta ei löydetä.

Haastattelun pääaihe on tarkastelu ääriajattelusta meillä. Hänninen on sitä mieltä, että jatkossa liberaalin ajattelun ja ääriajattelun kannat polarisoituvat eli leiriydytään oman ajatuksen taakse nykyistä enemmän. Soinin poliittisesta tulevaisuudesta annetaan haastattelussa kuva, että Soinin lähtölaskenta olisi jo alkanut. Soinin porukoissa on halua kovempiin äänenpainoihin, mihin Soini ne rajaa nykyisin. Historia saattaa toistua Soinin oppi-isän Veikko Vennamon ja SMP:n kohtalon toisintona.

Hänninen toteaa yleisen ajattelun perussuomalaisten kannatuksesta "Itä-Helsingin vähäosaisten" joukkotuella olevan äänestyslukujen perusteella täysin vääriä. Perussuomalaiset saivat merkittävästi ääniä mm. Helsingin Lauttasaaresta.

Helsingin yliopiston dosenttina itseään markkinoiva Johan Bäckman on aiheuttanut mm. yliopiston irtisanoutumisen Bäckmanin ääriajatuksista. Hänninen toteaa keskustelussa, että Bäckmanin Putin-ihailu on saanut lähes homoeroottisia sävyjä. Bäckmanin suuhun kerrottiin asetetun myös sanonnan "Jokainen homo ei ole fasisti, mutta jokainen fasisti on homo".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yle Areena puhe: Ääriajattely nyky-Suomessa (44:23)

9 kommenttia

Tämä ohjelma oli uusinta viime vuoden keväältä. Siinä kerrotaan, että haastateltava on juuri valmistelemassa kirjaa ääri-ilmiöistä Suomessa.Kirja ilmestyi viime syksynä.

Kirjassa on laaja luku homofobisista ääriliikkeistä. Aika tarkkaan seurataan islamistisia ja homofobisia ilmiöitä Saksassa. Monet kirjan esimerkit ovat löytyneet ranneliikkeestä ja ranneliikkeessä olleiden linkkien kautta.

Ranneliikkeessä seurattiin vuosi, pari sitten melko paljon homoihin kohdistuneita väkivaltaisuuksia mm. Berliinissä. Tilanne on nyt rauhallisempi.

Ranneliikkeessä painopiste on siirtynyt kotimaan kiemuroihin.
Harmillista, että noita ohjelmia ajastetaan siten, että ne muka julkaistiin vasta nyt. Päivitys tällä ohjelmalla on eilinen.

Samoin kävi homojen itsemurhia käsitellyn haastattelun kanssa. Kuulin haastateltavalta itseltään, että se olikin ajettu ulos ensimmäisen kerran puolta vuotta aikaisemmin.

Nämä Haatasen aiheet eivät kuitenkaan vanhene hetkessä.

Ilmeisesti kirja ääriajattelusta on jo julkaistu, eli ryhdyn sitä etsimään seuraavaksi.