Berliinissä työoikeus vahvisti HIV-positiivisen laborantin erottamisen

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006


Berliinissä laborantti erotettiin koeajalla töistä, kun terveystarkastuksessa selvisi hänen HIV-positiivisuutensa. Saksan AIDS-Hilfe kritisoi päätöstä, koska siinä ei ole noudatettu yleisen tasa-arvolain suojaa (AGG). Tuomiosta valitetaan korkeampaan oikeusistuimeen.

24-vuotias Sebastian F. (nimi muutettu) pääsi töihin berliiniläiseen lääketeollisuuden yritykseen Eckert & Ziegler Euro-Pet GmbH laborantiksi. Toimi alkoi tammikuussa. Yrityksen terveystarkastuksessa selvisi, että työntekijä on HIV-positiivinen., jolloin hänet irtisanottiin ilman irtisanomisaikaa. Firma perusteli, että sen on suojeltava asiakkaitaan, koska tartunta voisi olla mahdollinen ja se voisi johtaa kuolemaan, jos kyseessä olisi immuunivasteiltaan heikentynyt potilas.

F:llä ei kuitenkaan ollut mitään suoria kontakteja asiakkaisiin ja laboratoriokokeet normaalikäytännön mukaan tuhottiin analyysien jälkeen. Koska asiakirjoja tapauksesta ei vielä ole, ei tarkkaan tiedetä yrityksen perusteluita.

Saksan tasa-arvolaki suojaa syrjinnältä mm. vammaisia, myös koeaikana. Laissa ei erikseen mainita HIViä, mutta Aids-Hilfen mukaan syrjintäsuoja koskee myös HIV-infektion kautta syntynyttä "vammaisuutta". Tämä on aikoinaan ilmaistu terveysministerin raportissa, jossa selvitetään strategioita AIDSin vastaísessa työssä. Virkamiesportaassa HIV rinnastettiin 10%:n vammaisuuteen.

HI-virus ei tartu kätellessä, yskiessä eikä normaalissa arkikontaktissa.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta