Tallinnassa pride - Asenteet Virossa homoja kohtaan viileät

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren

Tallinnan vanhassakaupungissa järjestettiin jo toista kertaa pride-paraati. Moonbow Pride 2005 -tapahtumaviikko huipentui lauantaina 13.8. klo 16 alkaneeseen kulkueeseen. Vesisateesta huolimatta kulkueeseen osallistui useampi sata ihmistä Viron lisäksi myös ainakin Latviasta ja Suomesta. Tapahtuman teema oli "Ma meeldin armastusele", eli "Rakkaus pitää minusta".

Ennen paraatin alkua, kahden aikaan, ilmoitettiin viranomaisille, että Saunakadulla sijaitsevassa X-baarissa (homobaari) räjähtää kello 19.45 pommi ja hetkeä myöhemmin samanlainen ilmoitus tuli viereistä Angel -homobaaria koskien (tosin osoitteeseen Pärnu Maantee 27, jossa sijaitsee homobaari Sauna Club 69). Mitään räjähtävää ei kuitenkaan löytynyt.

Kulkue lähti neljältä suunnitellusti Saunakadulta kohti Toompeata, sieltä Raatihuoneentorille ja takaisin Saunakadulle. Siellä täällä homofoobikot huutelivat herjoja. Protestoijat sanoivat, että mikäli homomarssia ei kielletä, voi Tallinnaa odottaa Sodoman ja Gomorran kohtalo. Myös äärioikeistolaiset tahot häiritsivät paraatia. Poliisi joutui tekemään ainakin yhden pidätyksen, kun Harjunmäen rappujen juureen kokoontuneesta jengistä yksi alkoi heilua veitsen kanssa. Poliisin kanssa joutui tekemisiin myös yksi kulkueessa ollut kahden promillen humalainen - suomalainen. Myös illalla kymmenpäinen skinilauma oli seikkaillut Angelin lähellä, mutta poliisin saapuminen oli rauhoittanut tilanteen.

Viron Kristillinen Kansanpuolue olisi halunnut kieltää kulkueen ja kutsui sitä sopimattoman sukupuolielämän propagoimiseksi nuorille, joilla ei ole vielä selkeää identiteettiä. Kaupunginsihteeri Toomas Sepp sanoi, ettei kaupunki voi kieltää paraatia. Myös Isamaaliit oli kulkuetta vastaan. Aiemmin viikolla sattunut helikopterionnettomuus myös varjosti tapahtumaa ja tämänvuotinen pride oli viime vuotista hillitympi.

Virossa tutkittu asenteita homoja kohtaan

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uutistoimisto BNS:n teettämän kyselyn mukaan homoseksuaalisuuteen negatiivisesti suhtautuvia on enemmän kuin myönteisesti suhtautuvia. 53 prosenttia kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että yhteiskunnan pitäisi suhtautua homoseksuaalisuuteen torjuvammin. 43 prosenttia katsoi, että yhteiskunnan pitäisi suhtautua siihen sallivammin.

Maan virolainen kantaväestö suhtautuu homoseksuaalisuuteen sallivammin kuin venäjänkielinen kansanosa. Virolaisista 47 prosenttia suhtautuu sallivasti homoihin, kun venäläisväestön kohdalla luku on vain 32 prosenttia ja kielteisesti suhtautuvia on 61 prosenttia.

Naiset olivat miehiä myönteisempiä ja etenkin naimattomat, lapsettomat ja 18-34 -vuotiaat olivat erittäin sallivia mielipiteissään. Yli 70 prosenttia vastaajista suhtautui homoseksuaalisuuteen myönteisesti. Miehistä homomyönteisiä oli noin kolmannes vastaajista ja vastaan 62 prosenttia. Suurinta homokielteisyys on yli 55 vuotiaissa. Myös koulutustasolla oli vaikutusta suhtautumiseen. Korkeammin koulutetut olivat myönteisempiä. Myönteisintä suhtautuminen oli Pohjois-Virossa.

- SL Õhtuleht
- postimees.ee
- SL Õhtuleht
- etv.ee
- www.delfi.ee

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!