Norjan katastrofi: Hyökkääjä uskonnollismielinen äärikansallinen mies

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 18

Norjan eilisessä terroriteossa on kuollut ainakin 91 ihmistä, suurin osa 15-17-vuotiaita työväenpuolueen nuorisoleirillä oleskelleita nuoria. Sisäministeri Päivi Räsänen kertoi radiossa äsken, että Suomessakin ääriliikkeitä seurataan.

Nettikeskusteluissa esim. suomi24:llä erilaiset salaliittoteoriat elävät. Homojakin jo epäillään. Keskustelujen moderoijilla on kädet täynnä työtä. Media selvittelee ampujaksi epäillyn taustaa. Hän esiintyy kuvissa mm. vapaamuurarien asussa. Oslon räjähdys tapahtui virastokorttelissa, eikä lähellä ole ainoatakaan homobaaria.

*****

Kuten tähän uutiseen liittyvässä keskustelukommentissa jo on mainittu, Norjan televisiossa on Utøyan saarelle tehdyn verisen hyökkäyksen vuoksi haastateltu nuorisojärjestön avoimesti homoa puheenjohtajaa Eskil Pederseniä. Hän oli lleirillä iskun sattuessa, mutta pääsi pakenemaan veneellä. Tässä kuva haastattelusta

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eskil Pedersen on ollut Nuorten sosialistien puheenjohtaja viime syksystä alkaen. Hän on avoimesti homo. Utøyan saaren leirin oli organisoinut sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen nuorisojärjestö AUF. Lehdistötilaisuudessa Pedersen lauantaina kertoi tragediasta. Hän itse ei nähnyt surmaajaa, mutta hän kuuli laukauksia. Hän kertoi tapahtumasta järkyttyneenä lehtimiehille. Hän pääsi pakenemaan veneellä ja hänet on majoitettu muiden eloonjääneiden kanssa Sunvolden-hotelliin. Pedersen kertoo, että nyt vain odotellaan tietoja ihmisten kohtalosta.

Hän on menettänyt hyviä ystäviään, mutta ei pysty kertomaan tarkemmin ennen kuin poliisi tunnistaa uhrit ja tiedottaa kuolleiden omaisille. Järjestön on nyt huolehdittava myös niistä, jotka jäivät eloon. Sitten aloitetaan uudelleen. Ei haluta luovuttaa. Edelleen toimitaan suvaitsevaisuuden ja rasisminvastaisuuden hyväksi. Palaamme Utøyaan, sanoo Pedersen.

Pedersen valittiin viime syksynä AUF-nuorisojärjestön puheenjohtajaksi.. Hän on myös Oslon kaupunginvaltuustossa. Hän on 28-vuotias.

Pedersenin blogi
http://eskilpedersen.origo.no/

18 kommenttia

Uutistiedoissa määrittely näyttää olevan kehittymässä suuntaan "äärikristillinen" tai "kristillinen äärioikeistolainen".
  • 2 / 18
  • Autogame
  • 23.7.2011, 13.18
Norjan televisiossa on Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestön (AUF) kesäleirille Utøyan saarelle tehdyn verisen hyökkäyksen vuoksi haastateltu nuorisojärjestön avoimesti homoa puheenjohtajaa Eskil Pederseniä. Hän oli lleirillä iskun sattuessa, mutta pääsi pakenemaan veneellä.

Pedersen vakuttaa AUF:in suvaitsevaisuutta puolustavan ja rasismia vastaustavan työn jatkuvan. Linkki videoon, jossa Pedersen esiintyy vakuuttavan empaattisesti (jälkipuolella myös englanniksi):

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7723819

Norjalaisen nettilehden juttu "ensimmäisestä avoimesta homosta":

http://www.blikk.no/nyheter/item/6148-f%C3%B8rste-%C3%A5pne-homo

Mainittakoon artikkelin sanastosta, että norjaksi homofil on neutraali sana kuten esimerkiksi suomen homoseksuaali.