Norjan katastrofi: Hyökkääjä uskonnollismielinen äärikansallinen mies (juttukommentit)

  • 1 / 18
  • Torontolainen
  • 23.7.2011 11:43
Uutistiedoissa määrittely näyttää olevan kehittymässä suuntaan "äärikristillinen" tai "kristillinen äärioikeistolainen".
  • 2 / 18
  • Autogame
  • 23.7.2011 13:18
Norjan televisiossa on Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestön (AUF) kesäleirille Utøyan saarelle tehdyn verisen hyökkäyksen vuoksi haastateltu nuorisojärjestön avoimesti homoa puheenjohtajaa Eskil Pederseniä. Hän oli lleirillä iskun sattuessa, mutta pääsi pakenemaan veneellä.

Pedersen vakuttaa AUF:in suvaitsevaisuutta puolustavan ja rasismia vastaustavan työn jatkuvan. Linkki videoon, jossa Pedersen esiintyy vakuuttavan empaattisesti (jälkipuolella myös englanniksi):

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7723819

Norjalaisen nettilehden juttu "ensimmäisestä avoimesta homosta":

http://www.blikk.no/nyheter/item/6148-f%C3%B8rste-%C3%A5pne-homo

Mainittakoon artikkelin sanastosta, että norjaksi homofil on neutraali sana kuten esimerkiksi suomen homoseksuaali.
  • 3 / 18
  • Public eye
  • 23.7.2011 13:19
Jokohan kansallisesta turvallisuudesta eri maissa vastaavat viranomaiset alkavat tajuta, että suurin riskitekijä ei olekaan uskonnon nimi, vaan sitä tunnustavien fanaattisuusaste.
Itse tunnustajan/"tunnustajan" uskonkappaleiden ymmärryksestä ja sitä seuranneista tulkinnoista erityiskysymyksissä.
  • 5 / 18
  • Havainnoija
  • 23.7.2011 17:02
Norjan poliisi on kuvaillut tekijäksi epäiltyä miestä fundamentalistiseksi kristityksi, joka kannattaa äärioikeistolaisia arvoja.

Fasistikristittyja ja pikkunatseja rittää meillä Suomessakin.
  • 6 / 18
  • Public eye
  • 23.7.2011 17:12
Täytyy tässäkin muistaa, että nyt kyseessä ei ole ollut mikään pikkunatsi eikä tavallinen hihhuliuskovainen, vaan ilmeisesti mieleltään ja maailmankuvaltaan vakavasti häiriintynyt psykopaatti, joka on ammentanut suunnitelmallisen tekonsa perusteet äärikansallismielisistä aatteista. Että emme niputtaisi ihmisiä tarpeettomasti ja varomattomasti yksittäisen hullun kanssa samaan pakettiin.
Tiedämme vielä todellisuudessa varsin vähän Norjassa tapahtuneiden tekojen motiiveista ja tekijän ajattelusta. Kenties tähän seikkaan tulee tarkennusta, koska hän on elossa.

Public eyen kommentti on saman suuntainen kuin itse ajattelen tällä hetkellä.

Jos tuo henkilö teot tehdessään kuvitteli tekevänsä palveluksen kannattamalleen asialle ja mahdolliselle taholle, joka on taustalla, tapahtuikin täysin päinvastoin. Pohjoismaissa valpastuttiin heti tällaisiin uhkiin. Ääriorganisaatiot, niin poliittiset, kuin uskonnolliset, joutuvat nyt erityispaheksunnan kohteeksi olipa heillä osuutta asioihin taikka ei.

Yleinen mielipide asettuu "sorretun" puolelle.
  • 8 / 18
  • historia toistaa itseään
  • 23.7.2011 20:38
Ehkä tuolla Norjan veritekojen tekijällä on saman verran uskonnollistakin taustavaikutusta, kuin Hitlerilläkin oli, omakätisten muistiinpanojensa mukaan. Se yksi kirja on niin hankala tapaus, kun sieltä voi ammentaa liian helposti vaikka mitä kiihkomielistä.

http://nobeliefs.com/HitlerBible.htm
  • 9 / 18
  • vaarin saari
  • 23.7.2011 21:23
Sinällään hirvittävä kokemus nuorille tuolla saarella. Uutisethan kertovat että oikeat poliisit pääsivät paikalle 45 minuuttia ammuskelun alusta ja että ammuskelu jatkui siitä vielä 45 minuuttia, kunnes poliisiasussa ollut tekijä saatiin pidätettyä, jolloin hän ei tehnyt (oikeille) poliiseille vastarintaa. Hän siis ammuskeli nuoria saarella 1:30 ajan.
Piileskelevillä ja pakenevilla nuorilla on ollut varmasti vaikea paikka tulla esiin heitä etsiville poliiseille. Luottaa, että etsijä on oikea poliisi.

Varmasti noilla nuorilla on vaikeaa palata leirille enää samalle saarelle, ainakaan samoissa tunnelmissa ja odotuksin, kuin missä he sinne menivät.

Ja uskonnoista vaikuttimina. Maailma varmastikin kaipaisi sen 3. testametti-version raamatusta ja 2. uudistetun version koraanista.
Toivottavasti tapahtuneesta viriäisi rakentavaa keskustelua uskontojenkin vaikutuksista ja "toisenlaisten" vihaamisen hyväksymisestä niissä.
joo-o, kyllä tuo kristinusko pitäisi kieltää kun se tuollaista aiheuttaa. onneksi ei ollut muslimi, olisi kaikki muslimit leimautuneet. se olisi ollut ikävä juttu. kysehän oli toki viharikoksesta, osittain homovastaisesta sellaisesta kun kerta ainakin yksi avoimesti homo saarella oli. eiköhän se mies häntäkin jahdannut.
  • 11 / 18
  • Janne Nousiainen
  • 24.7.2011 0:56
Syvin osanotto norjalaisten puolesta, Suomessa pitäisi pitää suruliputus tämän tapahtuman vuoksi, pohjoismaiden tulee pitää yhtä vaikeina aikoina.
Järkyttävä tapaus
Kun luin aamulla Hesarin nettisivuilta,en ollut uskoa silmiäni katsoessani uhrien lukumäärää.
Sitten tein sen virheen mitä ei koskaan saisi tehdä.Ryhdyin lukemaan asiasta käytävää nettikeskustelua...miks mä torvi en ikinä opi?
Keskustelu oli ahdistavaa luettavaa.Kuka syytti äärioikeistoa,kuka puolusti sitä,kuka syytti äärivasemmistoa ja kuka puolusti sitä. Norjan maahanmuuttopolitiikasta tietysti puhuttiin taas ja sitä syytettiin tästä. Toiset haukkuivat äärikristillisiä ja toiset puolusti niitä ja sama juttu ääri-islamistien kanssa.
Kaiken huippu oli kuitenkin iltalehden nettikeskustelu,jossa epäiltiin että uhri oli seonnut koska ei ollut saanut pi´´ua naiselta pitkään aikaan.Äititrauman mahdollisuutta vilauteltiin ja taisipa joku epäillä tekijän olevan koulukiusattu seksuaalivähemmistön edustaja.
Sitä keskustelua seuratessa kävi mielessä että miks niiden viattomien nuorien piti kuolla,mut nää idiootit saa elää.
Voisin puhua pitkäänkin suomalaisen verkkokeskustelun tasosta,mutta antaa olla.En sano muuta kuin että se laskee kuin lehmän häntä. Lehtien mielipidekirjoituksia,puhumattakaan nettikeskusteluja en jaksa enään edes lukea,koska kaikkialla riidellään maahanmuutosta,homoista tai EU:n tukipaketeista. (No myönnettäköön että tänään rikoin oman periaatteeni ja rupesin lukemaan niitä.Palkinnoksi sain helvetinmoisen päänsäryn)(Lisättäköön vielä että tätä kritiikkiä ei ole suunnattu ranneliikkeessä käytyyn keskusteluun,vaan lähinnä Hesarin ja Iltalehden keskusteluja kohtaan,mielestäni täällä keskustelu on ollut asiallista)
Mielestäni tekijä on saattanut oikeuttaa motiivinsa jollain äärinationalistisella/ääriuskonnollisella sonnalla,ja paskat,se mies on psykopaatti ja veikkaisin että aika patologinen tapaus,koska pystyi tappamaan melkein sata viatonta ihmistä,väittäen että se oli muka tarpeellista.(Tätä ei sitten ole tarkoitettu ääriliikkeiden puolustukseksi,mielestäni asiasta vaahtoaminen on vain turhaa,eikä hyödytä ketään,ei ainakaan teon uhreja)
Ja liian pitkäksi paisuneen kirjoituksen lopuksi esitän suruvalitteluni uhrien omaisille,mikään ei voi hyvittää heidän menetystään...
Sisäministeri Räsänen oli haastatteluissa hyvin harkitsevainen. Nyt kristillisen "roskapuolueeen" pj. joutuu nostamaan profiiliaan ja ottamaan vastuuta ministerinä.
Ymmärrän hyvin FeeniXin järkytyksen. Mielettömän teon jälkeen seuraa mieletön nettikeskustelu. Tällainen tapahtuma hämmentää pintaan ihmisimielen pelot, ahdistukset ja ennakkoluulot, kenties jopa sellaiset, joita itsellään ei luullut edes olevan. Tänä päivänä noille tunteille on kanava, internet. Ihmisten kyky keskustella ja perustella vaihtelee melkoisesti. Seurauksena on FeeniXin kuvailema sotkuisena vellova keskustelutyyli.

Tavallisena ajan hetkenä noita samoja pohjamutia joutuvat näkemään ja suodattamaan mm. mielenterveyden ammattilaiset ja poliisi. Tällainen teko tuo paljon yhdellä kerralla pintaan ja näkyville kun sille on olemassa kanava. Nimettömyys helpottaa vielä lisää koko sen hetkisen mielen maiseman kaatamiseen julki kaikkien näkösälle.

Minua aggressiivisten nettikeskustelijoitten sijaan huolettavat enemmän ne, jotka eivät puhu. Heidän joukossaan ovat ne vaarallisimmat yksilöt. Norjan ampujaa on kuvattu hiljaiseksi, kiltiksi omissa oloissaan olijaksi. Arvelen, että jättimäisen julkisuuden seurauksena jo tällä hetkellä joku toinen on miettimässä, miten saisi nimensä ja naamansa julkisuuteen jollakin omalla perusteellaan vieläkin mittavammalla teolla.

Kuinka sitten ennen internettiä? Kyllä järkyttävien tapahtumien jälkeen vastaavanlaiseen toimintaan oli tarvetta silloinkin. Se vain tapahtui pienemmissä puitteissa, turuilla ja toreilla, ihmisten kohtaamisissa. Esimerkkinä sodan kokemukset. Niitä veteraanit pohtivat edelleen yhteisissä tapaamisissaan.

Sota tai Norjan tapahtuma ovat koko kansakunnan ja nykyisen tiedonvälityksen vuoksi aikaisempaa paljon nopeammin vaikuttava trauma. Aikaa tapahtuman sisäistämiselle ei anneta. Kaikki kaatuu päälle heti, Norjan tapauksessa muutamassa tunnissa. Toipumiseen menee paljon aikaa niin Norjassa kuin meilläkin. Tärkeää on, että puhutaan.
Homokortti on jo lyöty pöytään.

Monissa nettikommenteissa mainitaan Norjan tapauksen yhteydessä sana: homo tai gay. Se ei ole sattumaa. Äärioikeistolaisille ja uusnatsien suvuille on laajasti kopioitu juutalaisen journalistin Israel Shamirin analyysi Norjan joukkomurhaajasta. Uusnatseja kiinnostaa se, onko murhaaja Breivik oikea äärioikeistolainen uusnatsi vai noudattavatko hänen ajatuskulkunsa esim. hollantilaisen Geert Wildersin Vapauspuolueen ajatuskulkuja. Todellinen uusnatsi vihaa etnisesti erilaisia, homoja ja juutalaisia. Länsimaiden ääripuolueiden sanoma on kuitenkin erilainen: pelätään Euroopan islamisoitumista ja kulttuurista muuttumista islamin suuntaan.

Israel Shamirin artikkelin otsikko on paljon puhuva: Breivik on anti-rasisti, pro-homo ja pro-Israel. Luultavasti tämä "suosiollinen" suhtautuminen homouteen tulee vielä puhuttamaan paljonkin. Epäilys Breivikin omasta homoudesta on jo kylvetty. Hän on sinkku, joka on elänyt yhdessä äitinsä kanssa.

Israel Shamirin artikkeli on englanniksi esim. tässä:
http://lonerangersilver.wordpress.com/2011/07/24/norway-mass-murderer-anders-behring-breivik-is-anti-racist-pro-homosexual-and-pro-israel/

EDIT: Jostain syystä tuo teksti ei enää avaudu. Sama teksti on tässä englanniksi
http://kuruc.info/r/40/82428/


Artikelia kommentoidaan myös avoimesti uusnatsistisilla sivuilla, esim. tässä
http://www.stormfront.org/forum/t818652/

Ja tässä todetaan, ettei Breivik mikään oikea äärioikeistolainen ole vaan juutalaismyönteinen ja homomyönteinen
http://kuruc.info/r/26/82420/

Hommafoorum pitää hiljaisen päivän, joten siellä ei käydä mitään keskusteluja tänään ennen klo 18.

Journalisti Israel Shamirista voi lukea esim. wikipediasta.

Kommenttia muokattu: 24.07.2011 klo 09:05

Kommenttia muokattu: 24.07.2011 klo 09:17
Norjan yleisradioyhtiön sivuilla on kuvamuodossa se ote Breivikin "manifestia", jossa hän itse kertoo olevansa 100% hetero ja levittäneensä tietoa olevansa homoseksuaali, koska halusi välttää kysymyksiä, jotka olisivat johtaneet suunnitelmiensa paljastumiseen.

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7724818