San Franciscon homoliitoista myrsky

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Tuhannet homoparit saapuivat Yhdysvaltain San Franciscoon vihittäväksi, sillä uusi kaupunginjohtaja Gavin Newsom julisti helmikuun alkupuolella, että homoparien vihkikielto on USA:n perustuslain vastainen ja määräsi vuorokauden varoitusajalla viranomaiset hyväksymään samaa sukupuolta olevien liitot. Monet kaupunkiin saapuneet homoparit odottivat vihkimistä useita tunteja ja osa halukkaista oli käännytetty jonosta, vaikka kaupungintaloa pidettiin poikkeuksellisesti avoinna viikonloppunakin.

Päätöksestä on valitettu tuomioistuimeen jo kahdesti, mutta kanteet on torjuttu molemmilla kerroilla. Erityisesti kristilliset oikeistopiirit ovat olleet raivoissaan homoliitoista. Konservatiivisen Perhe on tärkein -painostusryhmän edustaja James Dobson sanoi Kalifornian tapahtumia "täysin törkeiksi".

Myös konservatiivisia republikaaneja edustavat presidentti George W. Bush on ilmaissut huolensa homoavioliitoista. Hän on asettunut tukemaan sitä, että USA:n perustuslakiin tehdään homoliitot kieltävä lisäys. Bush sanoi, ettei avioliittoa voi erottaa kulttuuri- ja moraalijuuristaan. Demokraattien ennakkosuosikki presidenttiehdokkaaksi, John Kerry, kannattaa siviilivihkimistä homopareille. Tulevissa vaaleissa homoliitot lienee yksi teemoista.

Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger on lähettänyt osavaltion oikeusministerille Bill Lockyerille kirjeen, jossa hän vaatii osavaltion korkeinta lainkäyttäjää estämään avioliittolupien myöntämisen samaa sukupuolta oleville pareille San Franciscossa, kertoo New York Times. Schwarzenegger sanoo kaupungin homoliittojen olevan ristiriidassa lakien kanssa, ja että avioliittolupien myöntäminen homoille aiheuttaa välittömän vaaran yhteiskunnan järjestykselle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

San Franciscon kaupunki aikoo jatkaa samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliittojen laillistamista päätöksen nostattamasta kohusta huolimatta. Pormestari Newsomin mukaan maan perustuslaki on pätevämpi kuin Kalifornian osavaltion laki, jossa samaa sukupuolta olevien avioliitot kielletään. 19.2. mennessä noin 2 500 paria on vihitty kaupungissa.

- finnqueer.net
- gay.com
- cnn
- gay.com
- Helsingin Sanomat
- 365gay.com

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!