Juhannusjuttua2: Talvikki on tämän juhannuksen HLBTI-kukka

  • Uutinen
  • Sattumat
  • vaeltaja2006
  • 1


Raati valitsi juhannuksen kukan. Se on talvikki, joka kukkii nyt sopivasti juhannuksen aikaan. Kukka kohoaa n. 20-30 sentin korkeuteen. Kukat näyttävät hieman posliinimaisilta. Syvän vihreät lehdet ovat maan rajassa. Erityinen plussa on kukan mieto mutta erityisen hieno tuoksu. Kielo tuntuu sen rinnalla räikeltä.

Äänestyksessä vahvin kilpailija oli nuokkuhelmikkä. Se on heinä, jonka varresta nuokkuu alaspäin yksinkertaisia tähkylöitä. Tähkylöissä on hieman sinipunaista sävyä. Suomessa on neljä helmikkälajia ja tämä on näistä kaunein.

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • luontokin panee parastaan
  • 26.6.2011, 15.15
Suomen luonnonkukista löytyy myös kaikki sateenkaari-värit. Niistä kesän LHBT-lemmenkimpun voi, ainakin ajatuksissaan, koota vaikkapa seuraavista:

PUNAINEN - ketoneilikka
Täysin punaisia luonnonvaraisia kukkia on Suomen luonnossa kylläkin äärimmäisen vähän, jos lainkaan. Niistä yleiseimpiä on ketoneilikka, josta löytyy liki punaisia luonnonvaraisiakin kasvustoja.
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/ketoneilikka
Jo 1700-luvulta peräisin olevista mamu-punakukista löytyy Palestiinasta kotoisin oleva, monin paikoin villiintynyt palavarakkaus
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/palavarakkaus
Suomen luontohan sensijaan suorastaan rypee vaaleanpunaisen ja lilan eri sävyissä, kanervikoita, maitohorsmia ja lukuisia muita kukikoita myöten.

ORANSSI - siperianunikko
Oransseja kukkiakin on alkuperäisluonnossamme vähän. Niistä idempää jo aikoja sitten Lappiin villiintynyt ja siellä menestyvä siperianunikko.
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/siperianunikko

KELTAINEN - rentukka
Keltaista sitten löytyykin Suomen kukista mielinmäärin.
Niistä edustavin tähän on rentukka, joka on erittäin ikivanha dinosaurus-kukkalaji. Sitä esiintyy liki kaikkialla maailmassa Suomea, Australiaa, Etelä-Amerikkaa myöten, joten varsinainen globaalin rakkauden symboli - ja meillä niin oivasti nimettykin :)
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/rentukka 

VIHREÄ - humala
Vihreästi kukkiviakin kasveja löytyy. Humala on ehdoton valinta tähän, ihmisten oluitten aromin kruunaajana ja myös siksi, että Suomen vanhimpia eläviä organismeja voi hyvinkin olla humala-kasvi!
Sisämaassa nimittäin kasvaa humala-yksilöitä, jotka muinaisen Litorinameren rantalehtojen aikuisen alkusiemennyksensä jälkeen ovat eläneet jo ainakin 7000 vuotta, jo silloin kun merenranta kulki sisämaassa. Villit humalat kasvavat sisämaassa useimmiten ihan vaan poika- tai tyttöporukoissa, eli vain joko hede- tai emikasvi-kasvustoina tai yksilöinä. Moista Suomessa selviytyjää on syytä ihailla ja kunnioittaa : )
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/humala

SININEN - kissankello
Noita kellomaisia kukkiahan on montaa lajia ja rakkailla lapsilla monia nimiä; peuran, kurjen, harakan, lampaan, poron, variksen... kelloa, joten varmasti myös lepakon, hompsun, transun ja bissen kellotkin kuuluvat mukaan :)
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/kissankello
Sinisiä kukkia löytyy muitakin toki luonnollisesti pilvin pimein, kuten vaikkapa keto-orvokki tai nurmitädyke, jonka kukka kestää vain 1 päivän, joten joillekin siinä 1yön juttujen symboliarvoa ;)
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/keto-orvokki
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/nurmitadyke

VIOLETTI - huopaohdake
Ihmiset ovat erinäisistä syistä karsastaneet liki kaikkia muita ohdake-lajeja, paitsi huopaohdaketta, joten suvaitsevaisuutta edustakoon varsin poikkeavan laji, huopaohdake.
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/huopaohdake
Muita violetti-liloja kukkia on lukemattomia luonnossamme.

Lemmekkään Kukkeaa Kesää - annetaan kaikkien kukkien kukkia!