Juhannusjuttua2: Talvikki on tämän juhannuksen HLBTI-kukka (juttukommentit)

  • 1 / 1
  • luontokin panee parastaan
  • 26.6.2011 15:15
Suomen luonnonkukista löytyy myös kaikki sateenkaari-värit. Niistä kesän LHBT-lemmenkimpun voi, ainakin ajatuksissaan, koota vaikkapa seuraavista:

PUNAINEN - ketoneilikka
Täysin punaisia luonnonvaraisia kukkia on Suomen luonnossa kylläkin äärimmäisen vähän, jos lainkaan. Niistä yleiseimpiä on ketoneilikka, josta löytyy liki punaisia luonnonvaraisiakin kasvustoja.
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/ketoneilikka
Jo 1700-luvulta peräisin olevista mamu-punakukista löytyy Palestiinasta kotoisin oleva, monin paikoin villiintynyt palavarakkaus
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/palavarakkaus
Suomen luontohan sensijaan suorastaan rypee vaaleanpunaisen ja lilan eri sävyissä, kanervikoita, maitohorsmia ja lukuisia muita kukikoita myöten.

ORANSSI - siperianunikko
Oransseja kukkiakin on alkuperäisluonnossamme vähän. Niistä idempää jo aikoja sitten Lappiin villiintynyt ja siellä menestyvä siperianunikko.
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/siperianunikko

KELTAINEN - rentukka
Keltaista sitten löytyykin Suomen kukista mielinmäärin.
Niistä edustavin tähän on rentukka, joka on erittäin ikivanha dinosaurus-kukkalaji. Sitä esiintyy liki kaikkialla maailmassa Suomea, Australiaa, Etelä-Amerikkaa myöten, joten varsinainen globaalin rakkauden symboli - ja meillä niin oivasti nimettykin :)
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/rentukka 

VIHREÄ - humala
Vihreästi kukkiviakin kasveja löytyy. Humala on ehdoton valinta tähän, ihmisten oluitten aromin kruunaajana ja myös siksi, että Suomen vanhimpia eläviä organismeja voi hyvinkin olla humala-kasvi!
Sisämaassa nimittäin kasvaa humala-yksilöitä, jotka muinaisen Litorinameren rantalehtojen aikuisen alkusiemennyksensä jälkeen ovat eläneet jo ainakin 7000 vuotta, jo silloin kun merenranta kulki sisämaassa. Villit humalat kasvavat sisämaassa useimmiten ihan vaan poika- tai tyttöporukoissa, eli vain joko hede- tai emikasvi-kasvustoina tai yksilöinä. Moista Suomessa selviytyjää on syytä ihailla ja kunnioittaa : )
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/humala

SININEN - kissankello
Noita kellomaisia kukkiahan on montaa lajia ja rakkailla lapsilla monia nimiä; peuran, kurjen, harakan, lampaan, poron, variksen... kelloa, joten varmasti myös lepakon, hompsun, transun ja bissen kellotkin kuuluvat mukaan :)
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/kissankello
Sinisiä kukkia löytyy muitakin toki luonnollisesti pilvin pimein, kuten vaikkapa keto-orvokki tai nurmitädyke, jonka kukka kestää vain 1 päivän, joten joillekin siinä 1yön juttujen symboliarvoa ;)
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/keto-orvokki
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/nurmitadyke

VIOLETTI - huopaohdake
Ihmiset ovat erinäisistä syistä karsastaneet liki kaikkia muita ohdake-lajeja, paitsi huopaohdaketta, joten suvaitsevaisuutta edustakoon varsin poikkeavan laji, huopaohdake.
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/huopaohdake
Muita violetti-liloja kukkia on lukemattomia luonnossamme.

Lemmekkään Kukkeaa Kesää - annetaan kaikkien kukkien kukkia!