Tukholman pride suurmenestys

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren

Tukholman pride-viikko huipentui 5. elokuuta lauantain iltapäivällä ennätyssuureen pride-kulkueeseen. Sateenkaariliput liehuivat 35 000 marssijan suunnistaessa halki kaupungin. Kaikkiaan yleisöä oli viranomaisten mukaan ainakin 300 000, ehkä runsaasti enemmänkin.

Järjestäjät odottivat kulkueeseen maksimissaan 12 .. 15 000 mukanaolijaa, mutta osallistujamäärä tuplaantui reilusti. Aiemmat katsojaennätyksetkin rikottiin moninkertaisesti. Tukholman pride on kasvanut yhdeksi kaupungin suurimmista tapahtumista ja se on Pohjoismaiden suurin pride-tapahtuma. Nykymuodossaan Tukholman pride on järjestetty vuodesta 1998.

Tukholman pridesta on tullut vuosi vuodelta massiivisempi tapahtuma ja siihen osallistuu aktivistien ja tavallisten juhlijoiden lisäksi nykyisin useita suuryrityksiäkin. Pridessa oli edustettuna koko puoluekenttä kristillisdemokraatteja lukuunottamatta. Mukana olivat myös mm. poliisi ja puolustusvoimat. Priden siivittämänä Ruotsissa on lisäksi keskusteltu paljon seksuaalivähemmistöihin liittyvistä asioista kuluneen viikon aikana. Myös maan puolustusvoimat olivat virallisesti mukana tapahtumassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oikeistoradikaalit ryhmät olivat uhanneet hyökätä paraatiin osallistuvien kimppuun, mutta itse kulkue sujui rauhallisesti. Viime vuosi sujui myös rauhallisesti, mutta vuonna 2004 kulkuetta häirittiin. 2003 uusnatsit hyökkäsivät pride-kulkuetta vastaan heittelemällä pulloja ja kiviä. Ainakin yksi ihminen loukkaantui suuremmin. Tänäkään vuonna pride-viikko ei sujunut väkivallatta, sillä pari uusnatsia hyökkäsi pride-puistosta poistuneiden kimppuun. Ainakin yhden vammat vaativat lääkärillä käyntiä.

- QX: Paraden!
- Dagens Nyheter: Prideparad slog rekord
- Expressen: 350 000 åskådare följde tåget. "Det här måste man se."
- Aftonbladet: Rekordstor Prideparad genom Stockholm
- Svenska Dagbladet: Rekordstor Pride i år
- Aiempi uutinen: Armeija ja poliisi mukana Tukholman pridessa
- Keskustelufoorumilla: Uutisia Ruotsista

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!