´Valtio ei ole tukiautomaatti´

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto

Turun yliopiston käytännön filosofian professori Eerik Lagerspetz ruoti (HS 7.6 sivu C6) Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokasen puheenvuoroa (HS, 5.6). Lagerspetz totesi, että uskonnollisilla järjestöillä tulee olla oikeus valita oma linjansa. Valtiolla ei kuitenkaan ole moniarvoisuuden nimissä velvollisuutta tukea mitä tahansa näkemyksiä.

Tasa-arvoinen kohtelu on nykyisin osa Suomessa vallitsevaa "kansalaisuskontoa". Turkulaisprofessori sanoi ymmärtäneensä, että tasa-arvoisen kohtelun katsotaan nykyisin kuuluvan myös kristinuskon ytimeen eikä sitä haluta jättää kulttuurin ja yhteiskunnan olosuhteiden armoille. - Sukupuolten tasa-arvon ja sukupuolivähemmistöjen kohdalla ollaan kuitenkin vielä valmiita tarvittaessa turvautumaan näennäisrelativistiseen puhetapaan, jossa yksi näkemys on yhtä hyvä kuin toinen.

Ruokanen oli katsonut, että länsimaisten seksuaalieettisten näkemysten vieminen muualle olisi kulttuuri-imperialismia. Lagerspetz huomautti koko lähetystyön perusajatuksen kuitenkin olevan tiettyjen eettisten ajatusten levittäminen kaikkialle maailmaan. Eli syytös kulttuuri-imperialismista voidaan aina esittää.

- Kiista koskee ilmeisesti sitä, mitkä eettiset näkemyukset kuuluvat kristinuskon ytimeen ja mitkä "kulttuurin ja yhteiskunnan olosuhteisiin". Koska kaikki kulttuurit ja yhteiskunnat kuitenkin kantavat sisällään omia kiistojaan, myös vallitsevien ajattelutapojen sokea myötäily voidaan tulkita kulttuuri-imperialismiksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!