Dosentti Markku Myllykangas: Hoitajajärjestöt puoskaroinnin pauloissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • 6

Ranneliike.netin toimitus puuttui huhtikuussa julkisesti Sairaanhoitajaliiton jäsenten toimintaan, jossa osa jäsenistä tekee sielunhoitoterapiaa, jolla koetetaan homoja muuttaa heteroiksi. Itä-Suomen yliopiston dosentti Markku Myllykangas puuttuu toistamiseen tähän aiheeseen.

Tällä kerralla Myllykkangas on julkaissut hoitoalan ihmisille tarkoitetussa Coronarian Lääkäriportaalissa/Hoitoportaalissa kriittisen kolumnin uskomushoidoista. Se on otsikoitu: "Hoitajajärjestöt puoskaroinnin pauloissa."

Oheiset lainaukset ovat hänen kirjoituksestaan.

- Uskomuslääkintä on kovassa huudossa. Syitä puoskaroinnin lisääntymiseen on lukuisia. Merkittävinä sylttytehtaina toimivat monet hoitoalan järjestöt julkaisuineen.

- Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve jopa rohkeni viime syksynä ottamaan etäisyyttä kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsäsen seksuaaliuskomuksiin ja homovastaisuuteen. Hoitajajärjestöt olivat tuolloin hiljaa. Vaikka eheytysterapeuttien joukossa häärivät näyttävästi juuri sairaanhoitajat.

- Sateenkaariyhteisöt ry:n paljasti äskettäin, että sairaanhoitajat käyttävät vahingollisia ”eheytyshoitoja” terapoidakseen homoja heteroiksi. Eheytyshoidot ovat ”sielunhoitoa” – jumalan eheyttävää ja parantavaa työtä – siis puoskarointia. Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto ilmaisi tiedotteessaan olevansa hämmästynyt tämänkaltaisesta toiminnasta. Hänen mukaansa Sairaanhoitajaliitto ei kannata uskomushoitoja. Kuitenkin homeopaattien, reiki-parantajien, sielunhoitoterapeuttien ja erilaisten chakrojen värähdyttelijöiden lahkoissa juuri sairaanhoitajat ovat suurin ammattiryhmä.

- Sairaanhoitajaliiton Sairaanhoitajayrittäjät ry:n puheenjohtaja Päivi Peltomaa jeesusteli ja puolusteli kyseistä toimintaa sillä, että sairaanhoitajan peruskoulutuksen lisäksi ”eheyttäjällä” voi olla esimerkiksi teologinen koulutus, jonka perusteella hän antaa tämän tyyppistä terapiaa. Eli hoitaja voi mielensä mukaan roolileikitellä, terapoida välillä sairaanhoitajana ja välillä aitona puoskarina.
Merasto ei jyrkästi tuominnut hoitajien puoskarointia. Hän vain pahoitteli uutisoinnista sairaanhoitajille (!) ja potilaille aiheutunutta mielipahaa. Sairaanhoitajaliiton hallitus velvoitti yrittäjäyhdistystään ”ottamaan asian esille yrittäjäjäsentensä kanssa".

- Milloin Valvira puuttuu tosissaan hoitajien ja lääkäriasemien uskomushoitopuoskarointeihin?

AIEMMAT KIRJOITUKSET RANNELIIKE.NETISSÄ:

Polvirukouksella ja Kela-korvauksella homoista heteroita
Sairaanhoitajaliitto vastaa dosentti Myllykankaan kritiikkiin

6 kommenttia

  • 1 / 6
  • decoctor Sokal
  • 4.6.2011, 8.52
Myllykangas: "Milloin Valvira puuttuu tosissaan hoitajien ja lääkäriasemien uskomushoitopuoskarointeihin?"
- Hyvä kysymys, Myllykankaalta. Kummallista että (Teo) Valvira eivät ole puuttuneet mm. eheytysterapeutti-terveysammattilaisten mainontaan ja roolileikkeihin - välillä terveysammattilaisena, välillä uskomushoitajana. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kohtelusta terveydenhuollossa ei taida myöskään ole mitään ohjeistusta. Tässä asiassa pitää nostaa hattua Lääkäriliitolle ja Duodecimille ja ihmetellä Tehyn, Kätilöliiton ja Sairaanhoitajaliiton asenteita...
Jos sinulla on tunnukset johonkin Coronarian portaaliin (siis myös esim. Farmasiaportaali) lue koko blogi, siinä on paljon enemmän kuin tässä referoidaan.

Minun kokemukseni on, että Valviran kaltaiset virastot toimivat täsmälleen lain antamissa puitteissa ja ovat niin rahoitettuja, että niillä on varaa olla lähinnä passiivisia. Kaikki tapahtuu yhteydenottojen perusteella eikä mitään yhtään tulkinnanvaraista tehdä. Tämä on varsin hyväkin lähtökohta valvontaviranomaiselle, sillä onhan kyse myös ammatinharjoittajan elannosta ja oikeusturvasta.

Kysymys on siitä, ettei nykylainsäädäntömme anna keinoja siivota villejä uskomushoitajia pois terveydenhuollosta ja sen liepeiltä. Tarvittaisiin kipeästi se puoskarilaki, mutta edellinen hallitus ei saanut sitä aikaiseksi: liikaa hoitojen kannattajia Arkadianmäellä. Muistitko sinä kysyä kansanedustajaehdokkaasi kantaa näihin puoskarointeihin?