Live-blogi Moskovasta: Kaikki pidätetty, iso kahakka

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 2

28.5.2011 klo 20.00

Vielä yksi uutinen: Adam Lambert oli myös Moskovassa konsertoimassa. Sotaveteraani Dan Choi on twitterissä kutsunut Lambertin mukaan illan partyyn, joka ilmeisti pidetään pride-aktiivien, venäläisten ja ulkomaalaisten kesken. Onko Sauli mukana? Lähetämme kyselyn!

28.5.2011 klo 19.40

Tämä blogi päättyy tähän, mutta UkGaynews ja queer.de vielä jatkavat seurantaa. Tunti sitten tuli tieto, että kaikki kiinniotetut on vapautettu. Kukaan ei jäänyt putkaan yöksi. Nopeimmin vapaaksi pääsivät ulkomaalaiset.

Vastaavanlaisia live-blogeja on ollut ranneliikkeessä jo usean vuoden ajan mm. Moskovan tapahtumista, Baltic Pride -tapahtumista, Budapestin pridestä, yms. Nykyään myös Helsingin Sanomat ja muut suomalaiset lehdet ovat ottaneet käyttöön vastaavantyyppisen melkein reaaliajassa tapahtuvan seurannan. Mutta UkGayNews ja queer.de ovat olleet siinä suhteessa pioneereja.


28.5.2011 klo 13.20

Ainakin kymmenen pride-aktivistia on putkassa. Joitakin heistä poliisi pamputti

Ensimmäinen video Youtubessa:

http://www.youtube.com/watch?v=-OxtmLgabxk&feature=share


28.5.2011 klo 13.10

YLE kertoo:

Homojen mielenosoituksesta iso kahakka Moskovassa
julkaistu tänään klo 12:59

Kansainvälinen homoseksuaalien mielenosoitus muuttui joukkotappeluksi Moskovan keskustassa. Ensin homojen kimppuun hyökkäsivät ääriortodoksiset homojen vastustajat. Sen jälkeen poliisi pidätti joukoittain kummankin ryhmän jäseniä.

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2011/05/homojen_mielenosoituksesta_iso_kahakka_moskovassa_2627155.html

28.5.2011 klo 12.53

Queer.de:n toimittaja kertoo Kaupungintalolta (ei pidätettynä), että aktivistit pidätettiin yksittäisoperaatioissa. Poliisi toteutti uhkauksena, että mielenosoitus estetään kaikin käytettävissä olevin keinoin. Nyt kaupungintalolla on jo rauhallista.


Kaupungintalon edessä pidätettiin neljä pride-aktivistia.

Tästä eteenpäin asia menee niin, että pidätetyt luultavasti joutuvat oikeuden eteen ja sieltä voi tulla lyhyitä vankeustuomioita. Oikeus lienee valmiina käsittelemään tapaukset. Ulkomaalaiset todennäköisesti vapautetaan pikaisesti.

Loukkaantumisista ei ole tietoa. Suomalaiset tiedotusvälineet eivät vielä ole kertoneet tapahtumista. Edellisinä vuosina on oltu paljon nopeampia. Luultavasti UkGayNews kerää seuraavana ulkomaisia ja venäläisiä kommentteja. Ranneliike seuraa vielä suomalaisen median reaktioita.

http://www.ukgaynews.org.uk/Archive/11/May/Moscow%20Gay%20Pride%20Blog.htm


28.5.2011 klo 12.31

Amerikkalainen Dan Choi ja ranskalainen Louis-Georges Tin vahvistavat olevansa pidätettyinä

28.5.2011 klo 12.29

UkGayNews kertoo, että kaikki pride-järjestäjät on "brutaalisti" pidätetty Alexandrovski-puutarhassa. Louis-Geroges Tin sai antaa lausunnon lehdistölle ja tv:lle.

28.5.2011 klo 12.20

klo 12.20 Ranskalaistoimittajlta tuli tieto: yksi pride-järjestäjä Anna on pidätetty. Muita pidätyksiä ei ole tiedossa.


28.5.2011 klo 12.12

Viimeisin viesti on klo 12 tasan: Pride-osanottjaat lähtivät kohti Alexandrovski-puutarhaa klo 11.45. Matkaa sinne on n. 15 min kävely. Tv-ryhmät ja valokuvaajat ovat jo paikalla suurin joukoin. Muuta tietoa ei sen jälkeen ole tullut. Viestit kulkevat aluksi vain puhelimitse.

Klo 12.12 Aleksander-puutarhan lähellä on havaittu 50 skinheadia ja ortodoksia. UkGayNewsin toimittaja Andy Harley on jäänyt asunnolle ottamaaan vastaan tekstiviestejä


28.5.2011 klo 11.58

Kukkien laskeminen alkaa muutaman minuutin päästä tuntemattoman sotilaan haudalle. Sisäänpääsy alueelle on kuitnekin estetty. Maneesiaukio on kokonaan saarrostettu. Edes journalistit eivät pääse paikalle. Myös Punainen tori on kiinni.

Jotkut silminnäkijät kertovat, että siellä ei näy skinheadeja. Kuitenkin nuoret miehet lähistöllä puhuvat puhelimiin. Myös katujen varsilla nuoret miehet odottelevat jotain. Ilmoittavatko he heti, kun ensimmäiset homot ilmaantuvat paikalle.

Myös kadut raatihuoneella on suljettu. Vain pääkatu Tverskajaa voi liikkua. Poliiseja on paljon.


28.5.2011 klo 11.55

50 skinheadia ja ortodoksikirkon jäsentä on kokoontunut lähelle Alexandrovski-puutarhaa. Siellä on myös poliisi, OMON ja armeija.

28.5.2011 klo 11.50

Jo tunti sitten UkGayNews kertoi, että Punainen tori on kokonaan suljettu. Paikalla ovat poliisi ja OMON. Edes turistit eivät pääse torille. Siinä oikeusistuimessa, joka on vastuussa ja päivystää Kaupungintalon ja Punaisen torin alueella, on päivystävänä tuomarina Olga Borovkova. Tämä tuomari tuomitsi viimeksi opposition johtjaan ja entisen varapääministerin Boris Nemtsovin 15 päiväksi vankilaan 31.12.2010 laittomasta julkisesta tapahtumasta.

28.5.2011 klo 11.15

UkGayNews kertoo, että skinheadit ovat jo odottamassa Kaupungintalolla. He ovat bussissa, joka on hyvin samanlainen kuin poliisin käyttämät bussit. Nikolai Aleksejev sanoo, että hän ei olisi lainkaan yllättynyt, että tämä olisi viranomaisten provokaatio. Laiton mielenosoitus ja sen turvallisuutta ei voida taata.


28.5.2011 klo 11.10

Queer.de:n sivuston kirjeenvaihtaja Moskovassa ilmoittaa, että nyt kotitoimitus Kölnissä jatkaa tilanteen seuraamista. Vaikka kaikki menisikin hyvin Moskovan mielenosoituksessa, aktivistit piiloutuvat tapahtuman jälkeen eri osoitteisiin, eikä nettiyhteyttä ole tarjolla.


28.5.2011 klo 03.50

Enää kahdeksan tuntia H-hetkeen. Odotettavissa on pidätyksiä ja mahdollisesti väkivaltaa. Miliisit yleensä pidättävät homomielenosoittajat muutamassa minuutissa. Kovia otteita ei säästellä. Nopeimmin tiedot saapuvat ilmeisesti Helsingin Sanomien ja YLEn kautta. Onkohan Punaisella torilla Tuntemattoman sotilaan haudan lähellä webbikameraa?


Moskovaan on saapunut Pariisista Louis-Georges Tin. Hän on IDAHOn eli homofobian vastaisen päivän 1705 alkuperäinen ideoija. Päivämäärä syntyi siitä, että maailman terveysjärjestö poisti homoseksuaalisuuden tautilistalta tuona päivänä. Homo- ja transfobian vastainen päivä on vuoden 2005 jälkeen levinnyt ympäri maailmaa.

Hän halusi luoda yksinnkertaisen positiivisen symbolin, ja siinä on onnistuttu. Tapahtumia on ollut eri puolila maailmmaa ja myös Venäjällä. Ilman pidätyksiä! Ranskassa päivä on saanut virallisen luonteen: 11 ministeriä oli paikalla, samoin monet koulut, kaupungit ja firmat. 1705-päivän hyvä puoli on sen avoimmuus joka suuntaan. Organisaatio tekee myös lobbaustyötä. Nyt yritetään saada Maailman terveysjärjestö poistamaan trans-diagnooseja pois sairauslistalta.


Toinen Moskovaan saapunut on UkGayNewsin perustaja ja ylläpitäjä Andy Harley. Hän on ollut koko elämänsä journalisti, ei aktivisti. Ehkä hän on osallistunut johonkin alkuaikojen pride-kulkueeseen Lontoossa. Hän on työskennellyt radiosssa, tv:ssä ja lehdissä, uutistoimittajana ja jopa urheilusta kirjoittavana toimittajana.

Kun hän pääsi eläkkeelle, hän käynnisti HLBTI-uutisportaalin. Hänellä kävi hermoille muut homo/lesbouutisportaalit, jotka keskittyivät julkkiksiin. UkGayNews on täysin epäkaupallinen, ja siitä on kehittynyt erinomainen uutislähde. Erityisesti itäisen Euroopan pride-tapahtumat ovat hyvin esillä UkGayNewsissä. Andy on 71-vuotias. Hän on vanhin Moskovan tapahtumaan osallistuva.

Kuvat
http://www.queer.de/publisher/pics/moskau-fr-.jpg
http://www.queer.de/publisher/pics/moskau-andy-h-b200.jpg


27.5.2011 klo 21.50

Korjaus kellonaikoihin: ensimmäinen kokoontuminen Tuntemattoman sotilaan haudalla on klo 12 Suomen aikaa eli klo 13 Moskovan aikaa.


27.5.2011 klo 20.10

UkGayNews-sivusto kuvaa hyvin sitä, miten "vaarallista" homoilla voi Moskovassa olla. Kun lehdistötilaisuus päättyi, ulkomaisia homoaktivisteja kehotettiin välttämään suorinta tietä asunnolle. Homojen hakkaavat voivat iskeä, kun poistutaan lehdistötilaisuuden pitopaikasta, hotelli Ritz Carltonista. Oli käytettävä kiertoteitä.


27.5.2011 klo 20.00

Tänään oli lehdistötilaisuus. Yksi suunnitelma oli pitää pride-paraati heti lehdistötilaisuuden jälkeen, jolloin paikalla on lehdistö mutta ei äärikansalliset ja ultraortodoksit. Olisi tullut pidätyksiä, mutta ei uusnatsien hyökkäyksiä. Tästä suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin lehdistötilaisuuden aikana.

Pride-mielenosoitus järjestetään siis huomenna lauantaina. Se järjestetään kahdessa paikassa. Niissä paikoissa todennäköisesti kohdataan väkivaltaan valmiit uusnatsit. Lehdistötilaisuudessa varoitettiin asiasta kiinnostuneita tulemaan paikalle.

Klo 14 Suomen aikaa aiotaan laskea kukkia Tuntemattoman sotilaan haudalle Kremlin vierellä. Se on juuri naimisiin menneiden traditio ja symboli fasismia vastaan. Uusnatsit ovat monien mielestä fasisteja. Jos sen jälkeen vielä on terveitä ja liikuntakykyisiä aktivisteja, mennään puoli tuntia myöhemmin raatihuoneen eteen. Se on aika lähellä edellistä paikkaa.

Jos aktivistit pidätetään huomenna, he aikovat vaatia Euroopan neuvostolta, että Venäjältä poistetaan äänioikeus Euroopan neuvostossa, koska Venäjä tietoisesti rikkoo ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiä.


27.5.2011 klo 16.00

Saksalaisblogi "Samstag ist ein guter Tag" on haastatellut Moskovaan matkustanutta toimittajaa Norbert Blechiä, joka tämän viikonvaihteen ajan bloggaa Moskovasta saksankielellä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun saadaan live-blogia suoraan Moskovasta monella kielellä.

- N.B: Olemme jo monena vuonna välittäneet queer.de-sivuston kautta ajantasaista tietoa Moskovan Priden tapahtumista. Priden organisaattori Nikolai Aleksejev kutsui meidät tänä vuonna mukaan. Siitä vähän keskusteltiin ja päätettiin olla mukana.

Mitä haluat välittää blogissasi?

- N.B: On hienoa päästä kertomaan paikan päältä. Yleensä istun työpöytäni ääressä ja kerään tietoa eri lähteistä. Siitä on omat etunsa (voi reagoida paljon nopeammin). Mutta nyt toivon paljon lukijoita. Itäeurooppalainen pride-tapahtuma ei sivustollamme ole eniten luettuja aiheita.

Millainen on tilanne paikan päällä, tunnelma kaupungissa, ilmapiiri venäläisten aktivistien keskuudessa?

- N.B: Viime päivät ovat olleet hyvin vapautuneet ja hauskat. Ulkomaiset osanottajat ovat iältään 21-71 vuotta. He tulevat eri taustoista ja ovat muutenkin kirjava joukko. On esim. kokenmut pride-osanottaja Amerikasta ja toisena ääripäänä nuori pari Englannista. Venäläiset kolleegat ovat olleet stressatumpia. Vasta eilen heidät tavattiin kunnolla.

Venäläiset turvallisuusviranomaiset eivät ole mitään kainostelevaa joukkoa. Pelkäätkö yhteenottoa?

- N.B: Se asia tiedetään hyvin, mutta yritetään siirtää taustalle. Eilisessä suunnittelupalaverissa tunnelma oli välillä hyvin huolestunut Jopa taisteluhenkinen Nikolai Aleksejev sanoi, ettei hän koskaan ennen ole samalla tavalla tuntenut huolta osanottajien turvallisuudesta. Jo viime viikonvaihteessa väkivaltaiset nationalistit ja ortodoksifundamentalistit osoittivat mieltä prideä ja homoja vastaan. Huolestuneisuudesta huolimatta on tässä mukana myös päättäväistä uhmaa. Ei peräännytä. On riskeerattava. Nyt on löydetty ratkaisu, jolla ehkä vältetään pahimmat äärimmäisyydet.


27.5.2011 klo 14.55

Vajaa tunti sitten kotitoimitus Saksassa alkoi kysellä, kun yhteyttä omaan toimittajaan Moskovaan ei saatu. Netti-tv-lähetys ei toiminut. Pari kymmentä minuuttia sitten saatiin tekstiviestiyhteys. Tänään ei tapahdu enää muuta. Pressitilaisuudesta tulee tietoa myöhemmin.


27.5.2011 klo 10.40

Tiedotustilaisuus Moskovassa alkaa klo 12.30 Suomen aikaa. Jälleen yritetään suoraa tv-kuvaa verkkoon tässä osoitteessa:

http://www.gayrussia.eu/en/multimedia/gayrussiatv.php

Moskovan Priden pääjärjestäjän huoli turvallisuudesta on suuri. Poliisin kovat otteet eivät niinkään huolestuta kuin nationalistien ja ortodoksisten fundamentalistien väkivalta. Median kautta heille menee tieto tapahtumapaikasta, ja edellisten vuosien tapaan ollaan tulossa mukaan. Viime viikonvaihteessa oli jo 200 ihmisen mielenosoitus prideä vastaan.

Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Thomas Hammarberg on läehttänyt tänään viestin, jossa hän vetoaa kokoontumisoikeuksien puolesta. Moskova on jo tuomittu mielenosoituskielloista. Syyksi kieltämiselle ei riitä muun väestön vihamielinen asenne. Valtion tulee suojella mielenosoittajia.

Jimmy Somervillen viesti tältä aamulta: "I want to send a message to all of you who'll be marching on Saturday: 'You and me together, fighting for our love',"


27.5.2011 klo 10.40

Moskovalainen uutissivusto www.gay.ru on viime päivinä vaiennut totaalisesti tulevasta lauantain pride-tapahtumasta.

27.5.2011 klo 10.30

Aamublogissa Moskovasta kysellään moskovalaisten homojen ja lesbojen halukkuutta parantaa omaa asemaansa. Eilen illalla ulkomaiset vieraat kävivät suositussa homobaarissa. Kerrostalon paksu ovi, ei numeroa, ei kylttiä. Asiakkaat nuoria homoja. Mieleen tulee kysymys: Miksi moskovalaishomot eivät lähde kaduille osoittamaan mieltään syrjityn asemansa vuoksi? Miksi ulkomaalaisten pitää tulla kaupunkiin osallistumaan mielenosoitukseen? Mutta haluavatko nämä moskovalaisnuoret, että heidän puolestaan tullaan osoittamaan mieltä?

Keskustelu moskovalaishomojen kanssa ja hekin myöntävät: jos läntisissä maissa ei olisi 30 vuotta sitten menty kaduille, oltaisiin samassa tilanteessa, paksujen ovien takana, ilman kytlttejä ja huoneistojen nuemroita.

Homoparaatien vastustajat ovat huomanneet, että ulkomailta tullaan osoittamaan mieltä. He sanovat, että homoseksuaalisuus on läntinen ilmiö. Tänä aamuna lehdissä kerrotaan eilisestä tv-debatista. Lehtijutuissa erityisesti huomataan, että homoaktivisti Aleksejevin tukijat ovat länsimaista, siis ulkomaalaisia.


27.5.2011 klo 02


Tänään perjantaina aamulla on lehdistötilaisuus, jossa moskovalaiset gayaktivistit kertovat pride-paraati -suunnitelmistaan.

Eilen illalla Jimmy Somerville lähetti terveisensä Moskovan Pridelle Lontoosta.


26.5.2011 klo 18

Berliinin pormestari Klaus Wowereit on ollut Moskovassa ja hän lupasi tulla tapaamaan myös pride-aktivisteja. Wowereit ei kuitenkaan saapunut tapaamiseen.

Vahvin kansainvälinen tuki Moskovan Pridelle tulee Englannista. Yksi lähetystövirkailija lähtee mielenosoitukseen. Elokuvatähti Ian McKellen (Sormusten herra -elokuvasta) on lähettänyt tervehdyksensä Moskovaan ja huomiseen HLBTI-konferenssiin.

Tänään järjestettiin Moskovassa tv-väittely, joka oli tarkoitus nauhoittaa ja lähettää myöhemmin illalla valtakunnallisessa tv:ssä. Toisena keskustelijana oli homoaktivisti Nikolai Aleksejev, toisena on homofobiastaan tunnettu "yhtenäisen Venäjän" kansanedustaja. Väittelyssä oli mukana yleisöä. Jotta yleisö ei olisi pelkästään homofobista joukkiota, oli Aleksejeville annettu mahdollisuus tuoda omat tukijoukkonsa mukaan katsomoon. Siinä joukossa olivat aiemmin mainitut ulkomaiset aktivistit.

Kun väittely alkoi kiivastua, yleisön joukosta nousi puhumaan hieno nainen. Nikolai Aleksejev reagoi asiaan niin, että hän riisui mikrofoninsa ja lähti salista. Mukana lähti hänen oma yleisönsä. Ulkona Aleksejev kertoi, että ko nainen on ennenkin ollut mukana keskusteluohjelmien yleisönä. Tämä kutsuu itseään seksologiksi ja väittää, että homot haluavat raiskata hänen tyttärensä. Aleksejevin mukaan myös ohjelman juontaja asettui tietoisesti homofobisten puolelle.

Lähetys meni suorana Vladivostokin seuduille, mutta Moskovaan ohjelman tilalle tulee toinen ohjelma, johon hankitaan joku muu pride-aktivisti.

26.5.2011 klo 12

Moskovassa kahden asuintalon parissa huoneistossa on kokoontunut aktivisteja eri puolilta maailmaa. Paikalla ovat amerikkalainen Dan Choi (erotettiin homouden takia armeijasta ja kettingillä kiinnitti itsensä Valkoisen talon aitaan), Peter Tatchell (englantilainen homo- ja ihmisoikeusaktivisti, joka on viime vuosina ollut Moskovan Pridessä ja kerran sai silmän mustaksi), Andy (UkGayNewsin toimittaja), Judith (ranskalaisen Yagg-lehden toimittaja), lisäksi on saksalaisen queer.de:n toimittaja Norbert Blech. Paikalla on myös filmintekijä Logan Mucha, joka jatkaa projektiaan East Bloc Love. Amerikkalainen Charles Meacham kerää valokuvia projektiinsa Walk with Pride. Mukana on muutama muukin ei-ammatillisesti toimiva henkilö.

Molemmat asunnot ovat lähellä Moskovan raatihuonetta. Kuvassa raatihuone. Eilen venäläinen aktivisti Nikolai Aleksejev oli mukana tv:n keskusteluohjelmassa. Siinä kävi ilmi, että kaupunki on valmiina estämään mielenosoitukset ja pidättämään kaikki osanottajat. Yksi vastamielenosoitus aluksi sallittiin, muutta nyt sekin ilmeisesti on kielletty.

Ranneliikkeessä seuraamme loppuviikon kaikkia näitä uutislähteitä ja liveblogeja. Tänään on tulossa vielä lisää.

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Kolmoistritti
  • 28.5.2011, 18.19
Venäjälle porttikielto EU:n !!!
Venäjällä on todella pitkä matka vielä kuljettavanaan ihmisoikeusrintamalla. Loistavaa, että on ihmisiä, jotka pitävät ihmisoikeuksia esillä ja uskaltavat sen tehdä!