Moskovan Pride -tapahtuma kielletty

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti

Raportti Moskovan tilanteesta. Nimimerkki Deli lähetti Ranneliikkeen toimitukseen tilannekatsauksen ja taustoituksen Moskovan äskeisistä tapahtumista. Delin luvalla raportti julkaistaan tämän uutisen yhteydessä. Oheinen valokuva on venäläisen verkkolehti Gazetan uutisesta.

*****************
Plakaatissa lukee: "Tänään kielletään homot, huomenna kielletään sinut!" Itse uutisessa käydään asialliseen sävyyn (paitsi että vastustavat perustelut ovat nuo suuremmalla fontilla kirjoitetut) läpi Moskovan Pride-tapahtuman tämänvuotinen historia, se kuinka lupa huhtikuussa ensin myönnettiin, kun oli tiedossa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös (suomeksi tässä: http://www.finlex.fi/fi/oikeus/eurooppa/feit/2010/20104156 ), ja kuinka se sitten taas kiellettiin.

Tämänkertaiset perustelut puidaan tarkasti, varsinkin tämä viranomaisten tulkinta: "Kansainvälisen ihmisoikeussopimuksen 11§:n (yhdistymis- ja kokoontumisvapaus) mukaan rauhanomainen kokoontuminen voidaan kieltää yleisen järjestyksen, turvallisuuden, yleisen moraalin, muiden oikeuksien ja vapauksien vaarantumisen vuoksi." Kaupungin hallinnon terveysasioista vastaavan lautakunnan jäsen Ljudmila Stebenkovaja perustelee lehdelle yleisen terveyden vaarantamisen olevan riittävä syy kieltää tapahtuma. Toinen näkyvä vastustaja on ollut Moskovan patriarkaatin hallinto. Uutinen toteaa, että ultranationalistiset ryhmittymät ovat myös uhanneet iskulla tapahtumaa vastaan.

Vastaavasti kerrotaan Moskovan Priden järjestäjien kanta, joka nojaa Strasbourgin ratkaisuun, jossa todetaan yleisestä turvallisuudesta huolehtimisen olevan viranomaisten velvollisuus, jonka perusteella kokoontumisvapautta ei voi kieltää.

Moskovan hallinnon turvallisuusasioista vastaavan Sergei Gontsharovin mukaan provokaattori tässä asiassa on HLBTI-liike, koska "kaikki kuitenkin tietävät etukäteen, että tällainen tapahtuma päättyisi tragediaan". Lisäksi edustaja huomauttaa, että kaupunkilaiset vastustavat tapahtumaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Alekseev kertoo, että lupaa ei ole myönnetty nyt millekään Pride-tapahtumalle, ei myöskään kulttuuritapahtumalle. Järjestäjät hakivat lupaa kolmelle eri tapahtumalle. Joka tapauksessa Pride järjestetään 28.5. jossakin muodossa. Alekseev sanoo, että kaupungin virkakoneisto on vastuussa mahdollisista järjestys- ja turvallisuusongelmista.

Tapahtuman aikaan Moskovassa vierailee avoimesti homoseksuaali Berliinin pormestari Klaus Wowereit. Alekseev pistää toivonsa siihen, että pormestari ottaa tilanteen esiin keskusteluissaan moskovalaisen kollegansa Sobjaninin kanssa. Lisäksi Alekseev kertoo vetoavansa liberaalina tunnettuun presidentti Medvedeviin, jotta seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajava 200 hengen mielenosoitus voitaisiin järjestää valtion hallinnon kontrolliin kuuluvassa Aleksandrovskij Sad -puistossa.

Tuossa siis uutinen. Nyt aivan viime päivinä rintamaan on näkyvästi liittynyt Alekseevin iäkäs äiti, joka on henkilökohtaisesti toimittanut vetoomuksen presidentille. Samoin järjestäjät ovat pyytäneet tänään Medvedeviltä lupaa tapahtumalle. Pride järjestettäisiin siis Bolotnajan sijasta Aleksandrovskijssa. Tänään Alekseev on saanut runsaasti tilaa mediassa. Hän sanoo, että gay-yhteisö on turhautunut kissa ja hiiri-leikkiin viranomaisten kanssa. Tällä kertaa edes osanottajien turvallisuuden vuoksi ei piilotella, vaan koko maailma saa nähdä, millainen tilanne Venäjällä on. Alekseev sanoo, että uudella pormestarilla, Sergei Sobjaninilla oli ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen jälkeen tilaisuus parantaa Venäjän ihmisoikeustilannetta ja kuvaa maailmalla, mutta hän ei käyttänyt sitä. Alekseev sanoo, että järjestäjät toimivat täysin Venäjän lakien ja kansainvälisten sopimusten rajoissa ja lakia rikkovat nyt viranomaiset.

Julkisuutta on saanut myös aktivistien laatima "musta lista" homofobisista venäläisistä poliitikoista ja yhteiskunnallisista vaikuttajista. Listalla on liki 500 nimeä, mm. pääministeri Putin ja Tshetshenian presidentti Ramzan Kadyrov. Aktivistit ovat toimittaneet listan EU:n ja USA:n sekä useiden valtioiden lähetystöihin mukana toivomus, ettei listalla olevia henkilöitä otettaisi vastaan näihin maihin heidän ulkomaanmatkoillaan.


17.05.2011 20:45
Moskovan varakaupunginjohtaja kielsi tänään Moscow Gay Pride -tapahtuman, joka oli tarkoitus pitää 28.5.2011.

Tänään kansainvälisenä homo- ja transfobian päivänä Moskovan varakaupunginjohtaja Ludmila Shvetsova ilmoitti Pride-tapahtuman perutuksi, vedoten siihen että turvallisuutta on mahdotonta taata. Kaupungintalolle on tullut myös suuri määrä kirjeitä, joissa vastustetaan tapahtumaa.

Pride-tapahtuman pääorganisoija Nikolai Alekseev totesi kiellon olevan sisällöltään sama kuin viime vuonna. Hän totesi Venäjän rikkovan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen sopimusta ihmisoikeuksista.

Alekseev ilmoitti vetoavansa seuraavaksi Venäjän presidenttiin suoraan. Suunnitelmat Pride-tapahtuman pitämiseksi aiottuna päivänä ovat voimassa. Pride pidetään Bolotnaya aukiolla, vastapäätä Euroopan komission rakennusta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!