Homot, hiv ja seksin nautinnot

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 7

Hiv-tukikeskuksen blogissa Teppo Heikkinen nosti eilen esiin sen asian, että leimaamisen pelossa ei uskalleta puhua asioista suoraan. Euroopassa ja Suomessakin homoilla on selvästi enemmän hiviä kuin heteroväestöllä. Kuitenkin viime vuosina on tämä asia tarkoituksellisesti jätetty sanomatta. Ei haluta leimata mitään ihmisryhmää.

Miltä tuntuisi, jos rintasyövän yhteydessä ei leimaamisen pelossa mainittaisi, että sitä esiintyy paljon naisilla. Vastaavasti keuhkosyövän yhteydessä ei voisi puhua siitä, että keuhkosyöpä on tavallisempaa tupakoitsijoilla. Tupakoitsijoitahan leimataan jo monessa muussakin yhteydessä.

Miten homo- ja bi-miehistä voisi hivin yhteydessä puhua asiallisesti, avoimesti ja julkisesti? Hyvin usein jätetään sanomatta yksi tärkeä asia: suurin riski syntyy suojaamattomassa anaaliyhdynnässä. Turvaseksiohjeissa pitäisi korostaa sitä, miten tämä riski vähenisi: anaaliyhdynnässä kondomin kanssa tulee käyttää oikeanlaista (vesiliukoista tai silikonipohjaista) liukuvoidetta, että suojautuminen olisi riittävää.

*****

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hyvä, että nämä asiat sanotaan taas pitkästä aikaa suoraan.

Koko blogi on tässä

7 kommenttia

On hyvä esittää asiaa ja suoraan. Sensijaan minua ihmetyttää se, saavatko heterot elinikäisen kiellon sen jälkeen, kun heillä on enemmän hiv:iä kuin homoilla (kysymys on retorinen).
Hiv-miellettiin alussa homotaudiksi, jolloin suuri osa heteroista ajatteli, että hiv ei kuulu heidän elämäänsä: he eivät voisi sitä muka saada.

Oli tärkeää opettaa heteroille, että myös he voivat hiv-tartunnan saada. Tämä osaltaan vaati sitä, että heistäkin puhuttiin. Vaikka Suomessa homojen piirissä tartuntoja on väkimäärään suhteutettuna paljon, on valtaosa tartunnoista on heteroilla, joten heteroista todellakin kannattaa puhua.

Homojen hiv-riski (esiintyvyys) on moninkertainen ja mielestäni sen saa sanoa ääneen. Tämä jo ihan homojen oman terveyden ja suojautumisen vuoksi.

Kommenttia muokattu: 12.05.2011 klo 13:09