Uganda: »Kuolema homoille» -lakialoite uusintakuulemisessa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Ugandan parlamentin komitea on jatkanut uusintakuulemisia lakialoitteesta, joka on herättänyt valtavasti kansainvälistä huomiota. Lainsäätäjät ilmoittivat laista voitavan äänestää tällä viikolla.

Alkujaan lakialoite tehtiin vuonna 2009. Se ei edennyt aloitteeseen sisältyvän kuolemantuomiomääräyksen vuoksi. Komitea käsitteli asiaa viime perjantaina ensimmäisen kerran julkisesti sen jälkeen kun aloite esitettiin 18 kuukautta sitten.

Lakialoitteen tekijä vihjaisi uutistoimisto AP:lle viime kuussa, että määräys kuolemantuomiosta on seikka "josta olemme siirtyneet pois". Lakialoitteesta käydään nyt keskustelua ja neuvotteluja. Todennäköisesti uusi versio tuodaan käsittelyyn ennen lopullista äänestystä.

Lakialoitteen kannattaja, homovihamielinen pastori Martin Ssempa kertoi parlamentin komitealle ettei hän kannata kuolemanrangaistusta. Sen sijaan homoille pitää langettaa seitsemän vuotta vankilaa. Ssempa: "Parlamentille pitäisi antaa mahdollisuus keskustella ja hyväksyä laki, koska homoseksuaalisuus tappaa tämän yhteiskunnan." Ugandan kristillisten kirkkojen papit ovat saarnanneet ja kannattaneet voimakkaasti kuolemantuomion sisältämää lakialoitetta.


Eläkkeellä oleva anglikaanipiispa Christopher Senyonjo totesi, ettei laki pysäytä homoseksuaalisuutta. Sen sijaan se muuttaisi Ugandan poliisivaltioksi ja vaikuttaisi HIV/AIDSin leviämiseen, koska homot ugandalaiset eivät uskaltaisi hakeutua hoitoon. Senyonjo torjui myös usein esitetyt väitteet, että homot rekrytoivat lapsia homoiksi. Hänen mielestään homous on synnynnäistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Parlamentilla on aikaa käsittelyyn tämä viikko. Istuntokausi päättyy. International Gay and Lesbian Human Rights Commission ilmaisi huolestumisensa siitä, että lakialoite saattaa mennä läpi ja tulla voimaan laiksi.

Lähteet: AP ja Edge Boston

1 kommenttia