Unkari kiristi lakia viharikoksista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

5.5.2011

Lehtiuutisissa on tarkennettu sitä, mitä lain täydennyksessä sanotaan. Täydennys on nimeltään: "Rikolliset teot univormuisena". Kun univormuinen toimii vähemmistön pelottelutarkoituksessa, häntä voidaan rangaista sakolla tai jopa kolmen vuoden vankeudella. Lakitäydennys tehtiin kovalla kiireellä, eikä sen tulevaisuudessa uskota vähentävän vähemmistöihin kohdistuvaa pelottelua. Lakitäydennys ilmaisee vain, että ollaan aika voimattomia.

Kaikenlainen provokaatio ja epäsosiaalinen käyttäytyminen, jossa ihmisiä yritetään saattaa pelon tai ahdistuksen valtaan, on rangaistavaa. Ehtona on,että pelottelu kohdistuu tiettyihin kansalaisiin: etnisiin, rodullisiin tai uskonnollisiin ryhmiin. Kiellettyjä ovat myös kaikki sellaiset rankaisutoimet tai järjestyksen ylläpito, johon viranomaiset eivät ole antaneet lupaa.


Lakimuutosta oli hyväksymässä myös maan oppositio. Haluttiin osoittaa, että tämäntyppinen toiminta ei ole toivottavaa. Lakia vastaan äänesti vain äärioikeistolainen Jobbik-puolue. Jobbik on erilaisten järjestysrettelöiden ja santarmiprovokaatioiden takana. Ääripuolue vaatii, että maahan on luotava kansalaissantamijoukot. Sellaisia oli ennen toista maailmansotaa, ja niistä tuli natsien apureita, kun saksalaisjoukot miehittivät maan. Nyt santarmijoukot haluaisivat puhdistaa maan "mustalaisrikollisuudesta".

Äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen kansanedustaja ilmoitti vievänsä lain perustuslakituomioistuimeen moraalisesti kyseenalaisena. Sama kansanedustaja vaati aikaisemmin mustalaisväestön lisääntymisen rajoittamista. Nyt tällä lailla yritetään estää, että "kunnialliset kansalaiset" eivät voisi puolustautua, kun he ovat omaa aikaansa uhraten toimineet yleisen järjestyksen hyväksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Saksankielinen Pesterlloyd (lähteenä tässä uutisessa) arvioi, että laissa ei nimenomaan mainita mitään poliittisista, seksuaalisista tai muista vähemmistöistä. Myös lain noudattamisessa tulee olemaan ongelmia. Tähänkin asti poliisi olisi voinut puuttua asioiden kulkuun, mutta se ei ole halunnut, Myöskään syyttäjälaitos ei ole halunnut arvioida rikollista toimintaa mustalaiskylien miehityksissä. Eurooppalaisen demokraattisen maan lainsäädäntö tai lain toimeenpanijat eivät ole pystyneet hillitsemään santarmikaartien toimintaa, ja tarvitaan uusi, erityinen laki. Se ihmetyttää läntisissä maissa. Tuomarit ovat samassa mitassa rasisteja kuin muukin väestö, ja se näkyy.


Homomedia ei ole kirjoittanut mitään tästä lakiuudistuksesta. Seuraavaksi täytynee etsiä käsiin se lakiteksti.

4.5.2011

Unkarin parlamentti kiristi eilen lakia viharikoksista niin, että etnisten, rasististen, uskonnollisten ja muiden vastavien ryhmien uhkaileminen kielletään. Laissa ei mainita erityisesti homoja ja lesboja, mutta ne sisältyvät "muut"-kohtaan homoryhmä Háttérin mukaan.

(queer-news.at)

Lainmuutos tehtiiin nopeasti, kun Gyöngyöspatan kylässä ääriryhmät ovat uhkailleet romaniväestöä.

Asiasta lisää kommentteja illalla.

Gyöngyöspatan tapahtumat muutama viikko sitten

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!