Liechtenstein: Parisuhdelaki hyväksyttiin kansanäänestyksessä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 4

19.6.2011

Liechtensteinissa oli kansanäänestys tässä viikonvaihteessa. 68,8% kannattaa parisuhdelakia.

27.4.2011

Liechtensteinin parlamentti päätti parisuhdelaista, mutta esiin nousi tuntematon ryhmä vox populi, joka halusi asian kansanäänestykseen. Hakemukseen saatiin tarvittavat 1000 tukijaa nimikirjoituksineen. Kansanäänestys pidetään mahdollisesti heinäkuun lopussa.

Kukaan ei tarkkaan tiedä, keitä nämä vox populi -ihmiset ovat. Puuhamiehenä on ollut Johannes Schraner, ja hänellä muutama apulainen. Lehdissä nämä ovat vakuutelleet, että arkkipiispalla tai muillakaan kirkon mahtimiehillä ei ole ollut sormet pelissä. Kirkonmiehet ovat vahvasti puheissan ja kirjoituksissaan vastustaneet uutta parisuhdelakia. Schraner on arkkipiispan kaukainen sukulainen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vähän ihmetellään, miten muutaman miehen joukko olisi lyhyessä ajassa saanut kerättyä riittävästi kannattaja-allekirjoituksia kansanäänestystä varten. Katolisen kirkon maallikkojärjestöllä ei kuulemma ole asian kanssa mitään tekemistä. Kuitenkin vaikuttaa siltä, että katolinen kirkko on tavalla tai toisella kansanäänestyksen taustalla. Kirkko työntää lonkeroitaan maallisiin asioihin, kuten tavallista.

Joulukuussa 2010 puhelingallupissa 66% kannatti parisuhdelakia. Sveitsissä oli kansanäänestys vuonna 2005 ja silloin parisuhdelaki hyväksyttiin 58%:n enemmistöllä.

(queer-news.at)

4 kommenttia

Ottavat ilmeisesti mallia Rapakon takaa. Siellä kansanäänestyksillä on torjuttu homojen oikeuksia, kuten vaikkapa Kaliforniassa.

Mielenkiintoista nähdä, kuinka tuo äänestys aikanaan menee. Toivottavasti paljastuu ketkä ovat taustavoimina.
  • 2 / 4
  • Hannu, Tre
  • 27.4.2011, 19.02
Parlamentti eli Maapäivät hyväksyi parisuhdelain yksimielisesti, ja sen piti tulla voimaan 1.9.2011.

Homofobit heräsivät, ja päälehdissä kovaäänisimmät vaativat homoavioliittokieltoa. Heillä ei ole omien sanojensa mukaan ”mitään homoja ja lesboja vastaan”. Argumentit ovat samoja kuin muuallakin.

Taustavaikuttajana on katolinen kirkko arkkipiispa Haasin johdolla. Haas toimi aiemmin Sveitsissä, jossa häneen kyllästyttiin totaalisesti ja siirrettiin pois silmistä syrjäisimpään paikkaan eli Vaduziin.

Arkkipiispa on iästään huolimatta toimelias. Hän jaksaa toistuvasti kertoa päälehdissä, kuinka homous on syntiä ja parisuhdelaki johtaa turmioon ja muuta vastaavaa.

Maapäivät päätti, että kansanäänestys parisuhdelaista järjestetään jo puolentoista kuukauden kuluttua kesäkuussa. He nimittäin haluavat, että laki astuu voimaan suunnitellusti 1.9.2011.

Maapäivien mukaan parisuhdelain aikataulu pitää. Liechtensteinilaiset elävät – paria poikkeusta lukuunottamatta – jo tällä vuosituhannella.

Uusimman tiedon mukaan homojen oikeuksien puolustajat ovat aloittaneet ääntenkeruun ja mediakampanjan parisuhdelain puolesta.