Sairaanhoitajaliitto vastaa dosentti Myllykankaan kritiikkiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 18

22.04.2011
Sairaanhoitajaliitto ja Sairaanhoitajayrittäjät vastaavat puheenjohtajiensa kautta HS:n yleisönosastossa (22.4.2011) Itä-Suomen yliopiston dosentti Markku Myllykankaan kritiikkiin. Vastineessa toistellaan ja torjutaan esitetty kritiikki aiheettomana. He toteavat myös, ettei järjestöillä ole tiedossa ainuttakaan valitusta eheyttämishoitojen vuoksi.

Puheenjohtajat kertovat jälleen pahoitelleensa uutisoinnista yksityisille henkilöille ja sairaanhoitajille aiheutunutta mielipahaa. Sanallakaan ei oteta kantaa sielunhoitoterapeuttien mahdollisesti potilailleen aiheuttamiin vahinkoihin. Puheenjohtajat epäilevät toistamiseen Sateenkaariyhteisön ja nyt myös dosentti Myllykankaan tarkoitusperiä.

Tässä Helsingin sanomien mielipidekirjoituksessa myönnetään, että listoilla olevista hoitajayrityksistä kolme ilmoittaa antavansa sielunhoitoterapiaa. Näiden jäsenmääriä ei kuitenkaan ilmoiteta. Ei myöskään sitä, kuinka moni yritysten henkilöjäsenistä koettaa parantaa homoja heteroiksi. Sairaanhoitajaliitto ja Sairaanhoitajayrittäjät ilmoittavat epämääräisesti etteivät tue uskomushoitoja, mutta jättävät mainitsematta mitä mieltä he ovat nimenomaan sielunhoitoterapiasta ja yrityksistä homojen seksuaalisen identiteetin muuttamiseksi heteroseksuaaliksi tällä menetelmällä.

Ministeri Risikko saa kirjoittajilta tunnustuksen ansioistaan terveydenhuollon ja hoitotyön kehittäjänä.

21.04.2011 13:29
HS (21.4.2011) julkaisi Itä-Suomen yliopiston dosentti Markku Myllykankaan mielipidekirjoituksen. Siinä kirjoittaja toteaa Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Meraston pelaavan kaksilla korteilla. Sairaanhoitajaliitto ei viime perjantaisen tiedotteensa mukaan kannata uskomushoitoja. Liiton sivuilla kuitenkin tarjotaan lukemattomien hoitajayrittäjien ilmoituksia, joissa tarjotaan outoja hoitoja. Kirjoittaja on sitä mieltä, että myös Tehy suhtautuu uskomushoitoihin kaksinaamaisesti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Merasto ei jyrkästi tuominnut hoitajien toimintaa ja uskonnon väärinkäyttöä eikä irtisanoutunut homofobiasta. Hän vain pahoitteli uutisoinnista sairaanhoitajille ja potilaille aiheutunutta mielipahaa. Uskomushoidoissa kärsineiltä hän ei pyytänyt anteeksi. Merasto puolusteli toimintaa sillä, että sairaanhoitajan peruskoulutuksen lisäksi "eheyttäjällä" voi olla esimerkiksi teologinen koulutus, jonka perusteella hän antaa tämän tyyppistä terapiaa.

Muillekin terveysalan alueille uskomushoidot ovat laajentuneet tänä päivänä. Myllykangas: "Kätilöliitto on kouluttanut jäseniään meridiaanien ja energiapisteiden paineluun."

Kirjoittaja huomauttaa, että peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) tyytyi Ranneliikkeen uutisen tultua julki pitämään eheytyshoitoja (homojen terapoimista heteroiksi) "hyvin erikoisina".

Dosentti Markku Myllykangas päätti Helsingin sanomien yleisönosaston kirjoituksensa:
- Terveydenhuollossa on varaa vain vaikuttaviin hoitoihin. Vaikuttamattomien terapiahoitojen ujuttaminen lääkintään ja Kelan korvattaviksi olisi katastrofi. Terveydenhuollon toimien on osoitettava hyödyllisyytensä tiukat tieteelliset kriteerit täyttävissä tutkimuksissa. Uskomuslääkinnän näyttö vaikuttavuudesta, "tarinan mukaan", ei vetele.

**************
Kiinnostava tieto Sairaanhoitajaliitosta. Liitto palkitsi ministeri Risikon 18.3.2011 (!) Sairaanhoitajapäivillä merkittävällä Venny Snellman -tunnustuksella. Alla linkki Sairaanhoitajaliiton tiedotteseen.

Lainaus tiedotteesta:
"Sairaanhoitaja, sairaanhoidon opettaja, terveystieteiden tohtori, peruspalveluministeri Paula Risikko palkittiin ansioituneena sairaanhoitajien kouluttajana ja koulutuksen kehittäjänä."

-Ministeri Risikko on kaikessa toiminnassaan tuonut esille sairaanhoitajan työssä tarvittavaa osaamista ja antanut runsaasti eväitä sairaanhoitajien koulutuksen kehittämiseksi, summataan Sairaanhoitajien koulutussäätiön hallituksesta.

Myllykangas nostaa kirjoituksessaan esille toisenkin vaikuttajan. Kansanedustaja Aila Paloniemen (kesk), joka vaatii lisää arvostusta vaihtoehtohoidoille. Paloniemi on Opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja ja sairaanhoitajia kouluttavan Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen jäsen.

Ranneliikkeen toimitukselle tuli myös tieto Skepsis ry:stä. Siellä eräänä vuonna Sairaanhoitajaliitto oli ollut ehdolla nk. Huuhaa-palkinnon saajaksi. Kohteena olivat olleet uskomushoitoja antavat liiton yrittäjäjäsenet. Sairaanhoitajaliittoa ei sinä vuonna kuitenkaan valittu palkinnon saajaksi.

Ministeri Risikko palkittiin Sairaanhoitajapäivillä

18 kommenttia

  • 1 / 18
  • Janne Nousiainen
  • 21.4.2011, 17.17
En ihmettele yhtään miksi ääri konservatiiviset kristityt nuoret haluaa eheytyä homoudesta.Setalla ovi lyödään heidän naaman eestä kiinni lisäksi Setalla puhutaan paljon alatyyllisia juttuja jotka hämmentää kristittyjä nuoria ja saa sillä tavoin pakenemaan eheytys hoitajien luo. kesäisin pridelle johon en itse voi osallistua sen alatyylin takia siellä näkee alastomia miehiä tanssimassa ja lisäksi ylikorostunut seksuaalisuus saa vallan.

Joskus meidän hldt ihmisten pitäisi pysähtyä ja miettiä että onko vika meissä kun kristityt nuoret haluaa eheytyä.olemmeko liian vapaa mielisiä liian irstaita tai liian ylpeitä vaikea sanoa.Mutta minä luulen että kysymys on hyväksymisestä ja kunnioittamisesta useimmat homot eivät hyväksy arvo konservatiivista homoa se on merkki epäsuvaitsevaisuudesta, En lähtis suoralla kädellä tuomitsemaan sairaanhoitajaliittoa koska tässä on kysymys myös yksilö vapaudesta päättä omasta seksuaaalisuudesta.minun mielesta jokaisella ihmisellä on oikeus muutta seksuaalisuutta jos oma vähemmistö syrjii niinkun kristittyjä homoja syrjitään.suvaitsevaisuutta molemminpuolin
Hassu juttu, minä olen täysin päinvastaista mieltä kuin Janne. Me suomalaiset olemme tylsiä, värittömiä ja yksityistäneet seksuaalisuuden ulos itsestämme. Seksuaalisuus on iloinen asia mutta sen ilmentäminen on Suomessa hyvin puritaanisen lainsoveltamisen alaista. Kansainvälisten Pride-tapahtumien tyyppinen vapautunut ilottelu sillä johtaisi täällä sakkoihin. Tylsää ja mautonta. Seksuaalisuus on kaikkinensa painettu meillä kaappiin eikä siitä saa puhua julkisessa tilassa. Siinä missä kansainväliset HLBT-sivustot tarjoavat ja suorastaan pursuavat hyvän tuulista, humoristista ja rohkeaa mainonta, meidän Setan ja Ranneliikkeen sivumme ovat kastraatteja. Puskaseksihistoriaa hävetään ja sen jatkoa pidetään perverssinä. Avoimen seksuaalinen homo ei voi olla sitä virallisesti tunnustetussa seksuaalivähemmistössä Suomessa kun homoseksi pitää ulkoistaa homoseksuaalisuudesta että voidaan olla "yhdenvertaisia". Paskat, me tarvitsemme lisää pinkkimustia seksuaalianarkisteja ja paljaita karhuherroja rensseleissä katukuvaan. :D