Kevät 2011: Terasseja ja tekotaidetta

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • vaeltaja2006
  • 2

Terassit auenneet

Helsingin keskusta on vielä kolea. Meri viilentää ilmaa. Lämpimin paikka Suomessa tähän aikaan vuodesta on eteläinen Häme. Helsingin etuna on kuitenkin se, että Hesassa on enemmän aurinkoisia päiviä kuin sisämaassa, ja auringossa tarkenee. Homoterassit on siivottu, ja kaikki alkaa olla valmista. Kuvassa DTM ja Hugo's Room Isoroballa. Siistiä.


Postmoderni tekotaide


Helmikuun lopulla perussuomalaiset julkaisivat taidemanifestinsa, jonka mukaan valtion ei pidä tukea postmedernia tekotaidetta. Eilen radiohaastattelussa Erkki Pirtola ja muut ihmettelivät, että Perussuomalaiset eivät ota mitään kantaa moderniin taiteeseen - se on hypätty yli, ja menty suoraan postmodernismin kimppuun.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Selitystä voi etsiä uusimmman Kamppi-Eira -lehden taidejutusta. Siinä sivun verran opastetaan modernismiin ja postmodernismiin. Modernille taiteelle on ollut tyypillistä, että se on pysynyt sisällä, gallerioissa ja museoissa. Esim. abstrakti neliskanttisista palasista koottu viulun kuva ei häiritse, kun se pidetään neljän seinän sisällä. Ongelma on postmoderni tekotaide, joka tuodaan ulos kaikkien ihmeteltäväksi. Mikähän sekin pylväs on siinä Hugo's Roomin edessä: pitkulainen pyöristetty korkea kivipatsas, joka vain häiritsee jalankulkualueen autoliikennettä. Pornograafinen reikä keskellä.

Postmoderniin tekotaiteeseen voi törmätä missä vain. Lähellä Siljan terminaalia tekotaiteilija on ruvennut maalaamaan kadun varren aidan nuppeja eri värisiksi. Nuppi kuukaudessa saa uuden värikuvion. Varmaan EU:n tuella. Korruptoitunut taidemaailman sisäpiiri ei kerro taiteilija nimeä. Katso kuva. Takana Siljan Tukhoman-laiva.

Yhtä erikoista tekotaidetta ovat aidan pystytolppien suojaksi virkatut lämmittimet. Niitä on mm. Rakennustaiteen museon vierellä. Virkatut "sukanvarret" on kyllä tasaisesti virkattuja, että kiitos siitä. Lämmintä kevättä aidalle! Katso kuva.

"Fredrik Jamesonin (1991) mukaan postmodernistisessa tilassa yksilöllisyys on kadonnut, tilalle ovat tulleet vaihdettavat koodit. Taideteokset ovat vailla syvyyttä. Ne ovat aistein havaittavaa pintaa, merkki, joka ei välitä kiinteitä merkityksiä. Merkki ei enää viittaa teoksen takana olevaan todellsiuuteen vaan korostetusti omaan itseensä". (Reijo Mälkiä Kamppi-Eira-lehdessä).


Nuppitaiteilija kävi täällä.
Putkenlämmitystaitelija kävi täällä.
Kuka on läikyttänyt kahviaan noin taiteellisesti? Mutta haloo, sama läiskytyskuvio on nähty jossain muuallakin!
Kuun Tycho-kraaterista lähtee samanlaisia läiskähdysraitoja. Jännää.

2 kommenttia

  • 2 / 2
  • Hannu, Tre
  • 16.4.2011, 17.31
Kotikatupubi avasi terassinsa tarpeeksi ajoissa jo toista kuukautta sitten ja lämpölamput mahdollistivat kylmän juoman nauttimisen ulkona. Nyt Ilmatieteen virallinen mittari näytti hetki sitten Härmälässä +14,3 ja varsinainen terassikausi voi alkaa ja villahousut voi panna naftaliiniin. Huomiseksi lupaillaan vieläkin lämpimämpää, josko vaalit sitten kuumentavat, no ainakin tunteita.

Keskustorille ilmestyi 12 vaalimökin lisäksi torimyyjiä ja kaikenmaailman kauppiaita, kerjäläiset paistattelivat päivää kadunkulmissa ja suomalaispummaajat kiersivät anomassa avustusta ”bussilippuun” ja ”särkylääkkeeseen”. Ei siis siinä mielessä mitään uutta auringon alla.

Viime yönä hurmahenkisimmät puolueet pitivät mökkejään avoinna vielä puolenyön aikoihin. Saa nyt sitten nähdä, kuinka paljon ääniä saavat.

Täytyy vielä todeta, että mielenkiintoisimmat vaalikamppailut ja vaalit tähänastisen elämäni aikana. Huomenna ratkaistaan paljolti se, onko Suomi maailman paras maa myös meille homoille.