Pääkaupunkiseudun partiolaiset sitoutuvat tasavertaisuuden tunnustamiseen partiossa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 2

Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry:n piirineuvosto hyväksyi Kavalahden leirikeskuksessa järjestetyssä kevätkokouksessaan jäsenaloitteen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien tunnustamisesta partiossa. Piirineuvosto edellyttää, että piirihallitus ryhtyy toimenpiteisiin osoittaakseen PäPan sitoutumisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustamiseen ja tasavertaisuuden tunnustamiseen partiossa.

Alkuperäinen uutinen 22.3.2011
fleim.fi: Partiolaiset pohtivat osallistumista Pride-kulkueeseen

Pääkaupunkiseudun partiolaisilla on ensi viikonloppuna käsittelyssään aloite, joka koskee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasavertaisuuden tunnustamista partiossa, osallistumista Helsinki Pride -tapahtumaan ja Setan kannatusjäseneksi liittymistä.

Aloitteessa pyydetään piirineuvostoa kokoamaan partio-osasto Helsinki Priden kulkueeseen. Aiemmin Suomessa partiolaiset eivät ole olleet erillisen ryhmänä pride-kulkueessa. Sen sijaan esimerkiksi Tukholman pridessa partiolaiset ovat olleet omana osastonaan jo useita vuosia.

Lisäksi piirineuvosto päättää periaatelinjauksestaseksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasavertaisuuden tunnustamisesta partiossa. Lisäksi päätetään Helsingin seudun Seta ry:n kannatusjäseneksi liittymisestä ja aloitteen tekemisestä valtakunnallisen seta ry:n kannatusjäseneksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Piirihallitus puoltaa fleim.fi -verkkosivuston mukaan aloitetta periaatelinjauksen ja Pride-osallistumisen osalta.

Partiolaiset glbti-kysymysten äärellä aiemminkin (Vaeltaja2006)

Partioliikkeen satavuotisjuhlia vietettiin Hämeeenlinnassa marraskuun lopulla viime vuonna. Suomen Partilaisten jäsenkokouksessa oli silloin esillä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asia. Jäsenkokoukselle jätettiin ponsilausumaehdotus, jossa haluttiin, että Suomen Partiolaisten jäsenkokous ilmaisisi tukensa kaikille avoimesta partiosta, riippumatta ihmisten seksuaalisesta tai sukupuolisesta suuntautumisesta. Ponsiesityksen mukaan valtaosa partiossa olevista homo-, lesbo-, bi- tai transnuorista joutuu salaamaan yhden puolen itsestään ja he ovat epävarmoja hyväksytäänkö heidät sellaisina. Tähän haluttiin muutosta.

Ponsiesitys sai silloin FiSSC:n (suomenruotsalaisten partioilaisten) tuen, ja asia pääsi käsittelyyn ja äänestykseen saakka. Jotkut partiopiirit kannattivat (Häme, Järvi-Suomi, Uusimaa), mutta partion diversiteettiohjelmaan haluttiin mukaan laajemmin muitakin vähemmistöjä. Ponnesta keskusteltiin jonkin verran, mutta suljetussa lippuäänestyksessä jäsenedustajien äänin 26 puolesta ja 84 vastaan ponsiesitys hylättiin.

Asia ei kuitenkaan ole uusi. Viime kesän Kilke-suurleirillä oli Setan infoteltta, jossa saattoi käydä keskustelemassa seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuteen liittyvistä asioista. Kansainväliselle Kilke-leirille osalllistui 11 000 nuorta. Partio on myös syrjinnästä vapaata aluetta, joten sukupuolista suuntautumista koskeva syrjintä on muun syrjinnän tavoin selvästi "no".

Suurleirin leirilehdessä sivulla 18 oli aihetta käsittelevä juttu "Kun Liisa rakastuu Leenaan".
http://issuu.com/rymy/docs/rymy3/1

fleim.fi: Partiolaiset pohtivat osallistumista Pride-kulkueeseen
Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry
Täyttä huutoa piirineuvostossa!

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • juupaseipäs
  • 22.3.2011, 13.51
Koskahan kristinuskoon vauvoina pakkokastetut nuoret alkavat tekemään uskonpuhdistusta, eheyttämään kristinuskomuksia laajemmin tervehenkisempään suuntaan?

Elämää ohjeistamaanhan raamattu, läpeensä täynnä ristiriistaisia ohjeita, on harviinaisen huono ohjenuora. Jonkinverraan eettistä ja filosofista, ihmisyyden monimuotoisuuden, naiset ja miehet, muut kulttuurit ja uskonnot kestävää sisältöähän sieltä voisi löytyä, kunhan kaikki se ikävä aivan päinvastaisiin suuntiin toimimaan kehottava painolastimassa saataisiin siitä tervehdytettyä pois häiritsemästä.

http://www.vapaasana.net/artikkelit/2007/11/raamatun-julmuuksia-ja-ristiriitoja

http://www.vapaa-ajattelijat.fi/kritiikki/raamattu/raam1.html

Noista löytyy rippikouluun paljon hyviä kysymys- ja keskustelunaiheita.

Nykyinen raamattuhan toisaalla kieltä ja toisalla sallii kaiken, ihan miten kukin vaan haluaa sen eri kohtien mukaan ajatella. Siksi sitä käytetäänkin tekosyynä leimaamaan aikuisten ihmisten keskinäistä rakkauttaa pahemmaksi synniksi kuin naisten ja lasten huonoa kohtelua, jopa raiskaamista ja murhaamista, sekä hätää kärsivien lähimmäisten auttamisesta laistamista.
Yhdysvalloissa sikäläisellä partioliikkeellä on maan korkeimman oikeuden lupa syrjiä homoja; vapaana kansalaisjärjestönä partiolaiset saavat erottaa, ja erottavat, homot partiosta.

Itse aikanaan jätin partion sen militarismin, uskonnollisuuden ja homofobian takia, mutta se nyt oli 1970-luvulla.