Konservatiivikristittyjen nuorille suunnattu »Älä alistu!» -eheytyskampanja herättää kritiikkiä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren

Kristilliseksi nuortenmediaksi itseään kutsuva Nuotta ja joukko konservatiivikristittyjen toimijoita ovat käynnistäneet nuorille osoitetun heteroksi eheytyskampanjan internetissä ja hengellisellä TV7-kanavalla.

Nuotan kanssa yhteistyössä ovat Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (SLEY) Nuorisotyö, Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen (SEKL) Nuorten maailma, Opiskelija- ja Koululaislähetys (OPKO), Suomen Luther-säätiö, Suomen Raamattuopiston (SRO) Nuorisotyö sekä Patmos Lähetyssäätiö.

Kampanjan taustajärjestöt kertovat olevansa huolissaan yhteiskunnan arvojen etääntymisestä kristillisestä arvopohjasta. Heidän mielestään nuorten pitäisi etsiä ratkaisuja elämän suuriin kysymyksiin yleisen mielipiteen sijasta Raamatusta. Kampanjaan liittyy myös YouTubessa julkaistu video, jossa biseksuaalityttö kertoo päätöksestään luopua entisestä elämäntavastaan lähtiessään seuraamaan Jeesusta.

Kansanlähetyksen nuorisotyön aluekoordinaattori ja Nuotan päätoimittaja Mika Falk on sitä mieltä, että nuoria kannustetaan nykyaikana rikkomaan itseään seksuaalisuuden aluella. Falk sanoo kotimaa24.fi verkkosivuilla, että "jos joku kokee vetoa samaa sukupuolta olevaan, uskomme, että hänenkin tulisi elää Raamatun sanan mukaisesti. Uskomme, että Jumala voi monella tavalla olla korjaamassa ihmistä. Mutta ei kukaan voi taata, katoavatko homoseksuaaliset tunteet. Olennaista on, että kristittynä eläminen ei ole sitä, että seurataan omia himoja. Kristittynä eläminen on Jumalan sanan mukaan elämistä ja toimimista".

Kristilisdemokraattisen puolueen nuorisojärjestö on asettunut tukemaan Älä alistu! -kampanjaa ja esittää samalla huolensa siitä, ettei homoja vastustava kristitty saa olla vapaasti oma itsensä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Reaktioita

Älä alistu! -kampanja on herättänyt vilkkaan keskustelun, ja kampanja on saanut osakseen kritiikkiä monelta suunnalta. Esimerkiksi evankelis-luterilainen kirkko, sen nuorisotyö ja kirkon piirissä toimivan Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyö ovat sanoutuneet irti kampanjasta. Monet järjestöt ja tutkijat ovat esittäneet huolensa kampanjan vahingollisista vaikutuksista nuoriin. Myös uskontoasioista vastaava ministeri on esittänyt huolensa kampanjasta.

Kampanja on aiheuttanut eroaallon kirkosta. Kohun alettua päivittäinen kirkosta eronneiden määrä on moninkertaistunut.

Kampanjan taustajärjestöt ovat lehtitietojen mukaan keskiviikkona kieltäneet Nuotta-lehden päätoimittaja Mika Falkia kommentoimasta kampanjaa. Falkin piti esiintyä keskiviikkona TV Nelosen Maria! -keskusteluohjelmassa, mutta hänen esiintymisensä peruttiin vain tunteja ennen lähetystä.


Kriitiikkiä kampanjalle sosiaalisessa mediassa

Kampanjan käynnistäneiden vastuusta on käynnistynyt kriittinen keskustelu esimerkiksi internetin keskustelufoorumeilla ja sosiaalisessa mediassa.

Facebookiin syntyi nopeasti Älä alistu! -kampanjaa vastustava En alistu homofobialle -tapahtuma. Sivu keräsi yli 12 000 osallistujaa, ennen kuin Facebook sulki sen, ja poisti samalla myös tapahtuman perustajan Facebook-profiilin.
Nyt Facebookiin on perustettu Facebookin toimintaa kritisoiva Älä alistu Facebookin homofobiselle sensuurille! -ryhmä.
Samoin oli suljettu myös Älä alistu! -kampanjan tukisivu, mutta sen perustajan profiilia ei ole suljettu.

Lukuisissa kommenteissa on esitetty huolta siitä, että uskonnolliset ryhmät leikkivät ihmisen seksuaalisella identiteetillä ja pyrkivät ohjaamaan näitä kieltämään seksuaalisuutensa, vaikka mahdolliset ongelmat olisi syytä jättää terveydenhoidon ammattilaisille. Jotkut kokevat tällaisen kampanjan hengellisenä ja henkisenä väkivaltana, mutta joidenkin mielestä kyseessä on enemmänkin hyvää tarkoittava kampanja, joka kuitenkin aiheuttaa ahdistusta, ongelmia, lohduttomuutta ja hämmennystä etenkin uskovien homoseksuaalisten nuorten keskuudessa.

Eräissä kommenteissa on muistutettu, että kampanjan taustalla olevat henkilöt eivät halua kuunnella kampanjan kohteena olevia ihmisiä, eivätkä välitä ennakkoluulojen kohteena olevien ihmisten tunteista ja mahdollisista seurauksista. Tyrmistyneitä kommentteja on herättänyt myös se, että YouTubessa julkaistulla kampanjavideolla homoseksuaalisuus rinnastetaan murhaajiin.


Monet tahot ovat ottaneet kantaa kampanjaan

Lukuisat opiskelija- ja nuorisojärjestöt sekä Seta muistuttavat tiedotteessaan, että "Jokainen ihminen on arvokas sellaisena kuin hän on, ja jokaisella on oikeus määritellä itse oma identiteettinsä. Kenenkään ei tarvitse muuttaa seksuaalista suuntautumistaan, eikä se ole edes mahdollista. Seksuaalinen suuntautuminen ei ole valinta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret ja sateenkaariperheiden lapset tarvitsevat ympäristöltään myönteistä tukea ja hyväksyntää, jotta kokevat saavansa elää yhteiskunnassa yhdenvertaisina."

"Opiskelija- ja nuorisojärjestöt ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Seta ry haluavat kannanotollaan osallistua keskusteluun Nuotta-lehden ja joidenkin kristillisten järjestöjen Älä alistu! -kampanjasta, joka kehottaa homo- ja biseksuaalisia nuoria valitsemaan heteroelämän. Kampanjan vaatimus muuttumisesta on perusteeton ja ahdistava. On erityisen vastuutonta kohdistaa homoseksuaalisuutta väheksyvä kampanja juuri nuorille."
http://www.seta.fi/uutiset.php?aid=17584

Setan blogissa otetaan myös kampanjaan kantaa, otsikolla "Homovastainen nuorisokampanja edesvastuuton". Kampanjan todetaan olevan julmaa henkistä väkivaltaa. Evankelisluterilaisen kirkon nopeasta reagoinnista taas ollaan hyvillään.

"Homo-, lesbo- ja bi-nuorten itsemurhariski on ruotsalaistutkimuksen mukaan nelinkertainen muihin nuoriin verrattuna. Juuri julkaistu suomalaistutkimus taas paljasti, että yli kolmannes seksuaalivähemmistöihin kuuluvista nuorista oli kokenut syrjintää, erityisesti koulussa. Syrjijä saattoi olla muun muassa opettaja tai muu aikuinen. Nuoret eivät tarvitse enää yhtään tahoa tuomitsemaan heidän identiteettiään. Nyt lanseerattu vihakampanja luo vain turhaa kärsimystä ja ahdistusta, sen sijaan että se tukisi nuorten hyvinvointia ja omanarvontuntoa", todetaan blogissa.
http://www.seta.fi/blogi.php?aid=17583

Setan puheenjohtaja Outi Hannula hämmästelee kampanjavideon viestiä Iltalehden verkkosivuilla. "Näinä aikoina tuntuu, että tämä video on juuri sellainen viesti, jota ei haluasi nuorille kohdennettavan. Nuoret tarvitsevat myönteistä viestiä, sellaista viestiä, että voi elää onnellista ja täysipainoista elämää homona. Kampanja voi olla vahingollinen nuorille, varsinkin sellaisille jotka ovat kristillisissä piireissä", sanoo Hannula.

***

Uskontoasioista vastaava kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin sanoi MTV3:n uutisille pitävänsä kampanjaa "suorastaan ällöttävänä". Hän sanoo pitävänsä "tällaista kielenkäyttöä erittäin sopimattomana tällaisessa tilanteessa, jossa yritämme rakentaa suvaitsevaisuutta ja myöskin vahvistaa seksuaalivähemmistöjen asemaa yhteiskunnassa".

***

Vasemmistoliiton piirissä toimivan Vasemmiston sateenkaarirakastajien - Vasaran puheenjohtaja Minna Minkkinen kertoo Älä alistu -kampanjasta huolestuneena, että "on todella huolestuttava suunta, että ääriliikkeet lähtevät saarnaamaan nuorille, kuinka homoudesta voi pelastua".

"Viime viikolla julkaistussa tutkimuksessa selvin sanoin todettiin, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvia nuoria syrjitään enemmän kuin heteronuoria, joten jo tämänkin valossa tälläinen pelottelukampanja on järkyttävä", jatkaa Minkkinen. "Tälläinen äärioikeistolainen fundamentalismi lisää homofobiaa ja ei missään tapauksessa ole nuoren identiteettiä tukevaa", kertoo Minkkinen.

"Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvien nuorten itsemurhariski on korkeampi kuin heteronuorten, tälläinen hullu kampanja ei millään tavalla vähennä tätä ongelmaa vaan juuri päin vastoin. Yhteiskuntamme ei ole vielä yhdenvertainen kaikille, joten tälläistä vihanlietsontaa ja homouden määrittelemistä sellaiseksi josta voi parantua on sairasta puuhaa, Minkkinen kertoo.

"Homoseksuaalisuus ei ole sairaus ja meillä kaikilla tulee olla yhdenvertaiset oikeudet turvalliseen elämään", painottaa Minkkinen.
http://vasara.vas.fi/

***

Setan varapuheenjohta ja Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Elina Laavi esittää myös huolensa kampanjasta. "Suomessa ei ole ollut tapana käännyttää homoksi tai heteroksi, joten tämä kampanja on aggressiivinen avaus. Toivon, ettei homo-keskustelussa oteta kaikkia keinoja käyttöön, vaan että poliittiset linjaukset voidaan selvittää ilman pelottelua. Erikoisen tilanteesta tekee se, että samaan aikaan kirkolliskokous on antanut myönteisen kannan samaa sukupuolta olevien parien puolesta toimimiselle."

"Kampanja vaikuttaa myös nuorten suhtautumiseen homoseksuaaleja kohtaan. Aggressiivinen viesti voi kääntyä aggressiiviseksi suhtautumiseksi nuorten arjessa. Viime vuotinen TAT:in nuorten arvotutkimus onneksi osoittaa, että seksuaalivähemmistöt ovat laajasti hyväksyttyjä nuorten parissa, mutta ääriajattelulle löytyy myös otollista maaperää. Sen osoittivat taas viimekesäiset iskut Pride-kulkueeseen Helsingissä", muistuttaa Laavi.
http://elinalaavi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/66168-uusi-aggressiivinen-eheytys-kampanja

***

Normihomolehden toimitussihteeri Elsi Hyttisen arvioi Älä alistu kampanjaa kirjoituksessaan Voima-lehden verkkosivuilla. Hän muistuttaa, että "Tässä maailmassa heteroseksuaalisuus on edelleen normi ja normaalia. Se joka muuta väittää, on raukka. Erityisen raukkamaista on väittää, että homovastainen Älä alistu! -kampanja olisi alistettujen puolella. Se ei ole, vaan se on vallan puolella".
http://www.fifi.voima.fi/blogikirjoitus/2011/maaliskuu/tahallista-julmuutta

***

Vihreiden ehdokas Ville Ylikahri ottaa myös kantaa Älä alistu -eheytskampanjaan. Hänen mielestään kampanja on vaarallinen. Ylikahri vaatii, että mitään julkista rahaa ei ohjata tällaiseen vihakampanjaan. "Minut kampanja tekee surulliseksi ja vihaiseksi, toteaa Ylikahri, ja jatkaa "Erilaiset kristityt yhteisöt ovat yrittäneet eheyttää homoja vuosikymmeniä – ja aina huonoin ja jopa traagisin tuloksin. Nyt viesti suunnataan suoraan homo- ja lesbonuorille. Viesti on, että te olette huonoja, toimitte väärin ja uskon avulla voitte eheytyä. Eheytyshoidossa ei ole kyse hoidosta, vaan vaarallisesta manipulaatiosta ja aivopesusta."
http://www.villeylikahri.fi/?p=796

***

Kaikki muuttuu paremmaksi -kirjan toimittanut tutkija Tommi Laitio puolestaan näkee Älä alistu! -kampanjan viestin huolestuttavana. Hänen mukaansa se lisää nuorten ahdistusta ja pahaa oloa. Hän hämmästelee Ilta-Sanomissa kampanjan logiikkaa: "Siinä yritetään ruokkia sellaista ajatusta, että yhteiskunta painostaisi nuoria homoseksuaalisuuteen. Käytetään argumenttina vapautta valita, mutta halutaan kuitenkin rajata lasten ja nuorten valinnanvapautta."

***

Aamulehti kuvaa Älä alistu! -kampanjaa pääkirjoituksessaan vastenmieliseksi. Kirjoittaja Leena Kymäläinen pohtii, että "kukahan järjestäsi nuorille Älä alistu syrjintään -kampanjan"?
http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Paakirjoitukset/1194671769574/artikkeli/vastenmielinen+kampanja.html


Uskonnolliset yhteisöt ottavat kampanjaan etäisyyttä

Monet uskonnolliset tahot ovat sanoutuneet selkeästi irti Älä alistu -kampanjasta.

"Kirkon nuorisotyö sanoutuu irti tämäntyyppisestä ajattelusta. Viime syksynä arkkipiispa hyvin yksiselitteisesti totesi sen, että homous ei ole synti, josta olisi parannuttava. Harmittaa todella paljon, että keskustelu menee jälleen kerran kirkon piikkiin, vaikka kyseessä on vain joidenkin herätysliikkeiden kampanja", kertoo nuorisotyön työalasihteeri Pekka Tukeva Kirkkohallituksen Kasvatus ja nuorisotyö -yksiköstä fleim.fi -nuorisomedian mukaan.

Myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen on ottanut kantaa Älä alistu! -kampanjaan. Hän muistuttaa, että "kampanja, joka keskustelun on käynnistänyt, ei ole kirkon järjestämä".
http://evl.fi/EVLUutiset.nsf/Documents/9B004D474A3647B3C225785B00442B4F?OpenDocument〈=FI

Arkkipiispa otti kampanjaan uudelleen kantaa torstaina. Hän sanoo Kirkon tiedotuskeskuksen julkaisemassa tiedotteessa olevansa on erittäin pahoillaan ja ymmärtää niiden ihmisten kipua ja suuttumusta, joita Älä alistu! -kampanja on loukannut. Hän toivoo, että kampanjan järjestäjät eivät jatkaisi kampanjaa.

Arkkipiispa haluaa korostaa kirkossa hyväksyttyä kantaa seksuaalivähemmistöihin.

"Homoseksuaalisella ihmisellä on oikeus täyteen ja kokonaiseen elämään omana itsenään. Seksuaalisuus on tärkeä ja herkkä elämänalue. Kirkon työntekijöiden keskeinen tehtävä on tukea ja auttaa nuoria löytämään oma identiteettinsä.", Mäkinen toteaa.

Vanhemmat ovat olleet huolestuneita siitä, mitä lapsille kirkon nuorisotyön piirissä opetetaan. "Tämä kampanja ei ole seurakuntien kasvatustyön materiaalia. Seurakuntien lapsi- ja nuorisotyössä lapsen ja nuoren kohtaaminen tapahtuu ihmisen omaa kasvua ja identiteettiä tukien ja arvostaen.", Mäkinen sanoo.

Tiedotusvälineissä on nostettu esiin kirkon rahoitus Älä alistu! -kampanjan toteuttaneille tahoille.

Jatkossa Kirkkohallituksessa arvioidaan kriittisesti, mille järjestöille ja millaisiin tarkoituksiin esimerkiksi kolehtia kannetaan.
http://evl.fi/EVLUutiset.nsf/Documents/52B2DFDC9BC4E22AC225785D004677E6?OpenDocument&lang=FI

Kirkollisista herätysliikkeistä herännäiset eli körtit ovat ilmoittaneet, että heillä ei ole mitään tekemistä Älä alistu!-kampanjan kanssa. "Kampanjan mukainen toiminta kirkon sisällä on valitettavaa, ja sisältää nuoriin kohdistuvan hengellisen alistamisen piirteitä", todetaan Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyön tiedotteessa.

Keskustelu: Vanhoilliskristittyjen järjestöt aloittivat eheytyskampanjan
kotimaa24.fi: Lehti ja herätysliikejärjestöt käynnistivät eheytymiskampanjan

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!