Uuden ajan merkkejä saksalaisissa osavaltiovaaleissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Maanantaina iltapäivällä

Kansan Uutisten artikkeli vaaleista on monella tavalla kiinnostava. Siinä arvioidaan, että jos ensi viikonlopun vaaleissa hallituskoalitio CDU (krisitllisdemokraatit, Merkel) ja FDP (liberaalit Westerwelle) häviävät, Saksan hallitus saattaa kaatua.

Toinen erikoinen uutinen on, että Merkel oli lähellä joutua helikopterionnettomuuteen. Kas, kun on jäänyt huomaamatta.

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/2498177/kristillisdemokraattien-tappiokierre-jatkuu-saksassa


Maanantaina aamulla

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Saksalaiset paikallisvaalit kertovat jotain nykytilanteesta. Sachsen-Anhalt on Berliinin länsipuolella, mutta entisen Itä-Saksan alueella. Kaupunkeja ovat Magdeburg, Dessau ja Halle. Äänestäjiä oli pari miljoonaa. Perinteisesti entisen itäisen Saksan alueella vasemmistopuolue Linke menestyy hyvin. Ääniä tuli nytkin: 23,5%. Voittaja on kristillisdemokraatit CDU, 32,6% vaikka todellisuudessa tapahtuikin ääniromahdus. Sosiaalidemokraatit menestyivät hyvin: 21,5%.

Liberaalit eli ulkoministeri Westerwellen puolue putoaa pois paikallisesta parlamentista. Se sai vain 3,9% eli alle viiden prosentin äänikynnyksen. Westerwelle saa olla huolissaan puolueensa tilanteesta. Tilalle tulevat Vihreät 6,7%. Japani ehkä antoi vetoapua. Ääriradikaali NPD sai vain 4,5%. Uusnatsit eivät ole erityisen voitokkaita Saksassa. Niillä on hieman kannatusta itäisen Saksan alueella.

Menettäjät ja menestyjät: CDU menetti 3,7%, Linke menetti 0,4%, SPD voitti 0,1%, Vihreät voittivat 3,5%, NPD tuli uutena puolueena vuoden 2006 vaalien jälkeen, mutta ei ylittänyt äänikynnystä, FDP menetti 2,9% eli romahdus oli iso.


Ensi viikonvaihteessa pidetään vaalit Stuttgartin alueella, ja se kiinnostaa jo laajemminkin.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!