Ikean homoteemainen mainonta hermostutti Italiassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5

Ruotsalainen huonekaluketju Ikea mainosti uutta Catanian kaupunkiin tulevaa myymäläänsä mainoksella, jossa miespari pitää toisiaan kädestä samalla kun siinä on teksti "Olemme avoinna kaikile perheille". Miehillä on kannettavanaan Ikean keltainen ostoskassi.

Konservatiiviset tahot ovat tuohtuneet mainoksesta. Italiassa homoseksuaalisuutta kaikessa muodossaan vastustavalla katolisella kirkolla on laaja valta.

Esimerkiksi Silvio Berlusconin mediaomistuksiin kuuluva sanomalehti Il Giornale on pitänyt mainosta provokatiivisena ja osoituksena "ruotsalaisesta imperialismista joka pyrkii tekemään kaikista tasa-arvoisia siten että heillä on sama halpa sisustus". Tällaisen markkinoinnin arvellaan olevan vain huomion hakemista. Lehden verkkosivujen lukijakommenteissa on myös kiukkuisia viestejä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ikea on aiemminkin käyttäynyt mainonnassaan miespareja ja toisinaan kampanjat ovat päättyneet lyhyen.

Suomessa Ikea ei ole mainostanut homoteemalla.

Tämä mainos hermostutti konservatiivit Italiassa.

Daily Mail: ´We are open to all families´: IKEA provokes outrage in Italy after creating advert with gay couple holding hands

5 kommenttia

Ikea tiesi aivan varmasti lähtevänsä Italiassa erittäin konservatiiviseen ympäristöön. Tämä on mainio tapa saada näkyvyyttä ja keskustelua yrityksestä. Ikean logo painuu ihmisten mieliin ja sen jälkeen homo saa mennä.

Ikean omistajasta oli tehty tv-dokumentti. Sen mukaan ruotsalaisuus on pelkkää bluffia. Ikea ei ole enää ruotsalainen yritys. Voitot valuvat postilaatikkofirmojen kautta veroparatiiseihin. Dokumentti oli sitä mieltä, että taustalla vaikuttava omistaja on yritysjärjestelyillä ja muilla toimillaan pimittänyt Ruotsin valtiolta verotuottoja mittavan määrän.

Tuossakin mainoskampanjassa Italiassa homo on vain väline. Eettiset periaatteet ainakin minä pidän tuon yrityksen kohdalla pelkkänä sanahelinänä.
Mainoksissa esiintyvät asiat ja hahmot ovat välineitä. Se on selvä. Itse en odota kaupalliselta mainonnalta muuta kuin itse mainosviestiä.

Uskon kuitenkin, että homoilla miehitetyistä mainoksista sivutuotteena tuleva homojen näkyvyys on hyvästä; se tuo homot arkeen.

Aidosti eettinen mainonta on sitten tietysti asia erikseen.
Ja toinen erikseen oleva asia on mainokset, joissa pilaillaan vaikkapa homojen kustannuksella; saatetaan nämä kielteiseen valoon.