Unkarissa oikeus päätti: homoparaati voi marssia vapaasti

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 6

18.2.2011 Unkarissa oikeus päätti: homoparaati voi marssia vapaasti

Demokratia ja oikeusvaltio voittivat, oli kommenttina oikeuden päätöksestä. Pride-marssi saa jatkaa parlamenttitalon vierelle. Oikeus käsitteli Budapestin pride-paraatiasian ennätysajassa. Kulkue saa jatkaa parlamenttitalon vierelle Perustuslain aukiolle.


16.2.2011 Budapestiin sittenkin pride-kulkue


Illan mittaan Budapestissa on tarkennettu, mistä pride-marssin kiellossa on kysymys. Monet järjestöt ehtivät jo esittää vastalauseitaan. Poliisi on selventänyt, että kielto koskee vain uutta reittiehdotusta: Sankarien aukiolta Parlamenttitalon lähelle. Se on kielletty hankalien liikennejärjestelyjen vuoksi. Vanha reittivaihtoehto on edelleen käytettävissä.

Asia on jo mennyt oikeuteen, ja oikeus tulee päättämään, onko kielto laillinen. Reitin varrella on mm. suurlähetystöjä, joiden liikenneyhteydet on turvattava. Sen sijaan odotettavissa olevat äärioikeiston rajut vastamielenosoitukset eivät vielä ole olleet poliisilla puheenaiheina.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

15.2.2011 Oliko maan hallitus pride-kiellon taustavoimana?

Budapestissa poliisi perusteli pride-kieltoa laajoilla liikennehäiriöillä. Bussilinjoja ei voida viedä poikkeusreiteille. Samaa syytä poliisi käytti jo edellisen hallituksen aikana, mutta silloin poliisi perui päätöksensä, kun ihmisoikeusjärjestöt ja vasemmisto- ja liberaalipuolueet painostivat poliisin johtoa.

Vuosi sitten maan poliittinen johto vaihtui. Viime kesän priden aikaan Fidesz ja kristilliset olivat jo maan johdossa. Silloin pride-kulkuetta lyhennettiin kesken marssin. Silloin poliisi perusteli näin: laajojen tulvien vuoksi poliisilla ei ole käytössä tarpeeksi suojaavaa autokalustoa. Viime kesän jälkeen Budapestille valittiin uusi pormestari. Liberaali Gábor Demsky sai mennä ja vaaleissa tilalle tuli Fideszin István Tarlós. Tarlós oli jo kaupunginosapormestariaikoinaan halukas kieltämään Budapestin Sziget-festivaalin homo-ohjelmistoa - nuorten suojelemiseksi. Sziget-festivaali on varsin tunnettu matkailevien nuorten keskuudessa länsimaissa. Sen pitopaikka on ollut yhdellä Tonavan saarella kaupungin keskustassa. Juuri nyt koko festivaali on uhanalainen.

Priden järjestäjät tänä vuonna halusivat aikaistaa pride-kulkuetta kesäkuulle, koska Unkari on kesäkuun loppuun saakka EU-puheenjohtajamaa. Marssi haluttiin päättää parlamenttitalon vierelle, mutta siellä on samaan aikaan Unkarin EU-puheenjohtajuuteen liittyvää ohjelmaa. Poliisin kanssa käytiin neuvotteluja ja pöytäkirja todistaa, että poliisi oli halukas erilaisiin järjestelyihin. Mutta sunnuntaina tulikin ilmoitus: koko pride-paraati kielletään.

Asia menee nyt oikeuteen. Jos oikeus pitää kiellon voimassa, Unkari joutuu jälleen vastalauseryöpytyksen kohteeksi.

Saksassa homojärjestö LSVD on jo kääntynyt ulkoministeri Guido Westerwellen puoleen. Ulkoministeriä pyydetään ottamaan yhteys Unkarin viranomaisiin.


14.2.2011 Poliisi kielsi Budapestin pride-kulkueen ensi kesänä

Szivárvány Misszió Alapítvány -järjestö on ollut liikkeellä ajoissa. Lupaa sateenkaarikulkueelle haettiin jo viime vuoden puolella, vaikka suunniteltu marssipäivä on vasta kesäkuun 18. Poliisi on nyt kieltänyt kulkueen. Marssireitti olisi ollut tavanomainen: pitkin pääkatua, Andrássy-katua, ohi oopperan Elisabeth-aukiolle. Aluksi poliisilla ei ollut huomautettavaa.

Nyt on kuitenkin tapahtunut asioita taustalla. Perustuslakia ollaan muuttamassa niin, että vain naisen ja miehen avioliitto on laillinen. Kulkueen päätepisteeksi anottiin viime keskiviikkona Kossuth-aukiota (parlamenttitalon vieressä), koska kulkue halutaan parlamenttitalolle, jossa esitetään vastalause perustuslain muutokselle. Vastaukseksi tuli, että Kossuth-aukio on varattu näyttelyn vuoksi. Poliisi esitti omana ehdotuksenaan, että kulkue ei tulisi ihan Kossuth-aukiolle saakka. Se sopi myös järjestäjille.

Sunnuntaina poliisi ilmoitti, että suhteettoman liikennehäiriön vuoksi kulkuetta ei sallita. Järjestäjät kertovat, että EU-delegaatioiden autoletkojen vuoksi he olivat valmiit muuttamaan kulkueen aikataulua. Seuraavaksi asia menee oikeuteen. Muualla Euroopassa aletaan valmistautua tukimielenosoituksiin.

****

Vastaavanlaiset marssikiellot on nähty joka vuosi. Viime kesänä oli tiukka tilanne Liettuassa, aikaisemmin Latviassa.

6 kommenttia

Lontoosta Amnestysta kerrotaan, että Amnesty aikoo esittää vastalauseensa. Amnestyn osuus on ollut vahva mm. viime vuonna Liettuassa, kun Baltic Pride yritettiin kieltää.
  • 2 / 6
  • Hannu, Tre
  • 14.2.2011, 18.32
Tämän lisäksi Unkarin medialakia voidaan käyttää rajoittamaan homojen ja lesbojen sananvapautta "kansallisen edun nimissä ja perhearvojen kunnioittamiseksi".

Seuraavassa vetoomuksessa, joka on osoitettu Unkarin pääministerille, Unkaria vaaditaan kunnioittamaan sananvapautta ja noudattamaan sekä kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia että Euroopan unionin perusoikeussopimusta. Mikäli kannatat vetoomusta, täytä vaadittavat kohdat ja Send.

http://amnesty.org/en/appeals-for-action/don%E2%80%99t-clamp-down-freedom-expression-hungary