Europarlamentti vastustaa jyrkästi Ugandan homovastaista lakia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Viime torstaina Euroopan parlamentti tuomitsi kiireellisessä päätöslauselmassaan Ugandan suunnitelmat hyväksyä maahan homovastainen laki. Lain valmistelu on aloitettu jo syyskuussa 2009. Laissa HLBTI-ihmisille voidaan tuomita jopa kuolemanrangaistus. Laissa vaaditaan esim. lasten ja nuorten vanhempia ja lääkäreitä ilmiantamaan homo- ja lesbonuoret, homo-opiskelijat ja homopotilaat viranomaisille.

Euroopan parlamentti on jo joulukuussa 2009 tuominnut tämän lakisuunnitelman. Europarlamentti on huomannut, että Ugandassa ovat lisääntyneet väkivaltaisuudet ja uhkailut HLBTI-ihmisiä kohtaan. Riittää, kun jotakuta epäillään homoksi.

Europarlamentin päätöslauselmassa kehotetaan eurooppalaisia järjestöjä ja instituutioita lähettämään Ugandaan jyrkkiä viestejä lakia vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Europarlamentin ihmisoikeuskomitea järjestää vuoden 2011 alkupuolella käsittelyn, jossa käydään läpi HLBTI-ihmisten oikeuksia maailmassa.

www.lgbt-ep.eu · http://twitter.com/LGBTintergroup

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Hannu, Tre
  • 21.12.2010, 1.04
Hyvä että Brysselissä herättiin ja jopa reagoitiin. Ainoastaan kehitysavun lopettaminen vaikuttaisi, mutta näin ei tapahdu. USA, Saksa ja Ruotsi harkitsevat keskustelua kehitysavun vähentämisestä, mutta siihen se jää. EU ei nykyään pysty vaikuttamaan edes Liettuan kaltaiseen pikkuvaltioon, joka pysyy pystyssä vain EU:n ja ulkomailla työskentelevien liettualaisten rahalähetysten turvin.

Yhdysvallat tuomitsi jo huhtikuussa Ugandan homolakien valmistelun ja jopa uhkaili asettaa boikotteja. Asiaa ovat ajaneet kongressin homoedustajat Polis, Baldwin ja Frank. Toivottavasti edes USA tekee jotain konkreettista.

Ikävin uutinen tulee myös Amerikasta. FRC, joka on rikkaiden ääriuskovaisten järjestö, pyrkii saamaan homouden rangaistavaksi USA:ssa ja vastustaa homojen tasa-arvoa, joka sen mukaan johtaa pedofiliaan ja HIV:in lisääntymiseen. Koska FRC ei voi toteuttaa ohjelmaansa kotimaassaan, se on toiminut jonkin aikaa Afrikan maissa homovihan lietsomiseksi, näkyvimmin Ugandassa. FRC ei ole pystynyt kumoamaan tietoja, että se on lahjonut Ugandan kansanedustajia 20000 dollarilla (=miljoonaomaisuus Ugandassa), jotta nämä äänestäisivät homojen kuolemantuomion puolesta.

Hieman optimismia. Mikäli useat järjestöt todella tekevät jotain, Uganda muuttaa kuolemantuomiot elinkautisvankeudeksi. -Länsimaiden paperiuhkaukset vaikuttavat saman verran kuin McCainille lähettämäni asialliset mutta hyvin kitkerät terveiset.